Czarny ekran na niektórych klipach
#1
Witam,
Czasem zdarza mi się taka sytuacja - niektóre ramki/klipy nagle stają się czarne. Często dzieje się to po renderowaniu (czyli w pliku wynikowym), ale też zdarza się podczas edycji. Dźwięk i inne warstwy (np. napisy) lecą ok. Efekt jest jak na screenshocie w załączniku - na osi czasu wszystko ok, ale na preview czarno.
   
Po zamknięciu SV i ponownym otwarciu projektu problem mija, ale nie jest to rozwiązanie docelowe, bo później znowu się to pojawia.

Wyszukałem kilka porad na temat takich problemów i rozwiązaniem miało być "Disable Resample" z menu "Switches" (http://envanna.wordpress.com/2008/09/06/...ck-videos/), ale w moim przypadku nic to nie pomaga...
Odpowiedz
#2
Dużo na tym zdjęciu nie widać, ale może niechcący wcisnąłeś przycisk "Mute" na danej ścieżce i poprostu wtedy nie widać danych plików.


Załączone pliki
.bmp   mute.bmp (Rozmiar: 1.22 KB / Pobrań: 69)
http://vegas.vm-rexor.pl/index.php (Nowe Pluginy do Vegasa)
Odpowiedz
#3
Cytat:może niechcący wcisnąłeś przycisk "Mute"
No raczej nie :-) Nie cały czas obraz jest czarny, a tylko na poszczególnych klipach. I ten czarny ekran trwa cały klip, kolejne są (ale nie muszą być) ok. Nie widzę żadnej zależności - raz jeden robi się czarnym, przy kolejnym otwarciu SV i projektu inny...

Załącznik pokazuje tylko, że preview jest czarne a na osi czasu jest wideo. Ale załączam kolejny z całym ekranem:
   
Odpowiedz
#4
W jakim formacie wejściowym jest wideo?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
MJPEG z aparatu Pentax K-x (720p HD Video Capture widescreen HD video in full 720p resolution (1280x720) at 24 FPS cinematic frame rate)
Odpowiedz
#6
Z tego obrazka co przedstawiłeś za wiele nie wynika, ale zrób dwie rzeczy:
a) przejrzyj dokładnie miejsca w którym pojawiają się czarne przerwy. Jeśli są zawsze w tych samym miejscach, to znaczy, że masz po prostu "dziury" w projekcie. Najprościej przejrzeć to klatka po klatce, podkładając pod cały klip (jak ostatni track na samym dole) jakiś jaskrawy podkład, np. ostra zieleń czy żółty. Jak Ci błyśnie na kolorowo w miejscu gdzie miałeś czarne dziury - to już znasz przyczynę - klipy nie dolegają do siebie.
b) jeśli to jednak nie to, być może istnie u Ciebie jakiś konflikt kodeków. Vegas mjpg powinien obsłużyć samodzielnie, ale może masz sytuację, gdzie gryzie się np. ffdshow z kodekiem z oprogramowania aparatu? Wyłącz dekodowanie mjpg w ffdshow (o ile używasz).

Tak bez "pomacania systemu" trudno coś zdiagnozować.
Oczywiście zaktualizuj Vegasa do najwyższej dla danego numeru wersji, sprawdź na stronie Pentaxa, czy na pewno masz świeże oprogramowania.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#7
a/ jak już pisałem czarny ekran pojawia się czasami na jednych a czasami na innych klipach (ujęciach). Nie widzę tu żadnej reguły. Wszystko do siebie dobrze przylega, film nie ma przerw, bo często zaraz po załadowaniu projektu wszystko jest ok, mogę puścić cały film i jest ok. coś psuje się później.

b/ mam "świeży" system Win7Pro bez kodeków, więc SV używa swoich lub systemowych. Ale poprzednio miałem ffdshow i efekt był dokładnie taki sam (na MS Vista)

Ciekawe jest też to, że czasem pomimo, że w preview w SV wszystko jest ok, to już po zrednerowaniu pojawiają się czarne klipy.
Odpowiedz
#8
Próbowałeś zainstalować oryginalny kodek od Pentaxa (o ile jest)? Tak dzieje się tylko z tymi klipami? Czy z innymi też?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#9
Nie ma czegoś takiego jak kodek od Pentaxa.

Po zainstalowaniu SV 10 jest niestety to samo :-(
Ale zauważyłem teraz, że problem jest z tymi samymi klipami (choć nie zawsze ze wszystkimi).
Generalnie wygląda to tak: pracuję w programie, przeglądam wideo, wszystko jest ok, wszystkie klipy się odgrywają, renderuje i w pliku wynikowym mam już czarne klipy, patrzę w SV i teraz te klipy są również czarne w oknie preview.
Dając "Open in Trimmer" też ekran czarny. Ale dla innego klipu (ten sam aparat, kodek) jest ok - widać obraz.
Każdy z tych "czarnych klipów" mogę w tym samym momencie kiedy SV sobie nie radzi odegrać w windowsowym media playerze i jest ok.

I jeszcze jedna uwaga - zauważyłem, że jak klipy pochodzą z tego samego pliku avi to oba/wszystkie są wyświetlane jako czarne.

Kolejna uwaga - zauważyłem w oknie explorera, że SV nie chce pokazać klatki z tych plików - pokazuje ikonkę avi. Widać to na załączniku:
   

Najdziwniejsze jest to, że wystarczy zamknąć SV i otworzyć projekt ponownie - wtedy początkowo wszystko jest ok: plik widać w preview, explorerze, mogę wyrenderować fragment filmu (zawierający klip który robi się czarny) poprawnie, tzn. zawiera obraz, który poprzednio SV widziało jako czarny.
Odpowiedz
#10
Zainstaluj to: http://www.morgan-multimedia.com/technicalsV3.htm albo to: http://www.mainconcept.com/products/apps...-jpeg.html i zobacz, czy coś się zmieniło.
W sumie nie wie, dlaczego Pentax nie daje firmowego codecka. W sumie szkoda trochę, gdybyś musiał transkodować materiał do czego innego.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Czarny Ekran po wyrenderowanym filmie SV11 VatoxPlay 12 168 11-07-2016, 19:23
Ostatni post: VatoxPlay
  Czarny ekran zamiast klipu .mati 6 1,084 07-17-2015, 0:06
Ostatni post: mateuszszar
  czarny ekran po renderowaniu timmy98 5 2,650 07-12-2014, 21:37
Ostatni post: mateuszszar
  Pomocy, czarny ekran przy odwtarzaniu plików .MOV icetowerek 8 1,449 05-04-2014, 23:38
Ostatni post: icetowerek
  Pan/Crop sekwencji ze zdjęć powoduje czarny ekran po renderze zoniiic 1 879 04-27-2014, 15:05
Ostatni post: Piciu
  Czarny ekran i przebłyski obrazu Samaramabezkol 6 1,445 02-06-2013, 16:56
Ostatni post: Samaramabezkol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości