Format wyjściowy przy renderowaniu
#1
Witam wszystkich.
Mam nadzieję że będzie ktoś w stanie mi pomóc bo od 3 dni dostaję oczopląsu od czytania różnego rodzaju tematów, które do tej pory nie wyjaśniły mojego problemu.
Otóż obróbką wideo zajmowałem się dobrych kilka lat temu jak formaty HD nie były jeszcze tak popularne. Zajmuję się fotografią i postanowiłem rodzince zrobić prezent w postaci prezentacji z chrzcin. Z wygenerowaniem płyty DVD z menu nie było problemu, tak samo z plikami 720p i 1080p. Prezentacja się udała. Problem ze zmianą kontenera. Otóż z tego co zauważyłem Vegas pozwala na zapis pliku wynikowego HD tylko z rozszerzeniem m2t, którego telewizory nie chcą mi obsłużyć. Trochę poszperałem i znalazłem polecany programik RipBot264. Konwertowałem nim i mpg i m2t (720p) i m2t (1080p), z pliku 5GB zrobiło się niecałe 700MB i dużo straciło na jakości przy zapisie do MKV.

Pytanie właściwe. Co i jak powinienem zrobić tak aby z projektu (zdjęcia, przejścia, efekty i kilka krótkich wstawek do zapętlenia w tle no i podkład dźwiękowy) zrobić plik wynikowy żeby można było go włączyć podpinając dysk do TV. Zdjęcia są ostre i po wygenerowaniu m2t wszystko jest ok. Tylko jest to format niewidoczny dla TV (być może najnowsze modele posiadają już obsługę - ja sprawdzałem na kilku).
Filmy fullHD które posiadam są np. w formacie MKV i jakość jest rewelacyjna. Jak to wszystko ugryźć aby to samo zrealizować za pośrednictwem Vegasa?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Kamil
Odpowiedz
#2
(02-06-2012, 21:10)Night_Flier napisał(a):  Trochę poszperałem i znalazłem polecany programik RipBot264. Konwertowałem nim i mpg i m2t (720p) i m2t (1080p), z pliku 5GB zrobiło się niecałe 700MB i dużo straciło na jakości przy zapisie do MKV.

Nie reenkoduj plików, zmień tylko kontener remuxując z m2t do MKV, najlepiej i najszybciej przy pomocy MKV Merge.
Odpowiedz
#3
@Pinto faktycznie program sobie poradził ze zmianą kontenera i po chwili miałem plik .mkv
Przyjrzałem się jednak dokładniej wszystkim plikom, które "wyplułem" od momentu renderu w Sony Vegas i tak:
z Vegasa render robiłem poprzez już zdefiniowane szablony. Wypuściłem dwa pliki: 720p i 1080p. W szablonach nic nie zmieniałem. Pliki jakościowo ok. 720p - 4,12GB, 1080p - 5,6GB. Przejrzałem je pobieżnie i wszystko wydawało mi się ok. Teraz obejrzałem całość i zobaczyłem, że w niektórych miejscach są przeskoki (np. zdjęcie zbliża się i nagle taki przeskok od jednego punktu do drugiego). Do tego doszło:
- oba pliki przekodowałem na mkv za pomocą RipBota - w obu dźwięk zginął i pogorszyła się jakość
- w obu plikach zmieniłem kontener za pomocą MKV Merge - tu jestem zadowolony.
Z uwagi na to, że na etapie renderowania w Vegasie przeszło do pliku wynikowego kilka artefaktów mam do Was pytanie:
jak mam renderować, aby plik wynikowy był w jakości 720p lub 1080p tak, aby można go było obejrzeć np. na TV lub innym urządzeniu obsługującym HD i FullHD i tak, aby nie tworzyły się podobne artefakty.
Zaznaczę że projekt jest złożony ze zdjęć, przejść, napisów i kilku wstawek wideo background. A w przyszłości planuję swoją bibliotekę fotografii przerobić w tego rodzaju prezentacje. Jakich opcji mam używać aby z Vegasa wypuścić możliwie jak najlepszej jakości plik wynikowy. Zależy mi aby był w HD i żeby był odczytywany przez większość urządzeń i TV. Co wpływa na niedociągnięcia podczas renderingu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tych problemów. Pozdrawiam.

EDIT: Co jeszcze dziwniejsze to jak uruchomiłem na TV to w każdym przypadku nie wykrywa automatycznie proporcji 16:9 tylko obraz jest zwężony i muszę ręcznie ustawiać. W przypadku dźwięku MPEG Audio nie odtwarza głosu. Dźwięk jest tylko przy AC-3. Ale jak używam szablonów to tak mi domyślnie zapisuje.
Proszę kogoś aby mi to łopatologicznie wytłumaczył bo męczę i eksperymentuję już od prawie tygodnia bez większych rezultatów.
Odpowiedz
#4
Spróbuj użyć mainkocept avc/acc z presetem np: internet hd tylko zmień klatkarz na 25 (koniecznie render usig gpu - na cpu u mnie się strasznie wlecze i7-950 ponad 3 razy wolniej w porównaniu z gpu gtx 560 ), lub pliki które wypluł ci vegas wcześniej *m2ts potraktuj TsMuxer-erem do fotmatu *ts
Odpowiedz
#5
Albo zainwestuj w http://www.divx.com/en/software/divx-plus/pro
Jest trial, możesz spróbować.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#6
@walerka - aktualnie sprawdzam Twój sposób. Później napiszę o efektach.
Jednak jeszcze zauważyłem ciekawą rzecz. Projekt robiłem na laptopie tylko podczas renderowania zawsze wywalało program gdzieś w okolicach 3/4 renderowania. Zainstalowałem więc vegasa na stacjonarnym, przeniosłem wszystkie potrzebne pliki (zastosowałem nawet te same ścieżki) oraz plik samego projektu. Wszystko było niby ok. Na stacjonarnym nie oglądałem całości. Co się okazało. Otóż te niby "artefakty" o których pisałem to tak naprawdę jakiś błąd projektu. Na laptopie sprawdzam wszystko jest ok. Ale na stacjonarnym tam gdzie np. zdjęcie się zbliża wykorzystując obrót (Pan&Crop) jest przeskok. Nie wiem jak to wyjaśnić ale np. jest postać i robię zbliżenie jednocześnie obracając kadr to następuje taki przeskok kadru. W podglądzie efektu ramka pokazuje całkiem inną scenę niż na podglądzie projektu. Przykładowo podgląd efektu - widok twarzy i jej okolic, podgląd projektu - twarz rozciągnięta i wychodzi poza podgląd albo lekko rozciągnięta i na rogach kadru czarna dziura mimo że w efekcie ustawione proporcje 16:9 i nie wyszedłem nawet milimetr poza ujęcie.
Co ciekawe na laptopie te same ustawienia, wszystko niby to samo ale jest ok i nie ma takich problemów. Ręce opadają. Ktoś wie czym to może być spowodowane?
@efix nad Twoją propozycją jeszcze się zastanowię. Na obecną chwilę nie mam potrzeby zbytnio inwestować bo nie wykorzystuję tego komercyjnie. Klientom wystarczają zdjęcia, albumy itp. Prezentacje tworze dla siebie i rodziny. Narazie zdecydowałem się testować vegasa bo wywalić 2.5tys. na coś co nie spełni moich oczekiwań to lekka przesada.
Odpowiedz
#7
Gdy przenosisz projekt najlepiej to zrobisz z funkcją save as i zaptaszkowanym
copy media with project, no i oczywiście najnowszy build vegasa instaluj
No i zapomnij że na skrakowanym vegasie będzie ci wszystko działać
[Obrazek: pro.jpg]
Odpowiedz
#8
DivX Pro to koszt 20 dolców, więc nie przesadzaj z tym "inwestowaniem" a jest to niejako standard przemysłowy przeróżnych "odgrywajek".

Co do problemów które opisujesz - mam niejasne wrażenie, że chyba nie do końca masz opanowaną obsługę tego programu. Ale nie widząc na żywo trudno i do końca się wypowiedzieć.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#9
@efix oczywiście masz rację - nigdzie bowiem nie napisałem że obsługę programu mam opanowaną. Zajmuję się fotografią a z wideo ostatni raz miałem do czynienia kilka lat temu na przedmiocie kodowanie i kompresja. Wtedy nawet jeszcze nie mieliśmy nic o koderach HD. Tak więc pytania które zadaję wynikają z moich eksperymentów z ostatniego tygodnia i napotkanych problemów na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
Wiem że jesteście w większości zawodowcami, ale ja w tej dziedzinie można powiedzieć raczkuję, więc proszę o wyrozumiałość. Staram się zdobywać wiedzę w każdy możliwy sposób i liczę na waszą pomoc.
A na razie testuję wasze wszelakie porady.
A tak dodatkowo jak filmowcy oferują swoim klientom jakość HD to jaki koder i format jest wykorzystywany wtedy tak żeby klient nie musiał zmieniać urządzeń żeby obejrzeć w docelowej jakości?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Crash przy renderowaniu kyrtas8 1 80 11-19-2016, 17:15
Ostatni post: mateuszszar
  Jaką opcje wybrać przy renderowaniu (POMOCY) Dawid1992 3 129 10-02-2016, 13:40
Ostatni post: mateuszszar
  Zacinanie sie przy renderowaniu, jak i wczasie montażu. prollerox 10 520 05-31-2016, 23:47
Ostatni post: prollerox
  Błąd przy renderowaniu pokazu zdjęć Yohualtecuhtli 0 212 02-22-2016, 15:58
Ostatni post: Yohualtecuhtli
  Vegas przestaje działać przy renderowaniu hubert01 1 510 11-19-2015, 21:22
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas - error 0xc00d003c (message missing) - przy renderowaniu M-Zalew 2 490 11-09-2015, 18:14
Ostatni post: M-Zalew

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości