Aktualny czas: 05-23-2012, 14:39 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 

vegas 10 pro problem render mpeg
12-08-2011, 0:18
vegas 10 pro problem render mpeg
załamka!
używałem wcześniej vegasa 9 pro i mpeg wygląda poprawnie....
Zacząłem pracować na vegasie 10 pro i kiszka na maxa!!!
Po co wydawałem kasę na aktualizację?? nie mam pojęcia!!!
PROBLEM
Pliki z kamery sony nxcam "popularnej 5e" zwykłe avchd mts
w wysokiej rozdzielczości...
Oczywiście robię sobie cały projekcik

project propertiec jak zwykle dla dvd
PAL DV Widescreen (720x576; 25,000 fps)
renderuję do
mpeg PAL DVD 16x9

ustawienie identyczne jak sony vegas 9 pro!

EFEKT!
totalna kupa!!!!
film mpeg w jakości super ale przycina się co kilka sekund...
zacięcia obrazu i dźwięku...
Czy ktoś na forum wytłumaczy mi co jest grane...???

zjawisko występuje tylko na zrenderowanych gotowych plikach mpeg!
Na bluray tego zjawiska nie ma:-)
Obraz jest idealny....
Próbowałem wszystkiego (mam vegasa 10 pro od prawie roku): reinstalki, kodeki, nawet system recovery WIN7 home 64 bit!!!
i klapa...
Może renderować do innego formatu??? i potem dvd???
Vegas 10 pro nie renderuje poprawnie plików mpeg...
ZAŁAMKA!
HELP!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-08-2011, 8:48
RE: vegas 10 pro problem render mpeg
Uspokój się, nie krzycz, zmniejsz ilość wykrzykników, jakaś meliska czy coś. Jeżeli wydałeś kupę kasy na aktualizację jak piszesz, to pytanie na dzień dobry powinieneś skierować do SCS, a jak nie będziesz usatysfakcjonowany - szukać pomocy dalej. Tysiące osób robią DVD przy pomocy Vegasa i jeżeli coś wychodzi nie tak - to wynika to raczej z niewiedzy użytkownika, a nie ułomności programu.
Przedstaw DOKŁADNIE parametry pliku wejściowego, DOKŁADNIE ustawienia projektu i DOKŁADNIE ustawienia renderu to może Ci ktoś pomoże.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
12-09-2011, 17:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2011 17:59 przez konrad_151.)
nie chcialem robic nowego tematu wiec napisze krotko i tresciwie:
pojawia mi sie error przy renderowaniu odnosnie zlego kodeku
dane filmu zrodlowego: http://pokazywarka.pl/q1vtxu/
opcje w jakich renderuje: 1280x720x32bit 50 fps DivX 6.9.2 Codec (2 Logical CPUs), field order - none, Bitrate - 9600, quality - best

nie wiem czemu wyskakuje error jestem nowicjuszem prosze o pomoc

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!​!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!​!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dobra jest dobrze poradzilem sobie z tym zmienilem kodek na jakis CineForm HD :P
12-09-2011, 21:44
Generalnie za te wykrzykniki powinieneś zaliczyć bana, tak dla nabrania pokory.
Projekt ustawiony na PAL DVD, render do hd-ready... "Jakiś" Cineform HD...
Czuj się obserwowany i zastanów zanim coś napiszesz...
12-17-2011, 21:37
"Przedstaw DOKŁADNIE parametry pliku wejściowego, DOKŁADNIE ustawienia projektu i DOKŁADNIE ustawienia renderu to może Ci ktoś pomoże"
nie kumam o co chodzi?
moim zdaniem to nie jest przyczyna... ale OK

W kwestii parametrów...
Moje ustawienie nie różnią się od ustawień projektów w wersjach Pro 8 i Pro 9...
w Vegasie wersji 9 DVD jest super jakości...w Vegasie 10 też jakość jest świetna. Ale co kilkanaście sekund występują delikatne przycięcia obrazu...
Interweniowałem już u programistów i dystrybutora Sony i nie mają pojęcia co jest grane?
Ot taki bubelek się pewnie trafił:-)
Zwalają mi na mój system... Radził sobie z Vegas Pro 9 a z 10 już nie... Śmiech na sali (może mam popsutego kompa?)

opisuje
Intel Core i7 CPU 860 2.80GHz
RAM 8 GB
grafika GeForce GTX 260 (tu może być problem-ponoć...) :-)
a moim zdaniem ta grafika powinna wystarczyć na luzie...
WINDOWS 7 Home Premium 64 bit

rozkładam ręce i nie wiem co mam robić...
na pewno niezainwestuję już w SV11 PRO...gdy SV10 od prawie roku nie renderuje mi poprawnie dvd...
szukam innego oprogramowania i najlepszym rozwiązaniem wydaje się zakupienie za kilkanaście tysięcy pakietu ADOBE i luz... :-)
12-18-2011, 1:41
No że nie kumasz o co chodzi to widzę.
Nie pytałem o parametry Twojego kompa, czytaj uważnie.
Cytat:Interweniowałem już u programistów i dystrybutora Sony i nie mają pojęcia co jest grane?
Wklej tez proszę (copy/paste), co napisali Ci programiści Sony (kto się podpisał?), może dowiem się czegoś więcej na temat tego "bubelka", u dystrybutora też dam rade coś wyciągnąć (z kim korespondujesz?).
Cytat:najlepszym rozwiązaniem wydaje się zakupienie za kilkanaście tysięcy pakietu ADOBE i luz... :-)
Jasne, leć kup, i do tego za "kilkanaście tysięcy". Stary, sorry, ale Ty nawet nie masz bladego pojęcia o czym piszesz...
03-09-2012, 8:19
(12-18-2011 1:41)efix napisał(a):  No że nie kumasz o co chodzi to widzę.
Nie pytałem o parametry Twojego kompa, czytaj uważnie.
Cytat:Interweniowałem już u programistów i dystrybutora Sony i nie mają pojęcia co jest grane?
Wklej tez proszę (copy/paste), co napisali Ci programiści Sony (kto się podpisał?), może dowiem się czegoś więcej na temat tego "bubelka", u dystrybutora też dam rade coś wyciągnąć (z kim korespondujesz?).
Cytat:najlepszym rozwiązaniem wydaje się zakupienie za kilkanaście tysięcy pakietu ADOBE i luz... :-)
Jasne, leć kup, i do tego za "kilkanaście tysięcy". Stary, sorry, ale Ty nawet nie masz bladego pojęcia o czym piszesz...

Koledzy mam ten sam problem. Nie dziwię się autorowi tego wątku, bo ja też spędziłem sporo czasu na poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie. I nic. Materiał zacina się po zrenderowaniu do mpega2 i nie ma na to siły.
ustawienia projektu nie mają znaczenia. Bez względu na to co ustawię i tak wyeksportowany materiał się tnie. Zarówno w odtwarzaczu komputera jak i w zwykłym odtwarzaczu DVD.
Dla porządku moje ustawienia projektu i renderu:
project:
HD 1080-50i (1920x1080; 25,000 fps)
Upper field first
1,0000 (square)
25,000 PAL

render:
Output type DVD
720x576
frame rate - 25.000
aspect ratio - 16:9
field order - Lower field first
bitrate - według potrzeb

pracuję na plikach w formacje AVCHD z Panasa 151.

Też próbowałem już różnych ustawień i efektu brak. Eksport do innych formatów (avi, mp4, AVCHD, itp) bez problemów - obrazek jest płynny. Tylko ten mpg2. Dodam że testowałem na 3 kompach. Na wszystkich ten sam problem.
Zauważyłem jeszcze jedno: jak wrzucę na timelina zrenderowany materiał, i renderuję go ponownie z tymi samymi ustawieniami to zamiast przelecieć cały materiał bez renderingu (no recompression required) pewne fragmenty po prostu renderuje. Tak jakby za pierwszym razem czegoś dokładnie nie przeliczył.To dziwne bo w wersji SV9 nic takiego się nie działo. Macie jakieś pomysły?
03-09-2012, 19:19
Tak z ciekawości, dlaczego masz ustawione dwa inne field ordery?
03-10-2012, 11:28
(03-09-2012 8:19)eustachydreptak napisał(a):  Bez względu na to co ustawię i tak wyeksportowany materiał się tnie. Zarówno w odtwarzaczu komputera jak i w zwykłym odtwarzaczu DVD.
Dla porządku moje ustawienia projektu i renderu:
project:
HD 1080-50i (1920x1080; 25,000 fps)
Upper field first
1,0000 (square)
25,000 PAL

render:
Output type DVD
720x576
frame rate - 25.000
aspect ratio - 16:9
field order - Lower field first
bitrate - według potrzeb
Najwyraźniej za dużo grzebiesz w tych ustawieniach
03-10-2012, 14:57
Dlaczego mam ustawione dwa różne field ordery? Bo projekt powinien być ustawiony zgodnie z parametrami plików jakie montujesz. Ja montuję pliki z Panasa 151, czyli 1920x1080, Upper field first. Dopiero podczas eksportu decyduje się z jakim przeplotem (górnym czy dolnym) chcesz otrzymać materiał wyjściowy. Mieszał bym wtedy gdybym ustawiał projekt o parametrach niezgodnych z parametrami klipów które montuję.
PS. Temat jest o czym innym. Mam prośbę: czy ktoś jeszcze miał taki problem o którym jest ten wątek i czy mógłby podzielić się wiedzą jak sobie z tym poradził. I jeszcze jedno. Testując SV 11 na 3 kompach w każdym jest ten sam problem szarpania materiału wyjściowego w formacie mpeg2. Czy u kogoś z Was SV11 chodzi normalnie. Czyli po eksporcie do mpega2 nie ma szarpania? Bo z moich doświadczeń wynika, że ta wersja jest po prostu skopana. A chyba nie muszę mówić że mpeg2 to wciąż najczęściej używany format (DVD)

Odpowiedz 

Skocz do:

Polskie tłumaczenie © 2007-2012 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
mybbv3 designed for MyBB