Problem ze zgrywaniem formatu HDV.
#1
Kamera Sony HDR-HC5. Używam jej od 5 lat. Dziesiątki godzin materiału zgrywane po firewire. Teraz zakupiony nowy komp Dell Vostro. Niestety już bez wejścia FV. Ale jaki problem?
Jest ExpressCard, więc kupuje kartę firmy 4World z dwoma wejściami FV. Windows 7 rozpoznaje, instaluje sterowniki. Wszystko ok. Dołączam kamerę - jest ok. Widoczna w menedżerze urządzeń.
Odpalam Sony 11, "capture video" i ............... komunikat:

"The device Sony HDR-HC5E could not be opened. Please make sure that it is turned on and is not being used by another application or user"

Pomyślałem, tak to bywa z tanimi kontrolerami. Kupuje drugi - Digitus na chipsecie VIA i ............ dokładnie to samo !!!

W obu przypadkach, jeśli w menu kamery zmienię format materiału z HDV na DV - mogę zgrywać.
Podobnie jeśli włączę w menu "Konwersję i.Link".

Nie mam wśród znajomych kompa z wejściem FV.
Poprzedni mój komp też jest nie do użytku.

Ostatni mój pomysł to:

zakupić inny kabel FV ?? Może tu tkwić przyczyna ? (do prób używam tego dołączonego do karty "4World")

Pytam, aby jeszcze bardziej się nie pogrążać finansowo
Odpowiedz
#2
Windows 64bitowy? ;)
Odpowiedz
#3
Czy masz zainstalowany Picture Motion Browser? Sprobuj to soft dedykowany dla Twojej kamery. I jeszcze jedno w Win 7 uruchom aplikacje jako admin. A moze material masz w DV a nie HDV?
Odpowiedz
#4
Zmień sterownik IEEE1394 w menedżerze urządzeń na legacy (starszy).
Odpowiedz
#5
Windows 32 bit, materiał 100% HD, Picture Motion ...... nie stawiałem, powalcze ze sterami.
Dzięki za odpowiedzi.

Pozdro
and123
Odpowiedz
#6

Nie wiem, czy Ci to coś pomoże, ale mam starego kompa bez firewire, to z Win XP SP2. Podpinam do niego tani kontroler firewire na expresscard i zrzucenie HDV z kamerki HV30 śmiga (przy zastosowaniu szybkiego zewnętrznego dysku).

Mam też drugi komp, znacznie nowszy z Win 7 64 i kontrolerem firewire na pokładzie. Kamerka podłączona do tego kontrolera jest doskonale widziana przez SV 64. Kiedy natomiast podłączę ten tani kontroler fire wire na exprees card do nowego komputera, to kontroler jest widziany, natomiast kamera nie jest i nie mogę zrobić Capture video w SV. Próbowałem tylko na koncie zwykłego użytkownika, nie próbowałem na koncie administratora. Nie manipulowałem też przy ustawieniach kontroli integralności systemu Windows 7 (czy jak to się tam nazywa), ale obiło mi się o uszy, że to może mieć znaczenie.
Odpowiedz
#7
Dziękuję wszystkim za sugestie.

Sprawdziłem na innym kompie (Win 7 64 bit) i trial SV bez problemu zrzuca materiał HD z kamery. Czyli obie ExpressKarty i przewód jest ok. Muszę teraz powalczyć ze swoim Win7 32 bit.
Tu jest pies zakopany.
Odpowiedz
#8
zmieniałeś sterowniki na starsze? (legacy)?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem ze zgrywaniem na miniDV anmedia 4 1,767 06-13-2012, 23:40
Ostatni post: anmedia
  Problem z doborem formatu zapisu marcin_730 7 1,825 04-08-2012, 20:03
Ostatni post: Piciu
  Problem z otwarciem formatu pliku w formacie .mts HouseM 12 4,903 03-19-2012, 14:42
Ostatni post: Pinto
  Problem z renderem do formatu .mpg Muka 3 844 05-13-2011, 8:32
Ostatni post: Piciu
  Problem z dźwiękiem formatu AVI Kwiatekk 7 1,537 04-21-2011, 12:56
Ostatni post: Kwiatekk

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości