Nie pokazuje wszystkich klipów
#1
Witam. Vegasem dopiero zacząłem się interesować, ale podczas robienia teledysku natrafiłem na problem. Mianowicie: Teledysk robiony z jednego filmu. Na razie zmontowałem niecałą minutę (na razie). W podglądzie Vegas wszystko jest ok, natomiast po wyrenderowaniu część ujęć po prostu znika. Zauważyłem, że część scen (te, które są normalnie wyświetlane) są podświetlone na różowo. W czym problem?
Odpowiedz
#2
Podejrzewam kodeki. Za pewne masz jakieś K-lite codecs pack zainstalowane i tak buguje przy renderowaniu.
Odpowiedz
#3
Z tego co wiem, to jeśli jest błąd kodeka nie jest w ogóle w stanie wczytać klipu. Ja edytuje klipy kodowane od HDX4 po XviD'y poprzez PanasonicDV i na H.264 kończywszy. A na jaki format kodujesz i jakim kompresorem (SV nie lubi dziwolągów) ?

Pozdrawiam.
SONY Vegas Pro 13.0, HP Workstation z200 ...

Odpowiedz
#4
@robi1968 jeśli plik z kamery i render jest w tym samym formacie (ilość Hz dźwięku, kodek obrazu i takie bzdety) to faktycznie powinno (co nie znaczy musi) mieć problemy przy ładowaniu na timeline, a nie renderowaniu.
SV ma (z tego co wiem) problem z niektórymi kodekami. Niektóre kodeki kontenera avi są nie trawione dla przykładu. H.264 powinien się nadać i wyrenderować dobrze. Spróbuj odświeżyć ścieżkę (przeciągnij na inny timeline ten plik i ctrl+z) i wtedy wyrenderować - mnie to pomogło z pociętym filmem z jakiejś słabej, kieszonkowej kamerki kumpla i czarnym obrazem w niektórych momentach.
Odpowiedz
#5
Problem w tym, że wszystkie przycięte klipy pochodzą z tego samego materiału źródłowego.

Renderuję na format wmv, ale z poprzednim teledyskiem który zmontowałem nie było problemu. A co oznacza poświetlanie klipów na różowo?

Screen:
http://img807.imageshack.us/f/48166998.png/

@Edit
Wyrenderowałem do avi i jest to samo
Odpowiedz
#6
Pokaż te klipy. Albo chociaż wrzuć screen z mediainfo lub GSpot.
Odpowiedz
#7
Różowe podświetlenie oznacza niezgranie obrazu z dźwiękiem z jednego źródła.
Odpowiedz
#8
(04-12-2011, 16:19)tidzu napisał(a):  Pokaż te klipy. Albo chociaż wrzuć screen z mediainfo lub GSpot.
Mam nadzieję, ze o to ci chodziło. Wrzucam w formacie wmv (avi zajmuje prawie 1gb)
http://www.sendspace.pl/file/4de8ff7a5f03ed4e5149ad7
(04-12-2011, 16:25)Piciu napisał(a):  Różowe podświetlenie oznacza niezgranie obrazu z dźwiękiem z jednego źródła.
Tzn? Oryginalny dźwięk w ogóle wywaliłem.
Odpowiedz
#9
(04-12-2011, 17:38)tajpan napisał(a):  
(04-12-2011, 16:19)tidzu napisał(a):  Pokaż te klipy. Albo chociaż wrzuć screen z mediainfo lub GSpot.
Mam nadzieję, ze o to ci chodziło. Wrzucam w formacie wmv (avi zajmuje prawie 1gb)
http://www.sendspace.pl/file/4de8ff7a5f03ed4e5149ad7
Chodzi mi o oryginalny plik, ten z którym masz problemy. Skonwertowany nic nie da. Już lepiej wrzuć screen z GSPOT.

Ps.Nie wrzucajcie plików na sendspace.pl
Odpowiedz
#10
W takim układzie chyba faktycznie lepiej będzie przesłać screena ze względu na rozmiar filmu:

http://img708.imageshack.us/f/gspoto.png/

Ale skoro wszystkie sceny pochodzą z tego samego filmu to możliwe ejst to, że niektóre ujęcia są odtwarzane bez problemu a niektóre nie są wyświetlane?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Fade out dla wszystkich klipów. czesuaw 2 301 05-03-2015, 16:15
Ostatni post: czesuaw

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości