Migający cień (błąd Vegasa)
#1
Mam projekt. W podglądzie programu jest wszystko dobrze. A po renderingu w miejscu gdzie miałem zadany cień - on zaczyna nagle migać.
Błąd ten nie występuje w renderingu do 1280x720.
Jednak gdy chcę wyrenderować projekt do 1900x1080, wtedy zaczyna migać. Renderuję do WMV.

To już nie pierwszy raz, kiedy Sony Vegas przekłamuje użytkownika.

Dlaczego dostaję takie rzeczy?
Mogę podesłać komuś projekt jakby chciał.

Sony Vegas 10
Windows Xp Sp 3
Odpowiedz
#2
(10-24-2011, 17:25)Traicep napisał(a):  To już nie pierwszy raz, kiedy Sony Vegas przekłamuje użytkownika.

Taka już dola Buncha...
Odpowiedz
#3
U mnie występował podobny błąd przy renderowaniu pliku do wmv. do 720p, z tym ze w kilku miejscach migał cały obraz. Pomogło zmienienie ustawień projektu z 24 fps do 30 fps i później rendering też oczywiście do 30 fps. Spróbuj, może pomoże...
Odpowiedz
#4
Dzięki Padre, ale co w sytuacji gdy wytyczne jasno mówią, że mam zrobić ten projekt w 25 FPS? Co wtedy?
A co do migania to mi w innej sytuacji też migało, też artefakty na ekranie dostawałem i inne cuda.
Ale - się nie dziwię. Patrząc tutaj po innych tematach (pierwszy z brzegu - Art-Bi), wiem że ten program jest zabugowany.
Odpowiedz
#5
Własnie, Bunch, no miej jaja, pisz pod własnym nickiem, a nie wymyślasz jakieś mecyje, czary mary ze Szmaciarzem aka Cool Bro.
I po tylu latach na forum ten sam błąd.
Wrzuć na sieć projekt i wszystkie ustawienia. Trudno odtworzyć ten bład na podstawie opisu.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#6
Właśnie teraz wypadałoby przekleić nie tak dawny test Buncha, oraz jego stwierdzenie, że WMV jest lepszy od "gównianego" MP4 ;)

Poza tym, osobiście nie słyszałem, aby jakaś poważna osoba pracowała na WMV ;)
Odpowiedz
#7
Problem został rozwiązany (a raczej nie został, to jedynie półśrodek) za sprawą renderowania do mniejszej rozdzielczości.

No pewnie, że WMV jest lepszy. Jeśli weźmiemy pod uwagę przelicznik WAGA - JAKOŚĆ, to różnica jest kolosalna! Sam sprawdzałem kiedyś.
Odpowiedz
#8
Wiem pamiętam Bunch/Szmaciarz/FiksKanada/Traicep* (niepotrzebne skreślić).
Tylko twoje porównanie trochę o dupę rozbic, bo uzyskałeś filmy o różnej ilości bitów na sekundę. Wiem, że wpisywałeś jedno, a uzyskałeś co innego - ale jakbyś trochę poszukał, to byś wiedział skąd to się bierze.

Tak czy inaczej porównywałeś filmy o różnej ilości kbps, a w wnioskach napisałeś co innego.

I jeszcze raz odnośnie pracy na WMV... Może i ten format bardziej skutecznie kompresuje, przez co w efekcie końcowym film uzyskuje lepszą jakość (ale ja nie jestem do tego przekonany), jednak faktem jest, że nie jest to dobry format do pracy.
Odpowiedz
#9
Cześć Bunch. Tak, wiemy WMV jest najlepsze pod słońcem i problemy robi Vegas.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#10
Czy migotanie jest regularne czy też nie? Jeśli wydaje się być losowe, spróbuj zejść z liczbą wątków renderujących do 1 (w SV8 pomaga - po prostu brakuje pamięci dla wątków i niektóre efekty nie są przeliczane a dobrze to widać na blurach) .
[Obrazek: i15.jpg]
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Migajacy obraz - czestotliwosc lampy rufi86 4 486 01-12-2016, 16:06
Ostatni post: mateuszszar
  Błąd Vegasa Kacper3100 35 2,117 04-25-2015, 8:22
Ostatni post: Kacper3100
  Kolejny problem z renderem. Migający obraz Adam19961220 7 3,081 09-24-2013, 22:17
Ostatni post: Bunch
  Błąd vegasa, o co chodzi? Zgreedek 4 923 06-29-2013, 13:50
Ostatni post: Zgreedek
  realistyczny cień w napisach 3D Kopa 4 1,503 07-05-2012, 19:14
Ostatni post: Kopa
  Błąd Vegasa grzybiarz 4 1,601 07-04-2012, 6:07
Ostatni post: vm-rexor

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości