[Sony DVD Architect Pro 5.0] Nagrywanie DVD z plików .mts
#1
Witam!
Wybrałem się ostatnio na koncert z moją nową kamerką JVC GZ-HD500 i ponagrywałem sporo fajnych kawałków. Chciałem sobie te nagrania wypalić na DVD, ale się okazało, że mój genialny program do kamery nagrywa tylko DVD AVCHD, a moja nagrywarka najwyraźniej tego formatu nie obsługuje. Postanowiłem więc skorzystać z Sony Architecta. Wybrałem kilka plików, ustaliłem jakieś proste menu i wypaliłem testowy krążek, lecz nie jestem zadowolony z jakości. Pliki oryginalnie miały rozdzielczości 1920x1080, a w ustawieniach Architecta musiałem pomniejszyć do 704x576. Jednak to nie chodzi o rozmiar, mam wrażenie, że jakość się ogólnie pogorszyła, to video się tak jakby rozmazało. Czy możecie mi doradzić jakie ustawienia wybrać, aby uzyskać jak najlepszą jakość materiału na płycie DVD? Bardzo mi na tym zależy. Sony Vegas 9 też posiadam, ale za bardzo nie umiem się nim posługiwać, i nie wiem czy można go w tym wypadku do czegoś użyć.
PS. Jak zaczynam przed nagrywaniem płyty Architect wywala do każdego klipu ostrzeżenie:
*The video '00024.MTS' on track 2 'Video' in '00024' will be compressed
*The audio on track 1 of of '0024' will be compressed

Czy powinienem się tym przejmować? Może właśnie w tej kompresji tkwi problem, bo audio się też jakoby pogarsza, a przecież na koncercie to audio najważniejsze...
Odpowiedz
#2
DVD to jakość SD. Czyli przykładowo 720x576 dla PAL. Chcesz mieć mniej więcej tak jak nagrałeś - zainwestuj w Blu-ray. I przede wszystkim choć troszkę poczytaj o tym co chcesz zrobić, bo widzę, że nie za bardzo póki co wiesz. Możesz próbować zrobić DVD z plikami AVCHD, ale nie wszystko to odtworzy.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
DVD AVCHD powinien odtworzyć odtwarzacz Bluray, czyli i tak trzeba zainwestować w sprzęt :) Ludzie kupują sprzęt HD a myślą, że będą sobie odtwarzać na starym DVD w FullHD.
Odpowiedz
#4
No może ma PS3...

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
Po pierwsze ja tej kamery nie kupiłem, tylko wygrałem ;) A po drugie, ja zdaję sobie sprawę, że to video musi mieć mniejszą rozdzielczość, ale mam wrażenie, że ta jakość ta ogólnie się pogarsza. Np. mam ustawiony w Vegasie projekt na DV Widescreen, i jak go zrenderuję jako avi to wiadomo, że już nie mam wymiarów HD, ale jakość jest bardzo dobra. A jak zrenderuję jako MPEG2 .mpg z templatem Architecta (jak radzą na internecie), to mam wrażenie jakby ten obraz tak drżał bardziej. Wiadomo, przy filmowaniu mi się ręka trzęsła, a w tej wersji mpg to jakoś bardziej widać, tak jakby ten obraz się wolniej wyświetlał. Da się to jakoś poprawić?
Odpowiedz
#6
Jeżeli obraz drży, to znaczy że pomyliłeś półpola, zresztą robiąc downsampling osobiście robię od razu deinterlace. Można reanimować przeplot jak się ktoś bardzo uprze, ale po co, skoro i tak czy to komputer, czy TV (płaski...) go usunie.
Ustaw w projekcie i renderze field order na none i deinterlace - na interpolate (zresztą możesz spróbować która metoda da Ci bardziej zadowalający obraz) i tak samo bez przeplotu wyrenderuj. Resztę na temat bitrate itd. masz u mnie http://efix.pl/archiwum-efix/tutoriale/2...itect.html

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony DVD Architect - Pomocy pawrys 4 1,503 01-01-2014, 22:15
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas => Architect marcin_open 0 520 01-01-2014, 18:57
Ostatni post: marcin_open
  Problem Sony Vegas 12 crash dla identycznych plików z jednego nagrania Tefel 12 3,216 03-16-2013, 12:46
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas 9 nie widzi plików MOV z Canona SX130IS. helena 2 1,383 03-02-2013, 21:23
Ostatni post: helena
  Podwójny rozmiar pliku w Sony DVD Architect krystek23 1 738 02-02-2013, 14:36
Ostatni post: mateuszszar
  Grafika do Sony Vegas dla plików AVCHD - uzyskanie płynnego podglądu Mizi 3 1,536 12-08-2012, 16:40
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości