Vegas 11 Pro - błąd przy renderze mpeg2 - prosze o zgłaszanie
#11
Nie, nic nowego nie mam :(.
Ale też przyznaję, że z tego co pytałem, to raczej nikt nie potwierdza takiego zachowania. Tzn. tak, ale w sytuacjach o jakich pisałem - czyli nietrafiona karta ATI + nietrafiony driver.

Maciej Lewandowski - efix.pl
#12
(03-29-2012, 17:48)walerka napisał(a):  
(03-29-2012, 17:13)eustachydreptak napisał(a):  Wciąż testuję i wciąż mpeg2 krzaczy. Zmieniłem kartę na gf 550 ti. I nic. Jak krzaczył tak krzaczy. Z włączonym GPU, bez GPU, bez różnicy.
Efix masz może jakieś informacje z betaforum? Bo ja niestety jestem kompletnie pozbawiony możliwości robienia DVD.
Czym odtwarzasz?

- W Windows Media Player - krzaczy potwornie. Oglądając zrenderowany materiał aż nie chce się oglądać. Co kilkanaście sekund zacięcie obrazu, przeskok o kilka klatek. Trudno to opisać. Generalnie
- w VLC - tego nie widać. Niby idzie bez problemu.
- na płycie DVD krzaczy podobnie jak w Media Playerze.

Ale co dziwne. Gdy taki zrenderowany plik wrzucę z powrotem na timelinea żeby zobaczyć co w tych miejscach się dzieje, to nic nie widać. Niby wszystko jest ok.
Spróbowałem jeszcze raz zrenderować, ten plik (zrenderowany) i dziwna rzecz się dzieje. Ustawiam render dokładnie z tymi samymi parametrami. Powinno przelecieć na czarnym tle z informacją ...no recompressing... Ale co jakiś czas wskakuje obraz (kilkanaście klatek) i widać że coś renderuje. Tak jakby za pierwszym razem niedokładnie przeliczył niektóre klatki.

To nie jest kwestia karty. Bo tę już sprawdziłem zamieniając na inną z końcówką 2.1. tak jak sugerował Efix. Kompletnie nie wiem czego szukać. Wymieniać poszczególne części kompa? Aż metodą prób i błędów dojdę do rozwiązania? Efix daj znać czy coś ustaliłeś?

#13
Jedyne co mi w tym momencie przychodzi do głowy, to: zainstaluj VirtualPC albo cos podobnego i na wirtualnej "czystej" maszynie odpal Vegasa. Może rzeczywiście masz jakiś konflikt... Jak mówiłem, na razie nie mam żadnych wieści.

Maciej Lewandowski - efix.pl
#14
Dołączam do grona, już w 10 miałem problemy z mpeg2 ale to co wyprawia 11 to przechodzi ludzkie pojęcie.
dokładnie taki sam efekt jak wyzej
zarówno na karcie ati na nvidi jak i bez wsparcia w wynikowym pliku pojawiają się skoki i zatrzymania szarpania itp.


#15
I właśnie dlatego dziewiątka się czasami przydaje :)
#16
Zastanawiam się czy problem nie powstaje na platformie AMD. U mnie siedzi Phenom II 970 na fx990 i 32GB RAM. Grafika tutaj tak jak pisałem nie ma większego znaczenia choć na nvidii Vegas pracuje stabilniej. Radeona 6850 testowałem na wszystkich sterownikach. A co do dziewiątki to powiem tak: uratowała mi cztery litery. Ceniłem sobie AMD choć niestety w przeciągu ostatnich dwóch tygodni mój sentyment do tej firmy legł w gruzach. Wszystkie inne możliwości wyeliminowałem. system świeży same sterowniki, żadnych kodeków prócz tych od vegasa. Testy na raidzie jak i bez. Wszystko przemawia niestety za zmianą platformy.

#17
Ja mam Intel ;) więc jeśli to miałoby być decydujące do zmiany całego komputera, to raczej się wstrzymaj...

Ja od dłuższego czasu robię tak: praca oraz render w HD na najnowszej wersji, natomiast downconvert do SD w dziewiątce. Ale co do downconvert - to są inne, lepsze programy (używające lepszego sposobu downconversji).
#18
O masz, w takim razie już nie mam pojęcia gdzie szukać.
W dziesiątce robiłem tak jak Ty render HD później na ścieżkę wyżej, zmiana parametrów projektu i do SD w mpeg2. Działało, jednak w 11 nie. Od wersji 10 nigdy nie wyszedł mi render do mpeg2 bezpośrednio z timeline.

Update:
kolejne testy,
renderuje w 11 fragment kilkuminutowy, format mpeg2, oczywiście szarpie i skacze niemiłosiernie. Plik wynikowy przepuszczam przez avidemux z opcją copy video i audio, plik wynikowy mpeg2. Trwa to kilka sekund, sprawdzam... Z niedowierzaniem i zdumieniem oglądam płynny, prawidłowo odtwarzany materiał.

I tu pojawia się pytanie: Dlaczego soft z linii pro, może nie strasznie drogi w porównaniu z konkurencją ale jednak trochę kasy na niego wydać trzeba, naraża użytkowników na takie niespodzianki. Oczywiście na to pytanie nie oczekuję odpowiedzi na tym forum.

Pozdrawiam
#19
(03-19-2012, 11:48)efix napisał(a):  No tak, to jest wina sprzętowa, a dokładnie karty z CUDA compute <2.* i JEDNOCZEŚNIE włączonym "dopalaniem".
Ale dla sprawdzenia, czy jest to regula (za niska karta+włączona), czy po prostu błąd związany z kartami 1.1 i 1.3 pytam, czy wyłączone.

Niemożliwe że jest to związane z CUDA <2, bo ja liczę na karcie z CUDA 3 i też mam to samo - materiał okropnie się przycina.

Dodatkowo chciałbym zaproponować aby wszyscy (zakładam że większość ma wersje legal) się skrzyknęli i napisali do Sonego z żądaniem zwrotu kasy lub pilnego rozwiązania problemu. Może jedno zgłoszenie by olali ale jak będzie nas więcej może coś poskutkuje.
Przede wszystkim nie po to kupuję (i pewnie inni też) kartę graficzną za 2 tys. żeby teraz przy renderze wyłączać GPU, jest to delikatnie mówiąc nieporozumienie. Format mpeg2 jest nadal najpopolarniejszy, czy liczymy do DVD czy FullHD i nie może być tak że soft ma taki błąd.
Wideofilmowanie
Streaming wynajem sprzętu 
#20
Rozumiem, że konsultowałeś to już z supportem a Twój system jest odpowiednio wydajny w stosunku do tego, co chcesz robić?
Co odpowiedział support? Oczywiście nie pytam o KSK tylko Sony.

Maciej Lewandowski - efix.pl



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  błąd przy renderowaniu Nikopolidis 41 16,548 04-15-2014, 19:32
Ostatni post: Pinto
  [split] Vegas 11 Pro - błąd przy renderze mpeg2 - prosze o zgłaszanie mlodykks 4 2,458 07-27-2012, 13:06
Ostatni post: Drzewus
  Błąd przy renderze Toon 1 1,493 03-16-2010, 22:57
Ostatni post: tomislater
  błąd przy renderowaniu materiału 16:9 ed. 2 2,167 09-16-2009, 20:10
Ostatni post: ed.

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości