Problem z dźwiękiem AC3
#1
Witam,

mam program "Sony Vegas Pro 8.0" i kamerę "Sony DCR-SX15E", która zapisuje filmy w plikach MPEG2. Dźwięk jest dwukanałowy (stereo) zapisany w formacie AC3. Niestety, mój program wcale nie wykrywa ścieżki dźwiękowej; rozpoznaje tylko obraz:
[Obrazek: 1Jy7vjuTRlu]
Posiadam kodeki "K-lite Codec Pack Full" i mogę te filmy normalnie odtwarzać (razem z dźwiękiem) w programie "Windows Media Player" lub "Media Player Classic". "Media Player Classic" pokazuje, że film ma takie parametry:
[Obrazek: 40JM7cjWEQU]
W "Vegasie" mam 2 pluginy odpowiedzialne za dźwięk AC3 - "ac3plug" oraz "ac3studioplug". Nie mogę sobie z tym poradzić i w związku z tym bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
A Dobrych programów ściągnij sobie AC3,oczywiście jeżeli masz Service Packi 3.
Odpowiedz
#3
Mam service packa 3, z "AC3 Filter" również próbowałem, jednak po jego instalacji nic się nie zmienia.
Odpowiedz
#4
to może spróbuj ponownie zainstalować AC3
Odpowiedz
#5
(06-21-2011, 18:42)Cuma napisał(a):  to może spróbuj ponownie zainstalować AC3
To nie pomaga, podobnie jak format i ponowna instalacja wszystkiego.
Odpowiedz
#6
Głupio zapytam - a dlaczego używasz wersji 8 z 2007? Nowsze wersje mają poprawione różne funkcje, także obsługę plików AC3.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#7
efix, może taką kupił i nie stać go na rozszerzenie? ;>
Odpowiedz
#8
Dokładnie tak, kupiłem 8. Planowałem kupno 10, jednak wersja testowa nie chce się uruchomić na moim XP SP3 (a na Win 7 działała).
Odpowiedz
#9
Częściowo w Twojej wypowiedzi wynika rozwiązanie problemu. Skoro trial Vegasa nie chodzi na XP z SP3, to znaczy, że albo a) próbujesz uruchomić wersję 64 bitową, b) masz system wymagający ostrego tuningu i czyszczenia. I jakoś nie chce mi się wierzyć, że to niechodzenie 10 na XP (ciekaw że tysięcy innych chodzi...) jest jedynym powodem nieaktualizowania. A może i nauczką dla innych - bo jeśli kupiłeś ten soft wtedy kiedy był wydany (z kamera czy bez), to szukaj winy w komputerze, jeśli teraz "bo był tani" to był to mocno dyskusyjny zakup jesli chodzi o ew. oszczędności. Ale tak nawiasem mówiąc, skoro kupiłeś, to powinieneś zacząć od maila do supportu. Wyrafinowany angielski nie jest potrzebny.
Obecność 'codec packów' dla mnie też jest gwoździem do trumny tego problemu. Stosując paczki bliżej nieokreślonych kodeków nie masz jakiejkolwiek kontroli nad tym, co się dzieje w komputerze. Być może przez któryś z kodeków z paczki Vegas nie potrafi zbudować prawidłowego grafu i rozkodować tego dźwięku. Sugeruję - wywal wszystkie paczki kodeków, zainstaluj tylko te, co potrzebne, poczyść rejestry, sprawdź sprawnosć systemu i ściagnij triala wersji 10. I musi ruszyć. Jak nie rusza, znaczy, że problemem jest Twój komputer.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z dźwiękiem przy renderowaniu Filozof94 3 1,102 02-27-2015, 13:48
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z dzwiękiem ryszerd 0 403 09-21-2014, 12:59
Ostatni post: ryszerd
  Problem z dźwiękiem memento 1 608 05-12-2014, 12:16
Ostatni post: efix
  Problem z dźwiękiem Philia 2 653 04-24-2014, 22:12
Ostatni post: Philia
  Problem z Dzwiekiem ;/ realmadrid 0 487 02-16-2014, 23:49
Ostatni post: realmadrid
  Problem z dźwiękiem po zrenderowaniu michael197 2 829 01-03-2014, 15:37
Ostatni post: michael197

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości