Efekt - Jak zrobić intro w taki sposób:
#1
Witam! Chciałbym zrobić intro w Sony Vegasie (11 HD). Problemem jest efekt. Chciałbym uzyskać coś takiego, że z jednej strony wylatuje szybko jakiś pasek, taka strzałka i po niej zostaje napis itp.

Da się?
Odpowiedz
#2
da się.
I to na kilka sposobów.

Musisz sobie przygotować:
- pasek (który będzie stopniowo odsłaniany - transition: Linear Wipe", lub maskowaniem),
- strzałkę (która będzie się przesuwać - za pomocą Pan/Crop),
- napis (który bedzie się odsłaniał tak samo jak pasek - transition: Linear Wipe", lub maskowaniem).

Do tego odpowiednie kluczowanie (aby efekty równo ze sobą "wchodziły").
Pasek, strzałka oraz napis mogą być przygotowane zarówno w programie graficznym i wciągnięte w projekt Vegasa jako grafika, ale równie dobrze moga być stworzone w Vegasie.
Odpowiedz
#3
Dzięki, ale mógłbys opisac wszystko krok po kroku. Ja w PS'ie moge zrobić, ale to starczy cały pasek i napis tak? Bo mi chodzi, że strzałka ALBO to :D.
Odpowiedz
#4
To jeśli "albo" - to wystarczy albo pasek, albo strzałka. Logiczne.

Czego nie rozumiesz?
Bo łatwiej będzie, jak zadasz konkretne pytanie, i na nie odpowiem - niż tłumacząc krok po kroku.
To ma być promoc? Czy tutorial? Bo ja tutków nie robię.
Odpowiedz
#5
Przykład zrobiony "na szybko" masz tu: Klik
Zaglądnij sobie, przeanalizuj na spokojnie co do czego - i działaj :)
Odpowiedz
#6
Coś takiego tylko:

o wiele szybszy
bardziej taka linia nie kwadrat
No i wiadomo w jakimś kolorku i większe, ale to akurat łatwe
No i bez tego tła "kolorowego"

Wielkie dzięki, a co do górnego komentarza, to ja jestem zielony, i raczej jakbyś napisał po kolei byłbym wdzięczny!

A i czy można do tego efektu dodać jakby coś takiego, że ta strzałka przelatuje a duża takich pojedynczych kreseczek leci za nią w chaosie, takich prawie niezauważalnych?
Odpowiedz
#7
Wszystko co piszesz, można zrobić modyfikując mój plik.
Ja dałem przykład.
A kolorki, tło, czy zmiana szybkości z pewnością mieści się w podstawach programu.

Jeśli chodzi o strzałkę z dodatkowym efektem... to daj sobie spokój, skoro poprzednich rzeczy nie potrafisz.
Odpowiedz
#8
Ale przecierz, po to jestem tu żeby się uczyć i nauczyć, a w końcu będę musiał to robić. Znam jako tako podstawy, ale tylko przez czytanie zero praktyki, więc, powiedz mi tylko coś na temat jak zrobić ten drugi efekt, bo robienie aż tylu lini chyba nie ma sensu, da się inaczej nie?
Powiedz mi tylko jak zmienić szybkość efektu?
Odpowiedz
#9
Gówno znasz a nie podstawy.
Zaglądałeś w ogóle do instrukcji programu?
A może do pomocy?
NIE.

Wejdź sobie w pomoc programu [F1], wpisz Transitions i przeglądnij tematy...
Trzeci w kolejce temat: Change the speed/duration of a transition.

Jeśli nie znasz podstaw, szczerze wątpię, że uda Ci się cokolwiek zrobić.
Ale próbuj. Może akurat.
Co czytałeś? (tak z ciekawości pytam... oprócz paru tematów na tym forum...)
Odpowiedz
#10
(12-08-2011, 15:40)PoGGromca napisał(a):  Ale przecierz, po to jestem tu żeby się uczyć i nauczyć, a w końcu będę musiał to robić.
No to w końcu zacznij to robić, bo po to dostałeś plik projektu.
(12-08-2011, 15:40)PoGGromca napisał(a):  Znam jako tako podstawy
W tym przypadku podstawy to "potrafię uruchomić Vegasa".
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak zrobić taki efekt? batik17 1 54 11-30-2016, 16:51
Ostatni post: mateuszszar
  Jak zrobić taki efekt kris81pl 0 101 10-09-2016, 14:37
Ostatni post: kris81pl
  jak zrobić taki efekt przejścia? Gospodarz96 8 1,635 05-02-2016, 15:14
Ostatni post: maccih
  Jak zrobić taki efekt. prollerox 1 253 04-03-2016, 14:30
Ostatni post: sirCreeper
  Jak zrobić taki efekt Gelotz 1 246 03-20-2016, 11:21
Ostatni post: sirCreeper
  Jak zrobić taki efekt z napisami? Kacper3100 4 488 02-22-2016, 23:11
Ostatni post: Gelqone

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości