błąd przy uruchamianiu
#1
Witam. Musiałem zrobić przywracanie systemu i od tej pory mam problem z Vegasem Movie Studio 10. Podczas uruchamiania programu wyskakuje taki bład:

[Obrazek: problemdw.th.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Na podgladzie procesow wraz z odpaleniem programu wyskakuja dwa procesy... Error raport Launcher.exe i FileIOSurrogate.exe a zaraz po tym wyskakuje wyzej pokazany blad w Vegasie.

Przeinstalowalem program i dalej to samo i nie mam juz pomyslow co dalej z tym zrobic zeby program znow dzialal stabilnie. Wersja oryginalna

Odpowiedz
#2
.NET, DirectX i łaty systemowe masz poinstalowane?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Tak zainstalowalem wszystko na nowo: net framework 2.0 i 3.0 oraz xp sp3 i dalej to samo.
Co najlepsze ten blad wyskakuje jak w oknie procesow probuje zamknac proces FileIOSurrogate.exe bo jezeli zamkne sam proces Error raport launcher.exe to moge dalej pracowac w Vegasie ale wtedy przy renderingu mam problem. Moj klip ma ponad 6 minut i okolo po 3 wtyczki nalozone na 3 sciezki video. Jak klip byl krotki okolo 2 minut to moglem calosc renderowac do wmv w rozdzielczosci 720 i bylo ok. Teraz klip jest dluzszy i chce z niego wyrenderowac okolo 30 sekund do podgladu i juz po okolo 20 sekund od momentu startu renderingu wyskakuje taki blad:

[Obrazek: bladf.th.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

lub komunikat "system is low on memory". Zmienialem w opcjach dynamic preview na "0" ale dalej to samo.

Zauwazylem ze sprawa ma sie inaczej jezeli renderuje do formatu MPEG2 / m2t. Wyrenderowalem 4 minuty filmu i dopiero wyskoczyl ten blad pokazany wyzej. Kodeki jakie mam zainstalowane to Vegasowkie, Xvid oraz Mainconcept Reference.
Odpowiedz
#4
Połatałeś Vegasa? Zmień preview na większe od zera.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
Połatać w jakim sensie? Szukałem patcha do mojej wersji ale nic nie znalazłem.
Odpowiedz
#6
Tak tak, patcha, jak nie ma to nie ma. Głupie pytanie - próbowałeś jeszcze raz przeinstalować?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#7
Tak probowalem przeinstalowac ponownie i nadal to samo. Mam wlaczone okno procesow i jak wlaczam Vegasa to od razu w procesach wyskakuja Error report launcher.exe oraz FileIOSupport.exe ale pracowac moge nadal Duze okno z bledem czasami tez wyskoczy i w nim mam napisane ze wina leazy po stornie pliku mcmpegin.dll a czasami ntdll.dll. Dzisiaj skonczylem moj projekt i chce go wyrenderowac bo klient czeka i mam problem bo nie moge wyprowadzic w plik wmv czy mpeg2 bo wyskakuje komunikat "system is low on memory". Zmienilem wartosc z "0" na "1" oraz pozniej domyslne "4" i nadal nic. Probowalem tez roznych trikow z tym problemem jakei porponuja ludzie z youtube ale zadne z nich nie pomaga.
Znalazlem teraz ciekawe informacje w sieci na temat ustawien projektu do wrzucania filmow na vimeo.

http://eugenia.queru.com/2007/11/09/expo...-vimeo-hd/

Po powrocie do domu przetestuje i pozmieniam ustawienia tak jak proponują. Zobacze czy to cos zmieni, ale wydaje mi sie ze moze to byc wina kodekow badz samego systemu?
Odpowiedz
#8
Takie zachowanie kompa wskazuje raczej na jakieś jaja z systemem. Jak już Ci się Zaczyna odzywać ntdll to dobrze sprawdź, czy coś Ci się czasem nie przykleiło do d...y. Przysłuchaj się też dobrze, czy coś się czasem z dyskiem nie dzieje, a potem sprawdź całość na obecność wirusów i innego robactwa.
Na początek zrób tak:
- ściagnij CureIt z http://www.freedrweb.com/
- ściagnij to http://www.malwarebytes.org/
- uruchom malwarebytes, przerwij mu skanowanie i zupdatuj
- odpal komputer w trybie awaryjnym
- powywalaj wszystko z Windows/temp, z tempow profilowych (c:\Documents and Settings\Twoj_profil\Ustawienia lokalne\Temp\ itd.
- WYŁĄCZ antywirusa - ubij w taskmanagrze wszystko co da się ubić
- odpal malwarebytes, puść szybki skan a potem pełny
- odpal CureIT i przeskanuj komputer
- możesz zapuścić jeszcze raz skan malwarebytes. Jeśli którykolwiek z programow cos znajdzie, po usunięciu robala (czasem trzeba zrestartować) znów tryb awaryjny i tak do skutku.
Wystartuj komputer normalnie, dla spokoju sumienia możesz przeskanowac komputer Spybotem, zapuść narzędzia sprawdzania dysku.

Z dynamic ram preview to jest tak. Im więcej dasz dynamic ram preview, tym mniej zostaj dla Vegasa i innych aplikacji. Ale mała wartość skutkuje mniejszą płynnością podglądu. Przy AVCHD w ogóle trudno coś sensownego ustawić przy 32 bitowym systemie.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#9
Ok dzisiaj w nocy zrobię to co proponujesz i napisze jakie efekty. Przypomniałem sobie jeszcze, że przed tym zanim pojawiły mi się błędy z renderingiem (nie wiem czy wcześniej wyskakiwał proces error report launcher.exe) zrobiłem pseudo porządek w systemie używając narzędzia Uniblue Registry Booster. Program ten niby miał naprawić mi błędne klucze rejestru (kiedyś to zadziałało i vegas dobrze mi renderował). Program znalazł ponad 400 błędów. Po tym procesie i restarcie kompa zaczęły się jaja z Vegasem, wiec zdecydowałem zrobić przywracanie systemu (Win XP SP3). Po przywracaniu systemu Vegas nie chciał mi otworzyć plików projektu, zrobiłem wcześniej ich kopię i Vegas wyrzucił komunikat że ten plik nie jest przez niego obsługiwany. Przyczyną było oczywiście przywracanie systemu bo folder w którym był zainstalowany Vegas (Program Files/Sony/Vegas...) miał zmienioną nazwę na Vegas Movie Studio (2). Odinstalowałem i usunąłem folder Vegasa ręcznie. Pózniej instalacja na nowo i mogłem otwierać swoje projekty.
Odpowiedz
#10
Przeskanowałem komputer w/w programami i znalazł kilka wirusów które usunąłem. Mimo wszystko nadal wyskakują błędy, ale tym razem wyświetla się okno błędu nawet podczas przeglądania materiału a błąd ten dotyczy pliku mcmpegin.dll. Nie wiem dlaczego tak się stało skoro jeszcze miesiąc temu wszystko działało idealnie. Podmieniłem ten plik z DVD architecta i nadal to samo. Nie mam już pomysłów. Jestem do tyłu bo materiał już powinienem oddać klientowi a tu zonk z powodu oprogramowania bądź systemu. Jedyne co mi na myśl przychodzi to format dysku i instalacja świeżego systemu?
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Błąd przy kopiowaniu plików Enigma 22 5,758 10-19-2010, 18:23
Ostatni post: Enigma
  Błąd przy wgrywaniu pliku na oś. Toon 9 2,223 02-12-2010, 17:56
Ostatni post: Toon
  Błąd przy instalacji bartolinni 14 4,347 12-27-2009, 14:19
Ostatni post: bartolinni
  Błąd z jasnośią obrazu przy wrzucaniu filmu na timeline Skigur 5 1,511 04-25-2009, 10:31
Ostatni post: tomislater

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości