Błąd podczas próby renderowania.
#1
Witam. Postanowiłem popracować trochę nad kroniką osiedlową więc zainstalowałem wersje trial Sony Vegas Pro 8. Przy próbie renderowania napotkałem następujący problem:
[Obrazek: 5450db2c9480f603m.jpg]

O dalszej częsci.

Sony Vegas Pro 8.0 TRIAL
Version 8.0b (Build 217)
Exception 0xC0000094 (integer divide by zero) IP:0xEC27FD8
In Module 'xvidvfw.dll' at Address 0xEC20000 + 0x7FD8
Thread: ProgMan ID=0xEB4 Stack=0x315E000-0x3160000
Registers:
EAX=0000fa00 CS=001b EIP=0ec27fd8 EFLGS=00010206
EBX=0ec356dc SS=0023 ESP=0315e994 EBP=0ec52cb8
ECX=00000000 DS=0023 ESI=0315f8cc FS=003b
EDX=00000000 ES=0023 EDI=0000007f GS=0000
Bytes at CS:EIP:
0EC27FD8: F7 F9 8B 4C 24 20 89 44 ...LD
0EC27FE0: 24 3C 8B 54 24 44 8B 44 <.T$D.D
Stack Dump:
0315E994: 0EC50178 0EC50000 + 178
0315E998: 0315E9B0 03060000 + FE9B0
0315E99C: 0315E9B0 03060000 + FE9B0
0315E9A0: 00000000
0315E9A4: 05B3B550 05B30000 + B550
0315E9A8: 001595A0 00150000 + 95A0
0315E9AC: 00000000
0315E9B0: 0000007F
0315E9B4: 00000000
0315E9B8: 00010202 00010000 + 202
0315E9BC: 00000000
0315E9C0: 00000000
0315E9C4: 00000000
0315E9C8: 0000000F
0315E9CC: 00002EE0
0315E9D0: 00000000
> 0315EA1C: 7C9101C0 7C900000 + 101C0 (ntdll.dll)
> 0315EA24: 7C9101BB 7C900000 + 101BB (ntdll.dll)
> 0315EA28: 0EC32539 0EC20000 + 12539 (xvidvfw.dll)
0315EA2C: 0EC50000 0EC50000 + 0
0315EA30: 00000009
0315EA34: 00000800
0315EA38: 00000000
> 0315EA44: 0EC30676 0EC20000 + 10676 (xvidvfw.dll)
0315EA48: 00000800
0315EA4C: 00000004
0315EA50: 00000000
0315EA54: 0EC52CB8 0EC50000 + 2CB8
> 0315EA58: 75B9B5E0 75B80000 + 1B5E0 (MSVFW32.dll)
> 0315EA60: 0EC27121 0EC20000 + 7121 (xvidvfw.dll)
> 0315EA64: 0EC35014 0EC20000 + 15014 (xvidvfw.dll)
0315EA68: 00000001
> 0315EA6C: 0EC2C2C7 0EC20000 + C2C7 (xvidvfw.dll)
> 0315EA70: 0EC20000 0EC20000 + 0 (xvidvfw.dll)
- - -
0315FFF0: 00000000
0315FFF4: 005258F0 00400000 + 1258F0 (vegas80.exe)
0315FFF8: 00ADA678 00400000 + 6DA678 (vegas80.exe)
0315FFFC: 00000000

Po kliknięciu OK program się zamyka i pojawia się komunikat:
[Obrazek: a531886cfb8681c9m.jpg]

Dodam, że komputer już trochę zaśmiecony. Jakieś propozycje?
Odpowiedz
#2
No po pierwsze to odśmiecić, po drugie - skoro i tak wziąłeś triala, weź najnowszą wersję, 10c.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
Przeczyściłem kompa CCleaner'em, wgrałem pro 10c trial i teraz można już renderować obraz ale dźwięku nie ma mimo, że wybrany jest w zakładce audio. Zainstalowałem K-Lite Mega Codec Pack 6.7.0 i w audio mam tylko taki wybór:

[Obrazek: f96c70c8b47e474f.jpg]


*Po wybraniu MPEG Layer-3 i po wyrenderowaniu jest tylko obraz bez dźwięku.
*Po wybraniu AC-3 ACM Codec opcja ta jest zamieniana na AC-3 z Attributtes: 48,000 kHz; kanałów: 0. Dźwięk i obraz jest tylko, że dźwięk jest strasznie zniekształcony.

Prosiłbym o podanie rozwiązania tego problemu lub o podanie najlepszego zestawu kodeków do renderowania Xvid.
Odpowiedz
#4
Czyli poradziłeś sobie z obrazem. Co do dźwięku, z mp3 (jeśli nawet zadziała) często jest taki problem, że się szybko rozjeżdża synchronizacja. Lepiej w Vegasie skompresować do PCM-a a potem w Virtualdubie przekonwertować audio na mp3 dodając odpowiedni współczynnik opóźnienia.
[Obrazek: i15.jpg]
Odpowiedz
#5
Chyba pozostaje tylko format. Nawet w VirtualDub mam do wyboru w audio tylko kodeki z częstotliwością 48.000 kHz:
[Obrazek: f645298ee5633257med.jpg]

[Obrazek: 4406d661f0fbcce4med.jpg]

[Obrazek: 6f323b0f2c5ad41bmed.jpg]

[Obrazek: 265f8714f5446742med.jpg]


Po zaznaczeniu opcji Show all formats i wybraniu częstotliwości, której nie było na poprzedniej liście (czyli bez zaznaczania Show all formats) wyświetla się komunikat:

[Obrazek: 84a5c13be6368300med.jpg]

Gdyby dało się to naprawić bez formatowania proszę napisać, jeżeli nie to dzięki za wcześniejsze porady, bo trochę pomogły.
Odpowiedz
#6
Bo aby w VD wybrać taką częstotliwość jakiej potrzebujesz (44100?) to najpierw trzeba przekonwertować dane audio do takiej częstotliwości jakiej potrzebujesz (w zakładce audio bodajże opcja conversion).
[Obrazek: i15.jpg]
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wyłączenie okna podglądu podczas renderowania lukcio28 3 132 10-29-2016, 20:41
Ostatni post: sirCreeper
  Błąd podczas otwierania projektu gab39 3 410 03-21-2016, 23:23
Ostatni post: mateuszszar
  Problem podczas renderowania Badalabandalad 0 574 06-23-2014, 23:44
Ostatni post: Badalabandalad
  Błąd podczas przesyłania Filmu z kamery Sony hpmrowa 12 2,138 01-18-2014, 16:06
Ostatni post: hpmrowa
  Podczas renderowania cenzura się wyostrza. Hieu 7 1,550 12-12-2013, 18:28
Ostatni post: mateuszszar
  Długie zacinki podczas renderowania rlz 3 917 10-14-2013, 23:10
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości