film w HD
#1
siemka jestem nowy na forum imam taki problem:

posiadam Sony Vegas Movie Studio Platinum 10 HD i w tym programie z plików avi-filmiki nagrane apartatem cyfrowym o rozdzielczosci 640x480 z dżwiękiem, chcialem zrobic film w HD: film HD 1280x720,30p-29klatek na sekunde

dodalem odpowiednie pliki avi do programu i po dodaniu tych plikow na os czasu i utworzeniu tytułu do filmu przyszedl czas na jego wyrenderowanie w HD,wiec w: Project/Render as wybralem: Windows Media Video 11-wmv 11-nie wiem czy dobrze wybralem dla filmu w HD,w opcjach projektu ustawilem w Template: 6Mbps HD 720-30p,Video Rendering Quality ustawilem na: Best oraz w Video Smoothness suwak przesunalem z 90 na 100-to ustawilem w Custom opcje zapisalem ,dalem Save zaczelo sie tworzenie filmu HD

kiedy tworzenie filmu dobieglo konca w odtwarzaczu video VLC media player wlczylem stworzony film w HD i niestety pojawil sie problem,bo filmik stworzyl sie w HD,jest obraz ale nie ma juz dźwieku

stad moje pytanie: co zle zrobilem lub moze zle ustawilem opcje odnosnie filmu w HD ze mam obraz a nie mam dzwieku,wiec jak dobrze mam ustawic opcje tak by po renderowaniu-tworzeniu film w HD byl z dźwiękiem???

prosze o bardzo bardzo dokladne odpowiedzi najlepiej krok po kroku co,jak i gdzie mam ustawic byc miec film HD z dźwiękiem z plikow avi dzieki!!!
Odpowiedz
#2
Powiedz mi - zapewne kiedyś w życiu ściagałeś sweter "przez głowę". Można wtedy zauważyć, że oczka swetra się dosyć mocno rozciągają i robi się mocno ażurowy. Jaki widzisz sensu przeskalowywanie twojego materiały w podłej rozdzielczości i innym kształcie do formatu HD? Chcesz mieć w HD, to musisz kręcić w HD. Już pomijam, że Vegas ma akurat takie hmmm przeciętne algorytmy skalowania.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Efix, niezle naprowadzasz :)
Odpowiedz
#4
juz sobie poradzialem nie smiem pisac ale sciagnalem sobiez neta sony vegas pro 10 i tam renderuje mi film w HD gdzie po wyrenderowaniu filmu jest obraz i dzwiek

mam tez takie pytanie: zrobilem z plikow avi w sony vegas pro 10 filmik ale przygotowyjac go do rendeorwania w HD nie sprawdzielm jak ustawielm tytul filmu na osi czasu w programie i teraz mam tak: zaczyna sie filmik i przez 2 sekundy jest obraz filmu potem pojawia sie tytul filmu,ktory znika i dalej jest film,a powinno byc inaczej czyli na poczatku tytul a potem normalny film,a wiec jak to zmienic zeby najpierw byl tytul a po tytule film sie odtwarzal czy lepiej zostawic tak jak jest i nic nie zmieniac,a moze robic tak ze najpierw na osi czasu tworzyc tytul filmu a potem dodawac na os czasu pliki avi z ktorych ma powstac film???

i jeszcze jedno pytanie: jak rozszerzyc lub zwezic tytuł filmu-nie chodzi o zmiane wilekosci czcionki w jakiej ma byc tytul filmu, oraz jak nadac tekstowi tytulu filmu dowolny kolor???

prosze o dokladne odpowiedzi dzieki!!!
Odpowiedz
#5
(08-20-2011, 19:18)lukcio28 napisał(a):  prosze o szybkie i dokladne odpowiedzi dzieki!!!

Na priwa wystarczy czy poleconym normalną pocztą sobie życzysz?
Odpowiedz
#6
to poprosze o dokladne odpowiedzi do swoich pytan
Odpowiedz
#7
Zadaj dokładnie pytanie, to dostaniesz dokładną odpowiedź. Polskie znaki, interpunkcja i będzie można przeczytać o co chodzi. Za nic nie mogę dojść do tego o co Ci się rozchodzi.
Odpowiedz
#8
chodzi o to czy może być film gdzie jest tak,że na początku zamiast tytułu filmu mam kilka sekund filmu potem pojawia się tytuł,który znika i po nim dalej odtwarza się film,a powinien najpierw być tytuł filmu a potem film, może zostawić film tak jak jest,czy raczej to zmienić tak by na początku był tytuł filmu a potem odtwarzał się film, a jeśli coś zmienić to jak to zrobić???

jak rozszerzyć lub zwęzić tytuł filmu,czyli napis,który będzie tytułem filmu-nie chodzi o zmianę wielkości czcionki w jakiej ma być napis tytułu filmu, oraz jak nadać tekstowi tytułu filmu dowolny kolor???

mam też takie pytanie: przed zapisem w okienku zapisu filmu klikam na Custom i w Video jako format video wybieram Xvid MPEG-4,ale typ pliku w którym zapisuję się film to Video for Windows (*.avi),może lepiej dla filmu,który zapisuję jako plik o rozszerzeniu avi i do tego w HD, w Custom w Video odnośnie formatu video wybrać inny format do video,czy lepiej zostawić ten format video: Xvid MPEG-4???

i jeszcze jedno pytanie jak zrobić by film który będzie renderowany w HD po renderowaniu nie miał czarnych pionowych pasków bo bokach i wyświetlał się na całym ekranie monitora panoramicznego 16:10 który ma rozdzielczość 1440x900???

proszę o odpowiedzi forumowiczów dziękuję!!!
Odpowiedz
#9
Kolego, ty masz SV? Widac ze najpierw zakladasz tematy i pytasz o podstawowe rzeczy ktore mozna samemu odkryc juz w piewrszych dniach... Ile razy otwierales program? 1, 2? A po za tym duzo tych pytan ktore zadales sa juz na forum...
Odpowiedz
#10
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie, kwestia gustu. W jednym przypadku będzie pasować, w drugim nie. Wszystko zależy od przypadku.

Tutaj masz informacje na temat tekstu w SV, obejrzyj to dokładnie. (Najlepiej 2-3 razy).


Każdy kodek ma swoje przeznaczenie, więc tu też zależy od tego gdzie docelowo ma być odtwarzane ten film.

Jeśli chodzi o ostatnie pytanie, to moim skromnym zdaniem odbieganie od standardów, aby film się dobrze wyświetlał na jednym komputerze jest bez sensu. Pójdziesz ze swoją produkcją do znajomych, którzy mają tv fullHD 16:9 i tam będą pasy, jeśli ustawisz pod swój monitor.

Nie warto odbiegać od standardów. Wyrenderuj w SD/HD/fullHD w zależności jakie masz pliki źródłowe. Nie ma sensu renderować do fullHD, jeśli Twój footage jest nakręcony aparatem kompaktowym czy telefonem w rozdzielczości VGA.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości