Aktualny czas: 05-22-2012, 11:41 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dziwny dźwięk, czy to zdrowe?
01-10-2011, 20:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2011 20:20 przez 3xEd.)
Dziwny dźwięk, czy to zdrowe?
Temat nie związany z Vegasem, ale nie mogę pisać jeszcze w dziale o dźwięku :P
W internecie widziałem film z dziwnym dźwiękiem, czułem, że coś jest nie tak.
W edytorze audio zobaczyłem, że dźwięk do lewego, lub prawego głośnika został odwrócony w pionie (nie wiem, co to robi, odwraca ścieżkę dźwiękową w pionie, ale nie wiem, co to robi).
Czy takie odwracanie w pionie dla jednego głośnika jest zdrowe dla głowy?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-12-2011, 9:15
RE: Dziwny dźwięk, czy to zdrowe?
Kanały są w przeciwfazie. Czasem amatorsko przerabia się tak sygnał mono na stereo, tylko że w mono wtedy będzie cisza (po zsumowaniu sygnały się zniosą). Takie przeciwfazowe stereo niektórym brzmi ładnie, niektórym nie, ale nie słyszałem żeby miało być w jakiś sposób szkodliwe (czy dla głowy, czy dla sprzętu). Na każdym tracku audio jest od tego przycisk więc zrobić to można kopiując ścieżkę mono na 2 tracki i jeden odwrócić, choć aby przerobić mono na stereo, zdecydowanie lepiej użyć dedykowanego pluginu firm trzecich (np. PSP PseudoStereo) - efekt da się słuchać i w stereo i w mono. Kompatybilność z mono sprawdzamy na ucho klikając w Vegasie na ikonkę z dwoma głośnikami na mikserze obok ikon project properties, insert bus; lub miernikiem korelacji czy spektroskopem - w vegasie obcym pluginem (np. izotope ozone), lub w Sound Forge.
01-13-2011, 20:47
RE: Dziwny dźwięk, czy to zdrowe?
To fajnie :)
Jak uzyskać taki efekt w Vegasie, ale żeby nie wyciszał się dźwięk w mono?
Przyda się taka sztuczka do horrorów :)

Odpowiedz 

Skocz do:

Polskie tłumaczenie © 2007-2012 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
mybbv3 designed for MyBB