Brak dźwięku
#1
Witam.
Mam pewien problem z Vegasem, otóż gdy importuję do niego film .avi to program w ogóle "nie widzi" jego audio, na timeline jest pusto. Domyślam się, że to może być wina kodeka, tylko nie mam pojęcia jakiego. Parametry filmu:

General
Name: Memento.2000.BluRay.1080p.DTSMA.5.1.x264.dxva-FraMeSToR.avi
Folder: D:\Pazera Converter
Type: Video for Windows
Size: 9,83 GB (10 070 411 088 bytes)
Created: 14 maja 2012, 10:26:28
Modified: 14 maja 2012, 16:04:50
Accessed: 17 maja 2012, 22:16:13
Attributes: Archive

Streams
Video: 01:53:26,550, 23,976 fps, 1920x816x24, Xvid MPEG-4 Codec
Audio: 00:00:00,000, , AC-3 ACM Decompressor

Summary
Software: Lavf53.0.3

ACID information
ACID chunk: no
Stretch chunk: no
Stretch list: no
Stretch info2: no
Beat markers: no
Detected beats: no

Other metadata
Regions/markers: no
Command markers: no

Media manager
Media tags: no

Plug-In
Name: aviplug.dll
Folder: D:\Sony Vegas Pro\FileIO Plug-Ins\aviplug
Format: Video for Windows
Version: Version 1.2 (Build 11791)
Company: Sony Creative Software Inc.


Dodam tylko, że praktycznie każdy program multimedialny nie ma najmniejszych problemów z odtworzeniem tego filmu z dźwiękiem.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
elimerin
Odpowiedz
#2
Wszystko się zgadza. Vegas nie otwiera AC3.
Przekoduj dźwięk do wave
Odpowiedz
#3
Dźwięku DTS-HD MA nie wczytasz do Vegasa, ale także i do innych edytorów NLE.
Odpowiedz
#4
(05-17-2012, 23:33)Pinto napisał(a):  Dźwięku DTS-HD MA nie wczytasz do Vegasa, ale także i do innych edytorów NLE.

Do zadnych w zakresie normalnych cen :)
Odpowiedz
#5
Dziękuję za szybką odpowiedź i od razu zadam pytanie: jak (albo raczej którym programem) mogę przekodować film tak by jego dźwięk był formatu wave? Jestem całkowitym nowicjuszem w tych sprawach, dopiero się uczę wszystkiego.

A swoją drogą zabawna sprawa, piszecie że żaden edytor w normalnej cenie nie otwiera AC3, a Windows Movie Maker nie miał z tym najmniejszych problemów. Zrezygnowałem jednak z niego gdyż nie wystarczała mi jego niska funkcjonalność.
Odpowiedz
#6
(05-18-2012, 10:37)elimerin napisał(a):  Dziękuję za szybką odpowiedź i od razu zadam pytanie: jak (albo raczej którym programem) mogę przekodować film tak by jego dźwięk był formatu wave? Jestem całkowitym nowicjuszem w tych sprawach, dopiero się uczę wszystkiego.
Sony Vegas importujesz film z dzwiekiem a pozniej eksportujesz tylko dzwiek do Wav

(05-18-2012, 10:37)elimerin napisał(a):  A swoją drogą zabawna sprawa, piszecie że żaden edytor w normalnej cenie nie otwiera AC3, a Windows Movie Maker nie miał z tym najmniejszych problemów. Zrezygnowałem jednak z niego gdyż nie wystarczała mi jego niska funkcjonalność.

A swoja droga zabawna sprawa, albo zle czytasz albo nie rozumiesz nikt nie napisal slowa o AC3 a o DTS czy DTS-HD a to juz jest roznica. Co do WMM nie wiem ale watpie ze importuje AC3 o ile nie pomyliles z mp3 a to tez jest roznica.
Odpowiedz
#7
Ja pisałem o AC3 :)

Skoro Windows Movie Maker otwiera - wyeksportuj nim sam dźwięk.
Odpowiedz
#8
@annmedia
WMM importuje AC3 bezproblemowo i nie, nie pomyliłem tego z mp3. Widzę też, że odebrałeś moje dwa ostatnie zdania jako pełne pogardy dla innych, co wcale nie jest prawdą, choć muszę przyznać, że jak teraz sam je czytam to faktycznie tak mogą brzmieć, za co serdecznie przepraszam.

W każdym razie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

@mateuszszar
Problem w tym, że właśnie w WMM nie da się (lub ja po prostu nie potrafię tego zrobić) wyodrębnić z filmu samego dźwięku, właśnie dlatego zrezygnowałem z niego na rzecz triala Sony Vegas.
Odpowiedz
#9
A możesz zapisać np w WMV? W Vegasie oddzielisz dźwięk od WMV i zapiszesz jako WAVE... (trochę na około, ale nie wiem, jakie jeszcze programy posiadasz ;)
Odpowiedz
#10
Wyszedl z tegojeden wielki metlik. Co do WMM, jak mozesz napisz po jakim widnowsem i ktory, bo wiem ze jest wersja udoskonalona WMM zawierajaca wiele rzeczy ktorych nie maja wersje instalowane bezposrednio z windowsem. Aczkolwiek sprawdze to.
mateuszszar sorki przegapilem Twoja wypowiedz. Prawda jest taka ze wiele programow do edycji nie importuje plikow jak wczensiej napisalem a tym samym nie ma mozliowsci ich obrobki. Aby wyciagnac dziwek z filmu z dzwiekim AC3 musisz uzyc odpowiedniego programo do konwertowania formatow. O ile sa programy ktore importuja pliki AC3 to sa to programy do przygotowania juz finalnego dysku (wlkada sie menu, przyciski, animacje) ale laczy sie je w jedna calosc a nie do obrobki. A to trzeba rozgraniczyc.
Mysle ze wybrnelismy z sytuacji "konfliktowej" :)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak przestrzeni w dzwięku po renderze w vegasie raf7677 5 194 08-06-2016, 0:11
Ostatni post: Bunch
  Problem z zapisanym projektem - czarny obraz, brak dźwięku ZAFIRa 10 788 01-18-2016, 0:04
Ostatni post: ZAFIRa
  Brak dźwięku po przetworzeniu filmu SVP13 Problem 4 765 08-29-2015, 11:17
Ostatni post: mateuszszar
  Brak dźwięku w niektórych fragmentach Stach 0 465 02-11-2015, 19:16
Ostatni post: Stach
  Brak dzwięku importowanego wideo do Sony Vegas 13 firedevil 18 3,962 12-21-2014, 14:20
Ostatni post: mateuszszar
  Brak dzwięku po renderowaniu / Sony Vegas 10 FHA 0 861 07-26-2014, 9:11
Ostatni post: FHA

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości