Aspect Ratio
#1
Witam wszystkich.
Mam pewien problem, mianowicie materiał do zmontowania dostaje z pixel aspect ratio 1.333 (HDV 1080), tak tez ustawiam w vegasie parametry projektu.
Przechodze do renderowania, renderuje do formatu m2t, ustawiam wszystko, aspect ratio ustawiam 16:9, samego pixel aspcet ratio, w ogole nie da się zmieniac (brak opcji). Po wyrenderowaniu pliku i jego imporcie do vegasa plik ma pixel aspect ratio 1.000. Pytanie dlaczego? problem ten mam z materiałym full HD, przy standardowej DVD (720 x576), rownież m2t, materiał mam 1,4568 (PAL DV Widescreen), to samo daje w projekcie, render i plik po renderze ma dalej 1,4568, czyli tak jak tego chce. Dlaczego przy wyższych rozdzielczościach pojawia sie taki problem, jak temu zaradzić?

Drugie pytanie, na wiosne planuje zakupic oryginał vegasa, jednak słyszałem opinie, ze vegas 11 lubi sie sypać przy montazu, gorzej zoptymalizowany niż 10. No i mam watpliwości, pobrałem traila, jednak tam nie wczytywało mi niektórych plików w ogole, ktore czyta mi obecna wersja (8), przypuszczam, ze jest to własnie spowodowane faktem iz jest to właśnie wersja testowa, a może sie myle. Prosiłbym o odpowiedź kogoś z oryginałem jakis krotki opis tego co w vegasie głownie montuje i na jakie problemy techniczne napotkał. Mowa oczywiście o vegasie w wersji PRO.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Jeśli chodzi o Aspect Ratio, to:
materiał HDV jest 1440x1080, dlatego więc, aby uzyskać obraz w proporcjach 16x9, PAR jest ustawiony na 1.333.
Nie jest to jednak FullHD, tylko HDV.
Jeśli podczas renderu wybierzesz FullHD (czyli rozdzielczość 1920x1080), to PAR zostaje ustawione automatycznie na 1, bo inaczej proporcje 16x9 nie byłyby zachowane.

Wniosek: Renderując materiał HDV (1440x1080), renderuj do tych samych ustawień (czyli też do HDV 1440x1080).

A tak swoją drogą, jak masz ustawiony projekt, podczas pracy z HDV?


Co do Vegasa Pro 11, to jakie pliki Ci nie działają? (format, kodek, rozdz.; najlepiej zrzut z MediaInfo).
Odpowiedz
#3
Cytat:Pytanie dlaczego?
Bo prawdopodobnie tak wyrenderowałeś. Robiłeś 1920x1080 czy 1440x1080?
Cytat:Dlaczego przy wyższych rozdzielczościach pojawia sie taki problem, jak temu zaradzić?
To nie jest problem, nie rozumiesz po prostu jak to działa. Poszukaj na forum, pixel aspect ratio itd. był do bólu wałkowany w jednym z tematów, jakoś tak rok a może dawniej.

Cytat:jednak słyszałem opinie, ze vegas 11 lubi sie sypać przy montazu, gorzej zoptymalizowany niż 10.
Żaden Vegas nie jest bez wad ale powinieneś dowiedzieć się od osób, które wydały taką opinię w jakich sytuacjach im się ta 11 sypie, na jakim sprzęcie i na jakim materiale. Większość opinii wydają nastolatki sklejające na tym fragmovie i i bzdety z wszelkiego youtubowego śmiecia i generalnie są hmmm mało wiarygodni. W mojej opinii, opinii wielu znajomych - także trenerów Sony -wersja 11 jest nie gorsza od poprzednich a w paru miejscach dużo lepsza :) Choćby przez to, że poprawiono w niej parę błędów z wersji poprzednich. Ale podstawą do 11 jest dobry sprzęt i 64 bitowy system, czyli Windows 7 64 bit, dobry procesor, dużo pamięci, odpowiednio nowoczesna karta grafiki.
Poza tym zakup wersji 10 - o ile na wiosnę będzie jeszcze w sprzedaży - jest bez sensu, ponieważ nie będą do niej wychodzić już poprawki. Osobiście śmiem twierdzić, że wcale nie zamierzasz kupić, ale obym się mylił.
To, czy Vegas coś Ci wczytuje zależą częściowo od samego Vegasa, ale w większości od tego co masz w systemie. Jeżeli stary vegas dogaduje sie z kodekami, a nowy nie, to znaczy, że prawdopodobnie masz przestarzałe wydania kodeków.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#4
dobra chłopaki co do samego ratio to załapełem, jeszcze tylko mi powiedzcie czy w takim razie robienie Full HD i ustawianie mu 1.333 jest niepoprawne? w sensie po nagraniu tego na BR i odtworzeniu na DVD wychodzi kiszka?


efis co do kodeków pewno masz racje, w tym pewnie bedzie problem. A co do twojej wątpliwości do zakupu vegasa na wiosne to już tłumacze. Nie kupuje na juz bo obecnie kończe technikum, bezposrednio po zakończeniu szkoły bede tworzył sobie stanowisko w studiu w ktorym obecnie sie "przyuczam" ( kupując teraz mamy okres przedświąteczny kiedy sprzet lekko drożeje, taki sam okres mamy przed kumuniami, dlatego zakup wszystkiego chce zrobic na wczesną wiosne:P), niestety tam szef pracuje na ediusie, procoderze, a nie produktach sony. na sprzęt uzbierałem budzet 10k, wiec powinno wystarczyc na kompa+oprogramowanie.

w załaczniku, error z vegasa 11, i parametry pliku wyczytane przez vegasa 8


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#5
nie ma czegoś takiego, jak Full HD przy 1.333.
Albo jest Full (czyli 1920x1080), albo nie-full (czyli 1440x1080).
Ty masz HDV. A HDV to nie jest FullHD.
Oczywiscie podczas oglądania, przez zastosowanie PAR otrzymujemy obraz o wielkości Full HD, ale pixele nie są kwadratowe, czyli nie ma fizycznie 1920x1080 - a to właśnie jest Full HD.

Druga sprawa - jeśli robisz BD - to musisz odtwarzać na odtwarzaczu BD, a nie na DVD...


Jeszcze raz!
Jeśli obrabiasz materiał HDV, to nie zmieniaj rozdzielczości, tylko renderuj dalej w rozdzielczości HD 1440x1080 i tak możesz zrobic płytę BluRay (rozdzielczość HDV czyli 1440x1080 jest jednym ze standardów płyt BluRay).
Odpowiedz
#6
rozumiem, wyszło na to, że źle sie z szefem dogadałem/zrozumiałem dlatego tez siedzialem i kombinowalem jak koń pod górke, dobrze, ze trafiłem na to forum:D dziekówa
Odpowiedz
#7
I jeszcze A`propos "nieczytania" - widzę, że to avik z canopusowym kodekiem. Czy "nieczytanie" pod 11 a czytanie pod 8 dotyczy tej samej maszyny? Bo jestem niemal pewien, że na dwóch różnych i na jednej z nich jest karta edycyjna ze stajni Canopusa albo co jakiś canopusowy codec.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#8
Pewnie jest zainstalowany któryś EDIUS, więc kodek jest obecny. Grass Valley jest nadal w ciemnej dupie jeśli chodzi o wersje 64-bitowe, więc trzeba zainstalować SV PRO 11 32-bit, jeśli chcemy korzystać z kodeka CanopusHQ.
Odpowiedz
#9
(12-19-2011, 23:23)efix napisał(a):  I jeszcze A`propos "nieczytania" - widzę, że to avik z canopusowym kodekiem. Czy "nieczytanie" pod 11 a czytanie pod 8 dotyczy tej samej maszyny? Bo jestem niemal pewien, że na dwóch różnych i na jednej z nich jest karta edycyjna ze stajni Canopusa albo co jakiś canopusowy codec.

no tak efix jak wczesniej wspomnialem, szef na kompie jedzie ogolnie na produtkach grass valey(do ediusa dostał tez karte jak kupował), on to zgrywa i mi daje materiał. Natomiast czytanie pod 8, a nieczytanie pod 11 to ta sama maszyna( mam na swoim kompie 2 wersje, 11 to trial)
Odpowiedz
#10
No czyli musiałbyś np. poszukać nowszych kodeków CanopusHD, ew. o ile nie musisz kodować w tym samym - ściągnąć softwareowy darmowy dekoder (przynajmniej kiedyś taki był). Przyznaje, że szkoda by było nie skorzystać z "usług" karty skoro już jest, ale to już by trzeba było zapytać w Sony.
Napisz mi dokładnie co to za karta i Edius, spróbuje się coś dowiedzieć (albo napisz po prostu do supporu, poczekasz parę dni ale Ci odpowiedzą).

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  jak we wszystkich zdjęciach wyłączyć aspect ratio hexxx 4 652 07-08-2015, 12:25
Ostatni post: hexxx
  pixel aspect ratio (HD do PAL, render Mp4) tsonga 17 4,343 03-12-2015, 12:58
Ostatni post: barton78
  problem z 'pixel aspect ratio' AzzIzz 4 1,032 07-16-2014, 19:47
Ostatni post: AzzIzz
  Rozdzielczość, aspect ratio - potrzebuję porady l007 40 8,054 02-03-2013, 7:57
Ostatni post: xkrzychu
  SV 9.0 PRO|Maintain Aspect Ratio - pilne Poczatkujacy87 4 1,409 06-28-2012, 13:39
Ostatni post: Poczatkujacy87
  SV 11 - maintain aspect ratio (czarne paski) tsonga 4 1,735 06-25-2012, 16:22
Ostatni post: tsonga

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości