Problem z Widescreenem na YT
#1
Kiedyś kolega ustawiał mi Properties i Rendering, i za każdym razem gdy zapisywałem film nie musiałem sie bawić w pan crop, obraz byl w widescreenie, natomiast jeśli ustawiłem już w pan cropie 16:19 to miałem 2 czarne paski - na górze i na dole, było wszystko OK. I tu właśnie przychodzi problem - mianowicie, ostatnio zrobiłem formata, w nowo zainstalowanym SV ustawiłem Rendering i Properties tak jak jest pokazane na większości tutoriali na YT jak zrenderować itd.. problem w tym że gdy zapisuje bez pan cropa to obraz jest z czarnymi paskami po bokach, a gdy dodam pan cropa na 16:9 to jest niby dobrze ale obraz różni sie miedzy tamtymi ustawieniami tym że jest jakby rozciągnięty, a w tamtym starszym renderingu taki jakby "ściśnięty" Wiecie może o co kaman?? :P z góry dzięki za pomoc, nie znam sie zbyt dobrze na SV , ja preferuje samą obsługę kamery xD więc jak ktoś wie coś na ten temat to proszę o pomoc.

Tu macie przykłady :

dobry zapis -

zły zapis -


obydwa nagrywane tą samą kamerą . sorry za moja polszczyznę :P
Odpowiedz
#2
Yhm. Jakiej większości tutoriali na YT? Jak dla mnie takie podpowiedzi mają tyle sensu, co mówienie komuś, jak mocno musi naciskać na pedały w rowerze aby jechał. Do tego niema uniwersalnego sposobu. Są różne standardy, kodeki etc. Tak więc, wklej screeny z ustawień projektu, renderowania (to gdzie cos zmieniałeś) oraz co pisze po kliknięciu w proporties klipu wejsciowego.
Odpowiedz
#3
tu zrobilem screeny nie wiem czy o to chodziło.
http://i52.tinypic.com/i2r7fp.jpg
Odpowiedz
#4
A właściwości klipów, ppm na klip na osi czasu, proporties i zakładka o takiej samej nazwie.
Odpowiedz
#5
juz sobie poradzilem :> thx za starania :>
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości