Aktualny czas: 05-23-2012, 1:50
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
zabawa ze znakiem wodnym - problemy (efekt płonącego napisu i efekt flashowy)
|
|
09-07-2011, 12:58
|
|||
|
|||
|
zabawa ze znakiem wodnym - problemy (efekt płonącego napisu i efekt flashowy)
Witam!
W Photoshopie wykonałem gifa z transparentnym tłem. Napis, a właściwie znak wodny, bo on jest przedmiotem problemu jest wykonany w kolorze czarnym, a tło jak wspomniałem jest transparentne. Znak wodny to tak naprawdę tekst o odpowiedniej czcionce, tj. inicjały i pod spodem jest napisana moja strona internetowa. Problem w tym, że chciałbym wykonać taki efekt, że nakładając na ten napis przejście FLASH czyli błysk, to chciałby, żeby po tym efekcie pojawił się ten napis. 1) Problem w tym, że efekt FLASH powoduje, że błysk flashowy rozprzestrzenia się na cały obraz video (tj. wychodzi poza znak wodny) a nie na sam znak wodny, jak bym chciał. Nie wiem jak to wykonać. Możecie pomóc? 2) Chciałbym podmienić ten czarny znak wodny z transparentnym tłem i podstawić zmiast czarnego napisu film z ogniem. Chciałbym jednak, żeby ten ogień był tylko w miejscu tych czarnych napisów, tj. właściwie zamiast nich. Natomiast nie chciałbym, żeby ten ogień był na pozostałym fragmencie transparentnego gifa. W skrócie chodzi mi o to, żeby zamiast czarnego napisu był płonący napis na transparentnym tle. Czy więcie jak by to można osiągnąć? Może to będzie wymagało przebudowy samego gifa. Jeśli tak to proszę o wskazówki jak by najlepiej można by to wykonać. Pozdrawiam K. |
|||
|
09-07-2011, 16:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2011 16:36 przez mateuszszar.)
|
|||
|
|||
|
RE: zabawa ze znakiem wodnym - problemy (efekt płonącego napisu i efekt flashowy)
Poczytaj na temat używania maski w Vegasie.
Robisz dwa tracki video: 1. górny - tam wrzucasz maskę (wzór napisu z transparentnym tłem). Ustawiasz Compositing Mode na Multiply (Mask). 2. dolny - tam wrzucasz teksturę (np. ognisko:). Ewentualne FLESZE dodawaj na teksturę (wystarczy przedzielić [s] i wrzucić przejscie Flash). |
|||
|
09-07-2011, 18:29
|
|||
|
|||
|
RE: zabawa ze znakiem wodnym - problemy (efekt płonącego napisu i efekt flashowy)
Dzieki, ale niestety nie wychodzi mi to.
Zrobilem tak jak piszesz w pkt 1 i 2-gim, ale w tej chwili mam ognisty napis na czarnym kwadratowym tle Zapomnialem dodac, ze jest jeszcze jedna sciezka ktora jest pod spodem i obejmuje ona obraz 1920x1080p 16:9. Nie wiem jak wyciac to czarne tlo, ktore otacza ten napis. |
|||
|
09-07-2011, 18:41
|
|||
|
|||
|
Make Compositing Child dla ścieżki 2 (tej z teksturą). - pisałem, żebyś poczytał o maskowaniu;)
|
|||
|
09-07-2011, 18:46
|
|||
|
|||
|
Był już wątek o tym.
|
|||
|
09-07-2011, 22:31
|
|||
|
|||
|
Zgadza się, był, i t niedawno. Jak pisałem przed chwilą w innym wątku - Mateusz - nie rozleniwiaj chłopakowi mózgu. Pisze że ma poczytać o maskach - on ma to w dupie, nie odrabia lekcji. Po co się męczysz?
|
|||
|
09-07-2011, 22:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2011 22:40 przez mateuszszar.)
|
|||
|
|||
|
Chwilowy przypływ niesienia pomocy... ale już się poprawiam ;)
Tak swoją drogą, zazwyczaj nie mam czasu (ani zwyczaju) odpisywać krok po kroku... Pomyśleć, że jak ja potrzebowałem dowiedzieć się, jak coś zrobić w Vegasie, to metoda prób i błędów, przede wszystkim plik pomocy (F1 - o którym ciągle powtarzam), oraz manual. Przynajmniej teraz - po latach, jak potrzebuję coś zrobić (albo znaleźć), to nie zakładam tematu na forum (jeszcze nie założyłem ani jednego..), tylko próbuję własnych sił. |
|||
|
09-08-2011, 0:06
|
|||
|
|||
|
A bierzecie pod uwagę fakt, że taki użytkownik może być mistrzem świata w komponowaniu muzyki, mistrzem świata w fotografowaniu, mistrzem świata w grafice 2D, mistrzem świata w grafice 3D, ale... Vegasa uruchomił pierwszy raz i - tylko tu - jest nowicjuszem? I dlaczego takiemu by tutaj nie napisać wprost, że przycisk do łączenia warstw wygląda tak i tak, i znajduje się tam i tam? Chłopak na swoim zjadł zęby, tutaj jest nowy. Ale nie nowy ogólnie.
|
|||
|
09-08-2011, 6:48
|
|||
|
|||
|
Bunch, nie masz racji. Tak jak napisałem w innym miejscu - co innego kiedy nie potrafisz tak przybić deski, by wyszło z tego coś do siedzenia. Jesteś nowy i Ci podpowiedzą. A co innego, gdy nie wiesz z której strony trzymać młotek i czy uderzać wąskim czy szerokim końcem.
A poza tym jeżeli ktoś jest mistrzem w czymkolwiek, wie, że osiągnięcie tego wymaga ciężkiej pracy, krok za krokiem. I zanim zada pytanie o w sumie całkiem zaawansowany soft (zawsze jest movie maker...) to podstawy musi znać. I tyle. Nie wiem, czy kiedykolwiek uczęszczałeś na kursy czegokolwiek, już o płatnych nie wspomnę, ale COŚ trzeba wiedzieć, oprócz File/Open. Problemem tych ludzie nie jest to, że są nowi i nie znają, tylko to, że nie kliknęli ani helpa, ani manuala, nie kupili sobie samouczka na allegro. Takie NIC przez wielkie N. I jeszcze drą papę, żeby pomagać bo po to jest forum. |
|||
|
09-08-2011, 9:39
|
|||
|
|||
|
Bunch pitoli, ale nie jestem zdziwiony, raczej przyzwyczajony.
|
|||
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Problemy 2 i efekt jak zaznaczać obiekty?.... | Kostka | 6 | 624 |
05-30-2010 11:14 Ostatni post: krasux |
|
| Efekt zanikającego napisu ;) | NikTaki | 1 | 487 |
03-27-2010 15:01 Ostatni post: tomislater |
|
| Efekt znikania napisu | Deliv | 2 | 840 |
03-15-2010 17:47 Ostatni post: ender77 |