Problem z rozjerzdżającym dźwiękiem - nie mogę znaleźć rozwiązania
#1
Drodzy koledzy
Mam ok 10-cio minutowy klip (wywiad)
Renderowałem wcześniej różne filmy z tymi ustawieniami i zawsze było ok a teraz za nic nie wiem czemu jest źle

Oczywiście czytałem wcześniej podobne wątki ale nic to nie dało

Klip to zgrany za pomocą nagrywarki dvd z vhs-a i przegrany w postaci Vob-a film
Nastepnie wrzucony do vegasa, uciąłem dosłownie kawałek początku i końca.
Rozdzielczosć i parametry pal, zmianione na 480x384 (czyli zachowane 1:25)

Renderowałem do Xvid-a i AAC , ale poźniej probowałem do Huff-a i PCM i to samo - na początku filmu wydaje się ok ale przy ok 7-mej minucie widac usta czlowieka który mowi i dźwięk jest troszkę wcześniej

Na oryginalnym pliku wszystko gra, ponadto w projekcie w Vegasie jak klikne na tę 7-mą minutę i dam play (w okienku previev) też jest wszsytko ok

Wnioski: film poprawnie zsynchronizowany ze ściężką dźwiękową, oraz nie jest to wina kodeka (próbowałem róznymi)

Dlaczego w takim razie to się rozjeżdźa (podkreślam że wcześniej tak robiłem - w tym też z plikow Vob z nagrywarki) filmy były dłuższe i było ok?
Proszę o pomoc

posiadam Vegas 10.c
Odpowiedz
#2
Spróbuj nagrać ten film,najlepiej na płytkę RW żeby potem to skasować i sprawdź np. na DVD,być może to wina programu odtwarzającego w kompie,sterowników...
Odpowiedz
#3
Sprawdzałem - tzn moje dvd ma również wejście usb (oczywiście otwarza na tej samej zasadzie co z dvd)
No więc wrzuciłem na usb i też się rozjeżdża.
Czasem takie rzeczy bez sensu się dzieją że nawet nie wiadomo za co się wziąć

Ale pytanie pomocnicze: Co to za opcja RULER - dostępna np w project properties lub ppm na filmie z projektu i tam na góże chyba druga zakładka? (są tam do wyboru 25fps 29.. itd i coś z czasem - może tam coś zmienic?) tzn jestem w trakcie zmian narazie podobnie ale jest jeszcze wioele opcji - do czego to służy ?
Odpowiedz
#4
Sprawdź, czy na pewno masz to samo próbkowanie i klatkarz ustawione, takie jak w źródle. Jak źródło było 25 fps i 48kHz to render też taki ma być. Sprawdź czy nie pomieszałeś źródło projekt/render.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
tak oczywiście zawsze daje dźwięk na 44100hz
W oryginale jest 48000Hz, no więc już sprawdzam czy to jest to, - myślalem ze to jest element kompresji więc nie powinno miec to znaczenia (dzwięk chyba powinien byc jakos do klatek przypisany)
Za 30 min bede wiedzial, dzięki za podpowiedz ;)

Fps jest te same
Odpowiedz
#6
No i niestety nic nie pomogło, dalej to samo, dźwięk jest troszkę spóźnioony
Co można jeszcze zrobić?
Do czego jest ta zakładka Rule dostępna w project properties ?
pzdr
Odpowiedz
#7
Do ustawiania w jaki jednostkach Ci pokazuje timeline itd. w Helpie masz opisane.
Możesz przy renderze kliknąć "interleave every frame".

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#8
pokazuje mi ze timeline jest w domyślnych jednostkach, a interleave every frame zawsze mam zaznaczone przy renderingu

Chyba że czasem należy odznaczyc ? - co to dokladnie oznacza? - ja to rozumiem że przeplot kazda ramka, wiec jak odznacze to nie będzie przeplotu?
Albo jakby dac na every 0,25second - to ma cos polepszyc czy bez zmian?

No ii tak jak wcześniej zapytałem - kiedy używac należy tego Ruler - w project properties? - co nalezy tam przy renderingu ustawic?

POzatym Tak jak wspominalem wszystkie poprzednie filmy nie mialy żadnej desynchronizacji , tylko ten
Odpowiedz
#9
Nie, żebym nie chciał wytłumaczyć, ale to o co pytasz (elementy ustawień) jest w helpie (i to podręcznym!), że o manualu nie wspomnę. Tak trudno spojrzeć?
Interleave i interlace to nie to samo...
Co do tej desynchronizacji - czy zawsze zgrywałeś w identycznych parametrach? Używając tego samego kodeka Xvid i tego samego AAC? Daj jakiś inny kodek dźwieku i zobacz czy dalej się rozjeżdża.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#10
dzięki za odp,
Cytat:Daj jakiś inny kodek dźwieku i zobacz czy dalej się rozjeżdża.

Pisałem wcześniej (na samym początku ) że próbowałem huff-em i PCM wokmpresowac i wychodzilo to samo

Cytat:Tak trudno spojrzeć?

Może nie trudno, nawet w miarę angielski zanm, ale niektóre techniczne sprawy ciężko mi przetłumaczyć , a jak ktoś z doświadczenia podpowie to jest taka porada z życia wzięta, która jest bardziej cenna.

może przez tego Voba?
Generalnie Vegas plików vuideo w formacie Vob nie widzi - trzeba wpisac *.* wtedy zobaczy, ale jak się je już otworzy to nie ma z nimi problemu, tzn czasem jest jak u mnie ( o ile to wina tego pliku )
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z dźwiękiem przy renderowaniu Filozof94 3 1,104 02-27-2015, 13:48
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z dzwiękiem ryszerd 0 404 09-21-2014, 12:59
Ostatni post: ryszerd
  Problem z dźwiękiem memento 1 608 05-12-2014, 12:16
Ostatni post: efix
  Problem z dźwiękiem Philia 2 653 04-24-2014, 22:12
Ostatni post: Philia
  Problem z Dzwiekiem ;/ realmadrid 0 487 02-16-2014, 23:49
Ostatni post: realmadrid
  Problem z dźwiękiem po zrenderowaniu michael197 2 830 01-03-2014, 15:37
Ostatni post: michael197

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości