Aktualny czas: 05-23-2012, 1:19 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 

Notebook do montażu FullHD.
07-23-2011, 12:34
Notebook do montażu FullHD.
Witam. Zastanawiam się nad zakupem notebooka, który będzie służył mi do pracy. Chciałbym na nim również montować materiał w FullHD. Przejrzałem wiele tematów na forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytania.

Aktualnie posiadam komputer stacjonarny z taką konfiguracją:

AMD Athlon X2 3,2 GHz
6 GB Ram DDR2
Dysk 320 GB 5400 obr./min
Win7 Professional x64
Sony Vegas Movie Studio 10 HD Platinum Production Suite

Materiał nagrywam kamerą Panasonic HDC TM700 w jakości 1080i 50 fps. Przy obecnej konfiguracji największym problemem jest podgląd, który strasznie przycina oraz render. Co prawda gdy renderuje gotowy film w jakości 720p 6 Mbps, czy też 1080p 8 Mbps nie ma problemu z renderingiem ale trwa o bardzo długo. Myślę, że główną przyczyną wolnego zapisu jest właśnie dysk, który jest dosyć mały i wolny.

Filmy, które montuje nie są zbyt skomplikowane. Są to głównie cięcia/sklejanie klipów ze sobą, podkład, korekcja kolorów, czasem jakieś efekty (np. blur do cenzury), napisy i ew. krótkie intro. Tak jak już wspomniałem obecny komputer w miarę radzi sobie z tym, co robię, ale o bardziej dynamicznym montażu, czy montażu bardziej skomplikowanego materiału nie ma już mowy.

Zastanawiam się nad kupnem 2 modeli laptopów, które mam nadzieję poprawiły by mi komfort pracy z materiałem.

1. HP Pavilion dv6-6030ew

Core i5 2,3 GHz, Torbo Boost do 2,9 GHz i obsługa 4 wątków. Podobno komputer widzi 4 fizyczne rdzenie.
8 GB Ram DDR3
AMD Radeon HD 6770M (1 GB DDR5)
Dysk 500 GB SATA 7400 obr./min
Win7 Home x64

2. Toshiba L750

Core i5 2,3 GHz, Torbo Boost do 2,9 GHz i obsługa 4 wątków. Podobno komputer widzi 4 fizyczne rdzenie.
8 GB Ram DDR3
Nvidia GeForce GT525M 1GB DDR3 (obsługa DirectX 11)
Dysk SATA II 500GB 5400 obr./min
Win7 Home x64

Laptopy różnią się głównie kartą graficzną i dyskiem oraz mniej ważnymi dodatkami typu kamera etc.

Na początku byłem bardziej skłonny do zakupu Toshiby, ale przejrzałem testy wydajności w internecie, i HP figurował na pierwszym miejscu w tej klasie i cenie sprzętu. Oba notebooki kosztują powyżej 2500 zł. Mam do wydania max. 3000 zł, ale wolałbym się zmieścić w granicach 2500 - 2800.

W przyszłości zastanawiam się również nad zakupem dysku SSD 60 GB, na którym trzymałbym system i najważniejsze appki( podobno system odpala się w kilka sekund), a do materiału i renderu wykorzystywałbym dysk 500 GB. Czytałem na forum, że dobrym rozwiązaniem jest trzymanie materiału na osobnym dysku, osobny dysk do renderu i dla systemu oraz oprogramowania.

Oczywiście jestem otwarty również na propozycje innych laptopów w tej klasie cenowej.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Artur.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-23-2011, 12:46
RE: Notebook do montażu FullHD.
Wydaj te pieniądze na stacjonarny komputer, wtedy na pewno polepszy się komfort montażu.
07-23-2011, 12:50
Dla mnie laptop od zawsze odpadał jako narzędzie do wideo. Owszem, w warunkach polowych, szybko coś posklejać itd. OK.
Ale czego byś nie robił, w większości przypadków udławisz się na wąskim gardle w postaci dysku i magistrali danych.
Piszesz o SSD - pomijając, że SSD to gówno nie warte wydania kasy tylko po to, by system startował szybciej i mocno awaryjne (bardzo ograniczona żywotność, cholerne problemy gdy padnie), to masz możliwość montażu dwóch dysków? Jak chcesz podczepiać ten drugi, bo chyba nie po kablu?
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-23-2011, 13:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-23-2011 13:45 przez Piciu.)
Samsung RF511 - http://www.ceneo.pl/10629317
Cena: 2999zł
Procesor: Intel Core i7-2630QM 2,0GHz podbijany TB do 2,9GHz
Liczba rdzeni procesora/Liczba wątków: 4/8
Pamięć: 4GB RAM DDR III (słabo z tym akurat...)
Karta Graficzna: nVidia GeForce GT540M, 1,5GB DDR III, 900MHz
Dysk: 500GB SATA, 5400 obr/min
Mniej ramu, ale za to 4 wątki na plus (poważnie, nie wiem jak to możliwe, że 4 rdzenie a 8 wątków, sprawdzałem tak jest) - brat kupił i jest bardzo zadowolony. Osobiście na pewno nie kupiłbym Toshiby, dla mnie to firma 0.
07-23-2011, 13:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-23-2011 14:04 przez arczik15.)
I tutaj właśnie jest ten problem. Potrzebuję laptopa, ponieważ dosyć często będę korzystał z niego poza domem i właśnie dlatego nie chcę inwestować w nową stacjonarkę tylko w notebooka z lepszymi bebechami.

Tak jak już wspomniałem, nie jestem aż tak wymagającym użytkownikiem. Chciałbym tylko, żeby na tym sprzęcie dało się dosyć komfortowo obejrzeć materiał i go zmontować,a problemem jest tutaj jakość FullHD 1080i AVCHD, która stwarza troszkę problemów (nie wspominając już o 1080p w którym też mogę nagrywać) Nie korzystam też z SV na co dzień.

Co do dysków SSD, to nie mam z nimi doświadczenia więc nie wiem czy się sprawdzą, czy nie. Możliwe, że jest tak jak mówisz, no i cena jest odstraszająca, co najmniej 370 zł za 60 GB to trochę dużo.
(07-23-2011 13:44)Piciu napisał(a):  Samsung RF511 - http://www.ceneo.pl/10629317
Cena: 2999zł
Procesor: Intel Core i7-2630QM 2,0GHz podbijany TB do 2,9GHz
Liczba rdzeni procesora/Liczba wątków: 4/8
Pamięć: 4GB RAM DDR III (słabo z tym akurat...)
Karta Graficzna: nVidia GeForce GT540M, 1,5GB DDR III, 900MHz
Dysk: 500GB SATA, 5400 obr/min
Mniej ramu, ale za to 4 wątki na plus (poważnie, nie wiem jak to możliwe, że 4 rdzenie a 8 wątków, sprawdzałem tak jest) - brat kupił i jest bardzo zadowolony. Osobiście na pewno nie kupiłbym Toshiby, dla mnie to firma 0.

Z tymi wątkami to jest tutaj tak samo jak w tych i5, które są w tym HP i Toshibie. Procesor ma fizycznie 2 rdzenie, ale potrafi obsługiwać 4 wątki i komputer widzi go jak 4 rdzeniowego. Faktycznie, trochę mało ramu ale wyczytałem, że można zainstalować max. 8 GB, więc jest pewnie wolny slot albo można zmienić np. z 2x2 GB na 2x4 GB.

A jak z awaryjnością tego sprzętu ? Ile czasu Twój brat go posiada ? Ja mam chyba pecha do produktów Samsunga, bo telefon Samsunga, który aktualnie posiadam był już 2 razy w serwisie, nie z mojej winy. Ale może po prostu trafił mi się felerny model. Ważne, że już działa.

Odpowiedz 

Skocz do:

Polskie tłumaczenie © 2007-2012 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
mybbv3 designed for MyBB