Vegas nie renderuje -.-
#1
Witam!
Mam problem... otóż tworzę filmik (dzieło kinematografii to to nie jest, ale na zajęcia na uczelnię wystarczy), no ale niestety chciałam go zapisać do avi a tu nic.... tzn, pojawia się czas pozostały do końca renderowania, no ale właśnie - ten czas nie maleje, tylko się zwiększa, oraz ciągle 0%.... ustawień żadnych specjalnych tam nie robiłam do tego filmiku - właściwie nie robiłam żadnych bo i po co, biorąc pod uwagę że to tylko filmik na zajęcia ^^ no ale chciałabym, żeby jednak mi się to wyrenderowało...
Mam nadzieję, że coś poradzicie...
Czekam na szybką odpowiedź ;) Z góry dzięki!
Odpowiedz
#2
Może jakieś screeny z ustawień? Jeżeli na uczelnie (kompy z windowsem) to lepiej renderuj do WMV, zaoszczędzisz sobie kłopotów.
Odpowiedz
#3
Wyświetlać to będę na swoim laptopie wiec nie muszę się martwić o uczelniane kompy ;)
Mam nadzieję, że o te ustawienia chodziło które są na obrazku...
Dodam jeszcze, że jestem świeżo po zmianie windowsa i zainstalowaniu na nowo vegasa, na starym windowsie wszystko działało, tutaj też powinno... mam nadzieję, że to tylko złe ustawienia ;)


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#4
To za mało, podaj screeny ustawień renderu, dane plików żródłowych z tego co widać to źródło jest w NTSC.
Odpowiedz
#5
No skoro tak. Ale lepiej renderuj do WMV, dodatkowo lepiej jeżelibyś ustawiła projekt zgodnie z plikami, które masz w nim - http://tidzu.pl/2010/12/poprawny-import-klipu-video/ Pamiętaj, że jeżeli zapiszesz go bezpośrednio do AVI film zostanie wyrenderowany bez kompresji - jego waga będzie olbrzymia (tak w skrócie), dzięki podanemu wcześniej formatowi zaoszczędzisz miejsce na dysku oraz swoje nerwy.
Odpowiedz
#6
Hmm, w sumie nigdy nie interesował mnie aspekt "techniczny" moich filmów i w zasadzie niewiele się znam na opcjach vegasa, i pewno stąd te wszystkie problemy...
Ok, dorobiłam kilka ss-ów... mam nadzieję, że tym razem to wszystko :P


Załączone pliki Miniatury
               
Odpowiedz
#7
Jakie są pliki źródłowe, z których zmontowany jest film? Może innaczej, z jakiej kamery pochodzą te materiały PAL czy NTSC? Można też podać dokładny typ i symbol kamery.
Odpowiedz
#8
Pliki z których montuję film pochodzą z youtube, więc raczej typu i symbolu kamery nie podam ;)
Sceny wycinałam w virtualdub, i traktowałam je kodekiem ffdshow (bo innych i tak nie mam teraz ;P)
Poniżej screen z VD (może się przyda)


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#9
Wideo ma małą rozdzielczość i 25fps, czyli klatek na sekundę. Proszę wyrenderować do pliku o takim samym klatkarzu czyli 25fps, a w tym co Pani przedstawiła na screenach jest NTSC czyli 29fps. Jeżeli to jeszcze nie pomoże to proszę równierz wyrenderować plik o takiej samej rozdzielczości czyli 480/360. Upieranie się przy AVI DV może być kłopotliwe, dlatego , że nie wszystkie chudziutkie filmiki dają się wyrenderować do tłuściejszych. Niektóre programy to zrobią, a inne niestety trzymają się pewnych zasad. Dlatego lepiej jednak do WMV , który ma mozliwość wyboru różnych rozdzielczości.
Odpowiedz
#10
hmm... no niestety, dalej dzieje się to samo -.- a może to wina vegasa?? może przeinstalowanie go coś da?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Vegas Pro 11 nie renderuje GPU po zmianie karty graficznej szerwony 12 3,647 02-28-2014, 21:05
Ostatni post: bombik
  Sony Vegas PRO 12 & Mainconcept MPEG-2 - Nie renderuje! Bartek-pl 12 3,982 11-23-2012, 11:19
Ostatni post: efix
  Skąd bierze się ta klatka? Vegas jej nie pokazuje a uporczywie RENDERUJE! Bunch 22 5,328 04-16-2012, 4:23
Ostatni post: Bunch
  Audio się nie renderuje. Vegas Pro 10 vasilij90 2 2,538 02-11-2012, 0:51
Ostatni post: mateuszszar
  Sony Vegas nie renderuje całego filmu kubasi123 1 4,939 02-02-2011, 13:40
Ostatni post: efix

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości