PRoblem z zgrywaniem obrazu z kamery
#1
Mam taki problem.
Podłaczamm kaerke przez firewire, w menadżerze urządzeń wykrywa ją.
Odpalam vegasa, właczan video capture, pojawia se w podglądzie jedna klatka(w doatku poszarpana) po czym obraz sie gubi i widnieje napis please insert tape. Sprawdzałem na dwóch kamerkach - to samo. Na drugim komputerze pod ediusem obie kamerki zgrywaja bezproblemowo, więc problem podejrzewam tkwi w samym vegasie, jakims ustawieniu.
Korzystam z dodatkowego kontrolera firewire, jednak system kamerki wykrywa, więc kontroler też jest sprawny. Ponowna instalacja vegasa nie pomogła. Ktoś spotkał sie z takim problemem?
Odpowiedz
#2
Jeśli masz win7 to w menadżerze urządzeń spróbuj zmienić sterownik kontrolera
Odpowiedz
#3
Sprawdź czy dasz radę pobrać za pomocą windowsowego edytora. Na docelowym kompie. Jeśli da radę wina leży po stronie SV lub jego ustawień.
Odpowiedz
#4
Powalczyłem, powalczyłem niestety bez efektu, probowałem instalować triala Ediusa - nic, HDV Split - nic, poczytałem w necie ze wina możesz leżeć po stronie kontrolera, jeśli jest "ciulowy". Moj chyba własnie taki jest bo kupiłem go na zasadzie żeby był, nie przyowiązując do tego uwagi. Zastanawiam sie nad zrobieniem prostego myku - kupić lepszy kontroler FireWire, jeśli problem zniknie no to super, jeśli nie to oddać go do sklepu no i głowić sie dalej. Czytałem że kontrolery na chipsecie Texas to juz raczej dobry towar. Znalazłem coś takiego
http://sklepwideo.pl/details.php?id=mn101015

Czy cos innego proponujecie?
Odpowiedz
#5
Próbowałeś zmienić sterowniki?
windows 7 x64?
Jeśli tak, to zaglądnij tutaj: http://www.rme-audio.de/forum/viewtopic.php?id=12742
Odpowiedz
#6
Jak wspomniaęłm kontroler kupiony na zasadzie żeby był. w sumei jedyne co o nim wiem, to że jest firmy xpower. nie mogłem do tego znaleź sterow w necie w żaden sposob, to ich sobie też na firme nie zaniosłem (na płytce byly tylko dla XP). Wzioęłm jednak dziś to cudo do domu, wpiołem do kompa i w menadżerze urządzeń dałem by sobie znalazł sterowniki online. Pomeilił zainstalował coś i pokazało mi w menadżerze pełną jakby nazwę, czyli wyświetliło też chipset ( NEC), wcześniej pisało jedynie, ze jest tam "jakis" kontroler hosta IEEE 1394 (tak tez mi pokazuje na firmie, ale mimo tego kamerke widzi w menadżerze). Tylko teraz znowu w domu nie mam vegasa 11 żeby sprawdzić to finalnie( czy w tym tkwił problem)... Pozostaje na firmie skołowac mobilny net na pare minut i to tam sprawdzić.

No ale tak trochę poza tematem samego problemu, bo naczytałem się że tańsze kontrolery, podczas zgrywania gubią klatki (najczęściej powtarzający sie problem). Czy mimo wszystko tak czy siak nie powinienem sie zastanowić nad kontrolerem z wyższej półki?
Odpowiedz
#7
a zmieniłeś sterowniki na te z dopiskiem "(Legacy)"?
Odpowiedz
#8
(02-23-2012, 23:40)mateuszszar napisał(a):  a zmieniłeś sterowniki na te z dopiskiem "(Legacy)"?
no w domu tak, ale mówie tutaj nie mam vegasa 11 by sie przekonać czy w tym tkwił problem, prawdopodobnie sprawdz dopiero w sobote:/
Odpowiedz
#9
Zmieniłem te sterowniki i działa:D Wreszcie...
Odpowiedz
#10
Witam.
Z nieznanych przyczyn nie mogę założyć nowego wątku więc tutaj postaram sie opisać mój problem, który ociera się jakością o powyższy.
Posiadam zainstalowany program Sony Vegas 11 w wersji 64 bitowej.
Mam także kamerę Sony Digital 8 (duże kasety) DCR-TRV130E PAL. Kamera ma już około 10 lat ale sprawuje się doskonale jak na swój wiek.
Podłączyłem kamerę do portu Fire Wire, ustawiłem na Player i próbowałem zgrać materiał filmowy przez aplikację Sony Vegas za pomocą narzędzia Capture Video.
Wybrałem format DV i zaakceptowałem operację.
Niestety, otrzymałem komunikat "The device 'Microsoft DV Camera and VCR' could not be opened. Please make sure that it is turned on and is not being used by another application or user".
Sprawdziłem czy kamera widoczna jest w Menedżerze Urządzeń - jest. Zainstalowałem ponownie sterowniki kontrolera Fire Wire - ok. Poza tym zgrałem video z tej kamery za pomocą Fire Wire przez Nero Vision i Windows Live Movie Maker i wszystko działało więc komunikacja jest prawidłowa.
Czy może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć gdzie leży należy szukać błędu braku rozpoznawanie kamery przez program Sony Vegas?
Pozdrawiam.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości