Problem z renderem do mpeg2(mainconcept)
#1
Witam,
Mam problem z renderem do mpeg2. Wynikiem ma być płyta DVD robiona w Architekcie. Materiał długości ok 1,5 godziny. Problem polega na tym że bardzo rzadko Vegas zakończy rendering pozytywnie, bez żadnych artefaktów. Nie stosuje bardzo skompilowanych efektów i przejść. Przeważnie balans bieli, korekta koloru.
Nie ma znaczenia także materiał źródłowy, problemy pojawiają się zarówno przy pracy z materiałem DV i AVCHD720p50(Panasonic). MainConcept zawodzi zarówno przy renderze do mpeg2 bezpośrednio z timeline jak i wtedy gdy wcześniej wyrenderuję do formatu ustawionego w projekcie.
Vegas 10 pro64 (zarejestrowany i legalny kupiony bezpośrednio w Sony więc na KSK liczyć nie mogę ) win7 64 2xraid0 system oraz materiał wynikowy na jednej macierzy, wszystkie źródła na drugiej. W systemie nie mam żadnych codekpacków. Kodeki tylko te które instaluje Vegas + quicktime. Phenom X4 970 8gb ram. Kompresję ustawiam dwuprzewodową z parametrami w okolicach 9000max 6200 4200, dźwięk osobno (ac3).
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Łukasz[/b]

Odpowiedz
#2
A jakie ustawienia renderingu stosujesz, jakiś screenshocik czy cóś... No i z 50p DVD nie zrobisz (tzn. zrobisz, ale po konwersji do 25p albo 50i).


Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Renderując pod Architecta zawsze wybieram zgodny z nim "templajt". Zmieniam tylko bitrate. Ustawienia projektu podczas montażu zgodne ze źródłem.
720p50 robię dwuetapowo, pierwszy render do m2t za pomocą mainconcepta do tego samego formatu.
następnie wynik wstawiam do projektu na nową ścieżkę video, wyłączam wszystkie pozostałe poniżej zostawiając audio. Następnie zmiana parametrów projektu na PAL DV Widescreen i render do mpeg2 dodając przeplot, audio osobno. W ten sposób na 3 rendery powiedzmy jeden muszę powtórzyć. Render bezpośrednio nigdy mi się nie skończył prawidłowo. Zawsze jakieś przejście się skopało.
Render do 720p50 przy użyciu mainconcept'a zawsze wychodzi poprawnie.
Generalnie Vegas działa stabilnie nie wiesza się rendery zawsze się kończą. AVCHD chodzi dosyć płynnie.
Efix, przy pracy z Vegasem stosuje twoje wskazówki. Próbowałem także zmiany parametrów Dynamic Ram Priev oraz ilości wątków raczej bez skutków. Obecnie mam ustawione 1024MB i 4 watki.




Odpowiedz
#4
No ok, ale jak zmieniasz ten domyślny template, jaki dajesz bitrate, czy robisz dwuprzebiegowo? Jak wyglądają błędy? Wiesza Ci się to wszystko? Czy jak? Nie bardzo łapie w czym problem właściwie.
Cytat:720p50 robię dwuetapowo, pierwszy render do m2t za pomocą mainconcepta do tego samego formatu.
następnie wynik wstawiam do projektu na nową ścieżkę video, wyłączam wszystkie pozostałe poniżej zostawiając audio. Następnie zmiana parametrów projektu na PAL DV Widescreen i render do mpeg2 dodając przeplot, audio osobno.

A możesz mi powiedzieć po grzyba tak robisz? Każde przekodowanie szczególnie do formatów mp2/mp4 powoduje stratę jakości to raz, dwa w związku z tym, że tam klatki jako takie w większości nie istnieją a tak kompresja bazuje także na tym, co dzieje się pomiędzy klatkami. Nie zawsze jedno z drugim się dobrze dogaduje i potem robią się cuda.

Proponuje, byś zrobił coś takiego:
Wyrenderuj sobie to 720-50p na pamiatkę.
Zapisz projekt pod inną nazwą i ustaw PAL DV WIDESCREEN z zaznaczoną opcją ADJUST SOURCE MEDIA TO BETTER MATCH.... Dla wszystkich eventów ustaw Diseable resample i normalnie wyrenderuj mpeg2 na dwóch przebiegach (oczywiście pamiętaj by ustawić Field Order=NONE, DEINTERALCE METHOD=NONE).

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
Parametry kompresji podałem w pierwszym wątku. ok 1h20min, DVD zawsze dwuprzebiegowo, 9000 6000 4200. W przypadku 720p bitrate ok 25000
Wiem że kompresja między-klatkowa jest generalnie "wredna" i jednak w ten sposób mam najmniej problemów. Materiał wynikowy jest ok
Gdy renderuję bezpośrednio do mpeg2 nic się nie wiesza.Proces kończy się prawidlowo, natomiast podczas przejść potrafi "przyciąc", zgubić kilka klatek, pojawić się jakiś artefakt w postaci jakichś żle przeliczonych bloków . stosuje przeważnie zwykłe przenikania typu crossfade, fade to black itp
Opcję ADJUST SOURCE MEDIA... mam zawsze włączoną, Field Order ustawiam na Lower deinterlace na interpolate.
Spróbuje dzisiaj wyrenderować coś wg Twoich wskazówek. Mam tylko jeszce pytanie czy jest możliwość zaznaczenia jakoś grupowo Diseable resample ?

Odpowiedz
#6
Field Order ustaw na None (progressive) - jak chcesz się pozbyć przeplotu.
A grupowa zmiana Disable Resample: zaznaczasz wszystkie klipy wideo, prawoklik -> switches -> Disable Resample.
Odpowiedz
#7
I daj wyższy bitrate, np. 9000, 8000, 6000. Tyle, że w życiu nie wejdzie Ci wtedy na płytę 4,7 (czyli 4,2...) 1,2 godziny...

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#8
Przeplot stosuje ze względu na stare odtwarzacze i telewizory crt. Niestety jeszcze się takie zdarzają w domach. Czy to błędne podejście ?

Odpowiedz
#9
Tak. Doskonale sobie poradzą, nie wnikając w szczegóły techniczne. Jeżeli do renderu użyjesz szablonu "DVD Architect"Vegas dodatkowo zadba o ustawienie odpowiednich znaczników dla zgodności z odtwarzaczami, ale tak czy siak będzie działać to doskonale. Wszystkie filmy "kinowe" masz bez przelotu i jakoś to działa, prawda?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#10
W sumie masz rację. Wczoraj robiłem testy wg Twoich wskazań krótkie materiały poszły ok. Dzisiaj przetestuje na całości.

Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z renderem Kirisim 34 1,527 07-16-2015, 13:46
Ostatni post: Kirisim
  AVCHD do Mpeg2 - slowmotion problem tsonga 0 627 10-16-2013, 14:35
Ostatni post: tsonga
  Kolejny problem z renderem. Migający obraz Adam19961220 7 3,050 09-24-2013, 22:17
Ostatni post: Bunch
  Mainconcept - czarne tło po renderingu dejw1001 4 910 05-08-2013, 8:29
Ostatni post: daruncio1
  Sony Vegas PRO 12 & Mainconcept MPEG-2 - Nie renderuje! Bartek-pl 12 3,968 11-23-2012, 11:19
Ostatni post: efix
  Problem z renderem. Sciny po zrenderowaniu. Kyla 2 954 05-12-2012, 22:55
Ostatni post: Kyla

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości