Skąd bierze się ta klatka? Vegas jej nie pokazuje a uporczywie RENDERUJE!
#1
Problem polega na tym, że co innego widzę na podglądzie, a co innego dostaję po renderingu.

Mam klipy przycięte i zestawione ze sobą. W klipach zawarte jest kilka ujęć. Przyciąłem klipy do wybranych ujęć. Jednak po renderingu widać "przebicie klatkę dalej" niż to co kazałem zrobić programowi.

Po wyrenderowaniu i zbadaniu sprawy, jeszcze asekuracyjnie skracam klip o dwie klatki. Po skróceniu o jedną już znika niechciana klatka, ale skracam przezornie o dwie nawet. A to nie pomaga.

Mam tutaj np. bohatera na ekranie i między niego wpada zupełnie coś innego. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego Vegas nas przekłamuje?
Rozwiązać problem umiem - skrócić nie o 2 a o 3 klatki.
Ale dlaczego powstaje ten problem i skąd? Z zadanego klatkarzu? Czemu tak się dzieje?

Aby lepiej zobrazować program, daję film:




[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#2
Bunch, czarno w okienku WMP. Nie jest ciężko skumać o co Ci chodzi. Szczerze mówiąc problem jest dziwny i jakoś nie bardzo widzę rozwiązania go w mojej głowie. Ja osobiście spróbowałbym dodać nową ścieżkę wideo wsadzić początek na nią.
Odpowiedz
#3
Słuchaj, problem jest popularny. A na takie rzeczy łapią się montażyści czołowych seriali od HBO jak i np. nasz rodzimy Techland. Sam wyłapałem taki błąd w ich zwiastunie.

Pokażę Wam zresztą (to ta sama problematyka):

Przedmiot o jakim mówię:


Techland...
0:38 - Wasz montażysta się pomylił o doszło do "przebicia klatki"
Przeanalizujcie sobie to mignięcie w 38 sekundzie.

DOWÓD:
img221.imageshack.us/img221/4944/techland.jpg
---
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#4
Temat "przebijących klatek" o ile pamiętam juz kiedyś był przerabiany. Ale nie pamiętam jakie były wniosku. Tu żadnych ekstra klatek nie widzę. Podaj dokładnie numer klatki. Przejrzałem klatki od 1130 do 1180 czyli okolice 38 sekundy. NIC tam nie widzę.
Heh... już mi brakowało Twoich rewelacji techniczny i odkryć, jak to się mylą "czołowi pracownicy czołowych firm".

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
Ja również nie widzę przebicia, a obrazek z imageshack'a się nie ładuje.
Odpowiedz
#6
To Ty się efix możesz napieprzać a ja mam oczy i widzę dokładnie. Szkoda, ze Hypercam nie zgrywa obrazu w odtwarzacza Windows Media Player bo wtedy (może) być zobaczył.

I naprawde serio mam robić nowy filmik na którym to spowalniam, cofam, przewijam i tłumaczę? Nie jesteś w stanie się przypatrzyć i ujrzeć charakterystycznego "mignięcia"?

Chodzi mi o to, że tego typu błędy są powszechne. Wszędzie. Nawet u dużych firm. Ty tylko odnosisz się do pleonazmu.

Aha, Picu nie widzi, efix nie widzi... Czy jak rozumiem to ja jestem wyjątkowy i mam taki dar dostrzegania tego, czego nie widzą inni? Tak? Mam lepszy wzrok od wszystkich Was i percepcję? I nigdy nic mi nie umknie?

Macie:



[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#7
(04-14-2012, 6:35)Bunch napisał(a):  Czy jak rozumiem to ja jestem wyjątkowy...

Nie. Nie jesteś. Ja też widzę. I nawet ściągnąłem wczoraj ten filmik z YT, aby go później wrzucić do Vegasa, i pokazać - tak jak Ty to zrobiłeś; ale brakło mi czasu...
Co do samego problemu, to jest kilka wyjaśnień:
1 - być może zgrywane było do jakiegoś kodeka, który robi problem;
2 - może tym kodekiem jest WMV - skoro Tobie też się coś takiego dzieje;
3 - możliwe, że wszystko było by dobrze, ale osoba montująca nie do końca rozumie narzędzie Quantize to frames, i gdzieś brakło...
4 - widocznie nawet tam zdarzają się amatorzy... albo po prostu jakiś błąd typu "niedopatrzenie"... który się zdarza nawet najlepszym.

Tobie też się zdarza ;) w filmiku o Solvay'u, mówiąc o historii, między zdjęciami arhiawlnymi, z czasów Solvayu, przemyciłeś fotkę z lat '90, kiedy to budowany był wiadukt na Zakopiance (wiadukt między CHZakopianka - a stacją benzynową BP (obecnie jeszcze Park Solvay).
Dalej nie oglądałem... nie tylko z tego względu, ale strasznie długie te Twoje produkcje...
Odpowiedz
#8
(04-14-2012, 14:17)mateuszszar napisał(a):  3 - możliwe, że wszystko było by dobrze, ale osoba montująca nie do końca rozumie narzędzie Quantize to frames, i gdzieś brakło...

+1
Odpowiedz
#9
Słuchajcie, a co to ma do rzeczy? Przecież Vegas tego NA EKRANIE, w podglądzie i tak nie pokazuje. Nie pokazuje czegoś co renderuje. I to jest zastanawiające.

I niby jak opcja Quantize to frames, czyli przyciągania także i co do długości jednej klatki ma w tym przeszkadzać? Na jakiej zasadzie?

Mateuszar, ale mówisz o czymś innym czy też o nagłym mignięciu w przypadku tego mojego filmiku?
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#10
Twojego nie analizowałem, tego w sumie też nie. Ale jak bazujesz na plikach WMV, które są jakie są, i cholera wie, jaki mają FPS faktycznie, to później nie ma się co dziwić.
Nie chce mi się tego tłumaczyc, bo znając życie, będę musiał się rozpisywać, a później jeszcze tłumaczyć to, co napiszę - kilka razy... więc PASS z mojej strony.

Przesiądź się na jakiś format/kodek, na którym można normalnie pracować - a skończą się Twoje (i nasze z Tobą) problemy :)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony Vegas Pro 12, nie pokazuje sie sciezka video, pomocy! Mumia 1 808 12-06-2014, 22:26
Ostatni post: neolatowicz
  Vegas Pro 11 nie renderuje GPU po zmianie karty graficznej szerwony 12 3,656 02-28-2014, 21:05
Ostatni post: bombik
  Vegas po około 30 minutach nadal pokazuje 0% renderingu. damian01211 17 3,244 12-29-2012, 14:40
Ostatni post: damian01211
  Sony Vegas PRO 12 & Mainconcept MPEG-2 - Nie renderuje! Bartek-pl 12 3,992 11-23-2012, 11:19
Ostatni post: efix
  Audio się nie renderuje. Vegas Pro 10 vasilij90 2 2,542 02-11-2012, 0:51
Ostatni post: mateuszszar
  Vegas nie renderuje -.- agacia 15 4,474 04-20-2011, 3:14
Ostatni post: duro514

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości