Jaki kodek wybrać?
#1
Chciałbym się zapytać jaki polecacie kodem do formatu MP4.
Bo teraz gdy włączam film potraktowany takim formatem (wyrenderowanym przez Vegasa), to widzę jakieś "kolorki" i rozmazane piksele.

[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#2
a jak Ty renderowałeś?
Do czego to ma być? Bo inaczej renderuje się pod płytę DVD, a inaczej np. do internetu (YT).
Odpowiedz
#3
Ma to być "do Internetu". W zasadzie to chyba nawet jak materiał "do internetu" nagra się na płytę DVD to nic się nie dzieje. Z myślą, że użytkownik płytę DVD będzie odtwarzał w komputerze a nie na odtwarzaczu DVD. A renderowałem z Vegasowskiego formatu MP4. Tego, który drugi pojawia się na liście (niżej) i ma obok siebie w nawiasie jeszcze dwa inne do wyboru). Rozumiesz?
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#4
Po pierwsze jest to forum tzw. ogólnie pojętego video i jeśli ktoś mówi o DVD to ma na myśli płytę DVD VIDEO, czyli taką jak z wypożyczalni video - tak że jednak się dzieje.
Po drugie czy masz trudności z przelaniem swoich myśli na "papier"
-format mp4 nie jest vegasowy.
-ten który to znaczy bury, problem z nazwaniem presetu?
-niżej czy wyżej to znaczy? Mam własne presety tak że ten który jest u mnie niżej u ciebie może być wyżej, tak że nie wiem który masz do wyboru. A cha no i jeszcze nie wiem czy masz vegas 8, 9, 10 11, czy może studio vegas, w każdym presety są inaczej. OGÓLNIE NIE KUMAM. Czy tak trudno jak się oczekuje pomocy opisać dokładnie problem.
Odpowiedz
#5
Byłem przekonany, że dokładnie opisałem. Mam Vegasa 10. Format to "Vegasowskie MP4". Czyli z miejsca, które ma w linijce także nazwę Vegas. I jest ono drugie. Nie wiem czemu tak się denerwujesz.
O to mi chodzi co na obrazku:
[Obrazek: otoi.jpg]
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#6
Ja myślałem na przykład, że masz Vegasa 11 - sądząc po nicku. Ale to już wyjaśniliśmy.
Nie widzę w linijce nazwy Vegas. Jest co prawda SONY, ale nie Vegas.

Jakbyś poszukał na tym forum, zazwyczaj polecanym kodekiem pod youtube jest właśnie Sony AVC.
Ustawienia - to już zależy, co renderujesz.
Jeśli masz materiał Full HD w standardzie PAL, to renderujesz:
- rozdzielczość: 1920x1080
- przeplot: Progresywnie - czyli bez przeplotu
- klatkaż: 25 klatek na sekundę
- ilość kilobitów: 4-4.5 (na podstawie testów jednego z forumowiczów to jest max, co można uzyskać na youtubie. Wszystko powyżej jest przekodowywane ponownie przez serwis YT w celu obniżenia bitrate'u - ot tak dla lepszego streamingu na słabszych łączach)
- dźwięk: najlepiej tak jak w kamerze, czyli zazwyczaj 48khz, 16bitów
- zakładka system: quality: best.
Odpowiedz
#7
(02-11-2012, 2:23)Vegas 11 napisał(a):  Byłem przekonany, że dokładnie opisałem. Mam Vegasa 10. Format to "Vegasowskie MP4". Czyli z miejsca, które ma w linijce także nazwę Vegas. I jest ono drugie. Nie wiem czemu tak się denerwujesz.
O to mi chodzi co na obrazku:
[Obrazek: otoi.jpg]

Ja się nie denerwuje tylko próbuje ci uświadomić że opisując bardzo dokładnie swój problem masz większe prawdopodobieństwo że ktoś nie będzie wróżył z fusów tylko da ci konkretną, być może dokładną odpowiedź
Odpowiedz
#8
Cytat:Ja się nie denerwuje tylko próbuje ci uświadomić że opisując bardzo dokładnie swój problem masz większe prawdopodobieństwo że ktoś nie będzie wróżył z fusów tylko da ci konkretną, być może dokładną odpowiedź
Wiem, ale to o czym ty piszesz to nieprawda. Bo nie wstrawiasz własnych presetów do menu wyboru formatu wyjściowego. Więc rozwiń sobie raz jeszcze, teraz i zobacz że są dwa formaty MP4. W tym jeden przy którym jest dopisek "sony". I jest on drugi. Więc z czym problem? Najpierw się upewnij że dobrze coś komuś wypominasz.

Natomiast po tym co napisał Mateuszar, już wiem że się źle wyraziłem.
Zasugerowany odpowiedzią Mateuszara, temat zszedł w złą stronę.
Ponieważ ja nie pytam do jakiego formatu renderować. Tylko jak mogę otworzyć film na swoim komputerze, jeśli wyrenderowałem go w Sony MP4.. YouTube i Internet nie ma tu nic do rzeczy.

To klatka z filmu, pełno pikseli i dziwnych kolorów.
[Obrazek: noimp41.jpg]
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#9
Żeby ci uświadomić że to co ty piszesz jak to ujmujesz "to nie prawda" to po pierwsze
Jak to nazwałeś są trzy kontenery MP4 w vegasie, a nie dwa

[Obrazek: a1.jpg]

[Obrazek: a2.jpg]

[Obrazek: a3.jpg]

Dalej do każdego kontenera mogę wstawić nie "wstrawić" ile mi się podoba własnych presetów

[Obrazek: b4.jpg]

A co najlepsze piszesz z takim zrozumieniem że po czwartym swoim poście doszedłeś i opisałeś prawidłowo o co ci chodzi
Odpowiedz
#10
Walerko, ale ty pewnie masz Vegasa 11. A ja mam Vegasa 10. A w Vegasie 10 są dwa formaty MP4.
Bo ja miałem wersję 10 o czym nie wspomniałem.
No to cieszę się że się zrozumieliśmy dopiero teraz. Myślałem, że będziecie wiedzieć co mam na myśli.
Potrzebuję kodera-dekodera MP4
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Renderowanie do AVI - jaki kodek? chris996 2 901 11-24-2014, 21:54
Ostatni post: chris996
  Jaki kodek do renderowania dźwięku na B-R Piwosz 3 870 10-27-2014, 23:07
Ostatni post: mateuszszar
  jaki sprzet wybrac do zabawy z Vegasem zukul113 8 1,630 10-01-2014, 21:04
Ostatni post: efix
  Jaki najlepszy i najszybszy kodek do AVI? elektryk70 3 3,145 08-30-2013, 0:51
Ostatni post: mateuszszar
  Jaki format wybrać ? - oglądanie filmu na TV daront 18 10,062 06-05-2013, 20:50
Ostatni post: daront
  MOV a AVI -jaki kodek ? www.daroo 10 5,765 06-11-2012, 17:34
Ostatni post: www.daroo

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości