Czy to normalne czy wina kodeków?
#1
Siemka, mam kolejne do was pytanie:
Ostatnio bawię się w wrzucanie gameplayi na youtube (filmiki opisujace jak przejsc gre)
Niestety są małe problemy chodzi o wielkość pliku i szybkość renderowania:
1. Gdy renderuję jako *.wmv (windows media video v11) z ustawieniami custom
mode: cbr quality
jakosc 1280x720
fps 25 seconds per keyframe
Quality: 75%
project: best
i przy takich ustawieniach 14 minutowy filmik z gry nagrywany frapsem zajmuje prawie 650 mb i renderuje sie okolo 1h

2. renderowanie jako *.avi
wybieram hdv 720 (1280x720)
fps 25
bez przeplotu (none)
pixel aspect 1,0000
w video format: wybieram xvid mpeg-4 codec w configure mam tam 3 zgodnie z poradnikiem o "renderowaniu filmikow na youtube"
project: best
przy takich ustawieniach 14 min filmik taki sam jak wyzej renderuje sie 1h okolo i wazy ponad 1gb

i tutaj do was pytanie czy to wina kodekow czy po prostu juz tak jest ale nie chce mi sie wierzyc ze te filmiki tak duzo zajmuja.

tutaj wszystkie ustawienia zebyscie wiecej wiedzieli:
Sony vegas 10.0
Windows 7 64 bit
i konfiguracja kompa:
Procesor: Phenom II X4 955 3.20 GHz
Pamięć RAM: Kingston 4GB
Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm
Karta graficzna: apphire Radeon HD5770 Vapor-X 1024MB DDR5

@@
A jeszcze chciałem dodać że taki 14 minutowy filmik nagrany w frapsie zajmuje około 35 gb
Odpowiedz
#2
http://tidzu.pl/2010/12/jak-renderowac-f...internetu/ Tak zapisz, ale nawet przy HD bitrate ustaw na poniżej 3 000 000, ze względu na to że YT właśnie takiego używa.
Odpowiedz
#3
Przy renderowaniu kodekiem AVC tak jak jest napisane w tym poradniku wyskakuje mi taki błąd po jakimś czasie renderowania:

Kod:
http://img845.imageshack.us/i/pomocy.png/
Odpowiedz
#4
Refresh
Odpowiedz
#5
Ludzie, możecie zamieszczać screeny na jakiś normalnych serwisach albo dodawać do postu? Guzik widać, powiększyć się nie da a nie mam zamiary rejestrować się na jakiś gównianych serwisach tylko po to, by obejrzeć czyjś obrazek.
Przeinstaluj Vegasa (być może trzeba upgradować), sprawdź poprawność systemu itd.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#6
Efix, proszę:
http://ifotos.pl/zobacz/pomocy_hxhxrrn.png/
Odpowiedz
#7
Zacznij od zmiany Xvida na inną wersję i oczyszczenia systemu. Przy okazji - dlaczego projekt na pokazanym obrazku masz w rozmiarze typowym dla NTSC, dla odmiany klatkarz masz z PAL?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#8
Próbuję do tego problemu podejść profesjonalnie ale nie do końca rozumiem nie złość się i jakbyś mógł to wytłumacz poniższe zdanie:
Cytat:dlaczego projekt na pokazanym obrazku masz w rozmiarze typowym dla NTSC, dla odmiany klatkarz masz z PAL?
Sprawa kodeków:
Naprawdę się namęczyłem żeby mi pokazywało ten xvid w sv bo ściagałem:
ffdshow, k lite pack (oczywiscie ta wersja pod 64 bitowe systemy) bo mam win 7 64,
instalowałem poza tym masę kodekow xvid takich osobnych jak te Nic's xvid codec tzn to co jest w jednym z poradnikow na tym forum
oczywiscie nie pokazywalo sie,
nastepnie zainstalowalem kodek xvid pod 64 bitowe i sie pojawil

no to mniejwiecej przyblizylem wam moj problem ktore kodeky odinstalowac, i jaki zainstalowac potem
Odpowiedz
#9
Tłumaczę - usiłujesz skrzyżować jakieś tutki z sieci z informacjami z forum.
Wartość 720x480 jaką widać na obrazku jako ustawioną dla projektu, jest wartością typową dla presetu NTSC (a dokładnie NTSC DV (720x480; 29,970 fps). To domyślny preset Vegasa. Ty zmieniłeś klatkarz na 25fps i ustawiłeś na "bez przeplotu". Pytanie - dlaczego?
Jeżeli nie potrzebujesz z jakiegoś powodu ekstra kodeków lub filtrów Directshow to daruj sobie wszelkie ffdshow, kodecpacki itd. i zainstaluj tylko tego 64 bitowego XVida.
Przeinstaluj Vegasa, sprawdź czy wszystko OK z Windows, czy nie masz wirusów, uszkodzonej pamięci itd.
Jak masz zcrackowanego Vegasa to w ogóle możemy przestać dyskutować.
Tak nawiasem mówiąc - to w przyklejonym wątku znajdziesz wtyczkę do Vegasa do łatwego eksportu do YT. Spróbuj.
Nie zadawaj pytań na priv, po to jest forum.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#10
Ustawiam 25 fps ponieważ wtedy mniej zajmuje i 25 fpsów to wg poradnikow najlepsza ilosc pod youtube.
Usunąłem wszystkie kodeki jakie miałem ffddshow, k lite, osobne xvidy i zainstalowalem tego:
http://www.videohelp.com/download/xvid-1.2.2-x64.zip
zresetowałem kompa i pojawił się xvid codec ten nowy ale taka sama sytuacja .avi waży strasznie dużo
a z AVC jak było tak jest nadal.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  pikseloza - wina SV czy youtube ? trollsky 1 916 12-01-2012, 15:12
Ostatni post: lamp.art
  Widoczność kodeków arturstone 0 556 01-08-2011, 13:56
Ostatni post: arturstone
  SV9 nie widzi kodeków audio i video doktornimnul 2 1,510 11-23-2010, 20:55
Ostatni post: doktornimnul

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości