60 klatek na sekundę w MP4
#1
Cześć. Co jeśli chciałbym wyrenderować plik filmowy w 60 klatkach do formatu MP4? Czy jest to możliwe?

Bo usiłowałem to zrobić i za każdym razem program zgłasza błąd. Do 30 k/s można, ale 60 już nie chce wyrenderować. Czy to normalne?
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#2
Tradycyjnie już: No nie wiem, co Ty masz z tym Twoim komputerem...

Dwie sprawy:
- jako zaawansowany forumowicz (i vegasowicz) powinieneś podawać ciut więcej informacji. Problem na zasadzie: nie działa i ch*j... jak zwykle zresztą. Może coś więcej? np. pliki wejściowe, ustawienia projektu, rendering? (proszę admina o skrypt z gotowymi szablonami ;)
- druga sprawa: zrobiłem test (znowu Ci idę na rękę, i sprawdzam Twoje problemy).
Niestety mój stacjonarny jest zajęty innymi renderami, więc na netbooku (atom N270 1.6Ghz, 2GB RAM).
Ustawiłem render zarówno do XDCAM EX (*.MP4) -> przy 60FPS (dokładnie double NTSC - czyli 59,940) - idzie bez problemu...
Spróbowałem również Sony AVC - to samo. Troche dłużej, ale da się. Poza tym, w Sony AVC można nawet Full HD @60p

Nie rozumiem Twoich problemów. Zawsze jak widzę Twój wpis, to mam prawie pewność, że u mnie to zadziała :) Nie wiesz czemu tak jest?
Odpowiedz
#3
Cześć. Kurczę... Czy wiem czemu tak jest? Nie wiem. Ale wcale "happy" z tego powodu nie jestem.
Jutro (a właściwie dziś) jak wstanę to wrzucę więcej danych, plus może jakieś testy, filmiki, porównania.
Będzie co oglądać i nad czym dywagować. Tymczasem dzięki i do jutra.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#4
Powiedz, czemu to Ci zależy na tym kontenerze?
Który kodek chcesz użyć? MPEG-2 czy AVC (h.264)? bo Vegas ma taki wybór przy MP4.
Odpowiedz
#5
Zależy mi na takim kontenerze ponieważ wyczytałem, że jest najlepszy.
Nawet u forumowicza stąd.

Kurdę... Nie wiem jak to powiedzieć, ale muszę się przyznać do błedu.
I to takiego "ciekawego". Rozwiązanie problemu było dość prozaiczne.

Wpisywałem wartość "60" zamiast "59,940" i projekt wybijało już na starcie.
Teraz sprawdziłem i poszło, ruszyło.
Także problem był chyba strasznie lamerski.

O Rany.

Niemniej jednak dziękuję za Twój wpis, bardzo.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#6
A jednak nie. Klip krótki mi się renderuję. Ale jak wskażę cały projekt do wyrenderowania (a to raptem dwie minuty) to procenty renderowania dochodzą do 100%, ale w tym czasie wyskakuje błąd Vegasa. Ten standardowy, że wystąpił nieznany błąd. Klip się odtwarza, jednak w ostatniej sekundzie na końcu filmu następuje zatrzymanie klatki. Wyrenderowany klip filmowy zatrzymuje się w ostatniej sekundzie filmu na chwile. Nie wiem dlaczego.

Operuję na takich plikach (tylko, nie ma innych w projekcie):
Kod:
Format            : MPEG-4 at 47.3 Mbps
Length            : 112 MiB for 19s 936ms

Video #0          : AVC at 45.7 Mbps
Aspect            : 1280 x 720 (1.778) at 59.940 fps

Audio #0          : PCM at 1 536 Kbps
Infos             : 2 channels, 48.0 KHz

Do tego renderuję do formatu Sony AVC (MP4).
1280x720, Baseline, CAVLC, 59,940, 4 000 000 bps.

I - przypomnę - gdy wyrenderowałem dwie sekundy z takimi ustawieniami to okej. Ale gdy dwie minuty z takimi samymi ustawieniami to pokazało 100% ukończenia ale w tej samej sekundzie i błąd wyskoczył. Wyrenderowany klip się zawiesza w ostatniej sekundzie na moment. Plik zapisywałem na zewnętrznym dysku USB (czyli nie na tym zepsutym - wewnętrznym). Zaraz spróbuję na nim zapisać. Co dziwne, gdy włączam rendering to komp jest tak zamulony, że nie mogę nawet myszką ruszać. Nigdy tak nie było przy renderingu. Jednak zadałem tutaj odszumianie i wyostrzanie na całej długości więc może go mulić. Ale nie żeby tak. Kolejny dziwny problem.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#7
Ja się nie znam ale kiedyś czytałem na forum że problemem może być plik wejściowy. Sprawdź wszystkie swoje pliki wejściowe np. MediaInfo. Może jakiś materiał źle się nagrał. To tylko moja sugestia.
Odpowiedz
#8
Na razie udało się robiąc te czynności:

1. Przerzucając materiał wejściowy na uszkodzony dysk (bo tam tylko się zmieści) i z niego renderując.
2. Render w jakości bardzo niskiej, 640x360, 1 mega.

Także raczej upatrywałbym winę ciągnięcia plików wejściowych z dysku zewn. na USB.

Ale jeszcze nie renderowałęm do HIGH QUALITY. Więc zobazymy jutro może jak się zachowa Vegas.

Coś mi się ostatnio bardzo muli komp. Nie wiem czemu. Ostatnio wiatrak, teraz dysk, dzisiaj Vegas zawiesza całego kompa podczas nagrania. To są złe przesłanki chyba... Lato źle wpływa na maszyny.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#9
A w komputerze masz czysto? Z tego co pamiętam (chyba) masz kota, to dosyć istotny "czynnik szkodliwy". Sprężone powietrze, właściwa cyrkulacja w obudowie i dobra pasta pod radiatorem.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#10
Komputer czyściłem już wtedy gdy komputer zaczął buczeć (wiatrak), więc jest czysty. Ja w ogóle mam taką politykę, że nie zamykam obudowy komputera z jednej strony, jest cały czas otwarta. Brud był, wiem z doświadczenia, że komputer szybciej zaczyna chodzić jak mniej brudu na nim leży, efekt mnie zadziwił kiedyś.
Co do wyrenderowania do wysokiej jakości to jeszcze tego nie robiłem. Włącze może jakiś 2h film i to zostawie na 4-ch rdzeniach, bo póki co to nawet jak koligację dla Vegasa dam 2 rdzenie to mi wiesza komputer i nie mogę swobodnie pracować (tak samo jak i 4 rdzenie działają). Więc sobie włączę film i na 4-ch rdzeniach pojadę rendering do wysokiej jakości. Co ciekawe, nigdy mi komputer tyle mocy nie zżerał na rendering.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem ze zmianą klatek na sekundę jezin 1 660 02-14-2013, 23:48
Ostatni post: moonscape

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości