Problem z zapisem... (Sony Vegas Pro 10)
#1
Witam. Jestem dość świeżym użytkownikiem tego programu. Dzisiaj, po złączeniu i wycięciu odpowiednich fragmentów chciałem zapisać mój film. Niestety, renderowanie trwało krótko, a po tym nie chciało się otworzyć. Film trwał 14+ minut, a wychodził czarny ekran i ok. 50 sekund. W każdym formacie. Nie wiecie co może być przyczyną, co robię źle?
Odpowiedz
#2
Napisz krok po kroku co robisz.
Mam wrażenie, że w ogóle nie znasz podstaw, i nie wiesz jak się renderuje (zaznaczony fragment, który jest renderowany przy włączonej opcji "render loop only", oraz złe dobranie formatu/kodeku, co znowu daje czarny obraz, albo brak kodeków w systemie, podczas odtwarzania).
Aby nakierować Cię, co i jak, musiałbym znać więcej szczegółów.:
- jakie pliki wejściowe (format, kodek, klatkaż, przeplot itd);
- ustawienia projektu;
- ustawienia renderingu;
- jaki komputer;
- Vegas 10 64bit? czy 32?
Odpowiedz
#3
Video nagrałem z frapsa. Połączyłem w jedno, a potem uciąłem niepotrzebne kawałki.
Potem biorę Render As, wybieram format AVI (w frapsie taki jest od razu), a potem kiedy chcę to odtworzyć jest czarny ekran.
Inne video są dobre, tylko to co przejdzie przez Sony Vegas się wali.
Sterowniki do karty graficznej mam najnowsze.
1. Nie wiem o co chodzi (zielooony)
2. Znowu
3. Emm
4. Dość dobry, składany (I5, 8 GB RAMu,brak pamięci odpada bo mam dysk 2TB)
5. Windows 7 64x i Vegas również.
DOBRA!
Już nie aktualne, wszystko ładnie działa.
Odpowiedz
#4
Problem w tym, że nawet nie wiemy, co robisz :)
Aby praca z Vegasem była przyjemna i bezproblemowa, trzeba trochę poświęcić czasu i ustawić wszystko jak trzeba.
Pliki z frapsa są nieskompresowane? czy jest jakiś kodek? (najlepiej sprawdzać takie rzeczy za pomocą MediaInfo).

W Vegasie przede wszystkim trzeba ustawić projekt, bo w innym wypadku robisz film w standardzie NTSC, z ilością klatek 29,97. Wszystko dobrze, tylko po co?
Więc na początek:
- Project Properties, i ustawiamy porządnie (jeśli masz pliki wejściowe (materiał, który obrabiasz) full hd, to ustawiasz template HD 1080i a następnie zmieniasz Field order na None (progressive scan) - żeby nie było przeplotu). Taki zabieg pozwoli nam stworzyć film w rozdzielczości FULL HD z 25 pełnymi klatkami na sekundę (czyli bez przeplotu);
- zanim zaczniesz renderować, zaznacz obszar, który ma być "zgrany" jako film;
- renderując należy wybrać odpowiedni format (save as type) - (jeśli film leci na youtube, polecany jest Sony AVC/MVC (MP4));
- z szablonów (Template) wybierz: =Internet 1920x1080-25p, a następnie wejdź w zaawansowane ustawienia (Custom...), gdzie wpisujesz Bitrate, z jaki film ma być kodowany (na YT optymalna wielkość to 4,5Mbps, czyli 4 500 000 (wpisujeszbez odstępów...);
- jeśli Twoja karta graficzna jest wspierana przez program, możesz użyć jej dopalenia przy renderowaniu, wybierając w "Encode mode" odpowiednią pozycję;
- w zakładce Audio wybierasz jakość dźwięku (domyślnie 128kbps);
- w zakładce system możesz sprawdzić, czy Twoja karta będzie wspomagać przy renderingu;
- w zakładce Project dobrze jest ustawić Video rendering quality na - Best.
Odpowiedz
#5
Dobra, już wszystko ok :D
Przepraszam, wiem że się starałeś, więc plusik leci.
Odpowiedz
#6
Jeśli nie to, co napisałem, to napisz co, żeby inni wiedzieli, jak im się pojawi podobny problem.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem Sony Vegas Pro 11 Z renderowaniem MikeHD 2 138 10-02-2016, 11:34
Ostatni post: groh
  Problem z zapisem berux 2 222 05-08-2016, 20:13
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z Sony Vegas, Crashe, Errory Qris 2 496 09-18-2015, 17:11
Ostatni post: Qris
  Problem z Sony Vegas 12 Kacio94 13 2,935 08-28-2015, 22:56
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas Pro 11 Problem. Chester_Master 5 1,078 07-22-2015, 11:13
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z Sony Vegas Cenkiel 1 457 06-24-2015, 0:25
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości