efekt wyciecia kilku klatek w filmie
#1
Witam wszystkich,

Na wypada sie przywitaci przedstawic, wiec jestem uztkownikiem nowym w temacie obrobki wideo (doswiadczony w obrobce foto).

W pierwszym poscie prosba o podanie rozwiazanie na tacy.. ale nawet nie wiem jak dany efekt nawet nazwac by sobie go wyszukac w google.

Do rzeczy:



Efekt pozbycia sie kilku klatek co jakis czas, przesz co film przyspiesza i jest o wiele dynamiczniejszy... w jakim programie (chodzi mi o podpowiedz o najprostszy jakis dostepny) i naprowadzenie mniej wiecej jakej funkcji uzyc?

Dziekuje z gory za pomoc

Pozdrawiam,
Marcin
Odpowiedz
#2
Przyspieszyć wideo o tyle ile trzeba i zmniejszyć fps, żeby bardziej szarpało.
Na początku zrób eksperyment i ustaw dla eventu undersample rate np. na 0.5

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
ok, dzieki za podpowiedz,

Udalo mi sie otrzyamlem efekt taki jakiego oczekiwalem. Filmik jest YT:



Zaznaczam ze to moj pierwszy film zrobony w jakimkolwiek programie.

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie kompresji:
Mianowicie plik po renderingu zajmowal 1gb.. czytalem ten topic o tworzeniu pliku pod YT.. zasosowalem sie do tamtejszych zasad. Strasznie poleciala mi jakosc, ale to nie jest najgorsze.. Najgorsze sa te poziome pasy ktore pojawiaja sie przy dynamicznym ruchu kamery.. Kompresowalem za pomoca xvid 4... czy ktos moze mi cos doradzic odnosnie tego?

Pozdrawiam!
Odpowiedz
#4
Poziome pasy to złe ustawienie przeplotu.
Odpowiedz
#5
Zle ustawienie przeplotu?

Jesli zrenderuje caly projekt w SonyVegas (wtedy gdy plik zajmuje 1gb, bez zadnej kompresji), wyglada to wporzadku, nie ma zadnych pasow... Probowalem tez pozniej tenze plik kompresowac w VirtualDub.. (tez xvid).. efekt jest ten sam.. poziome pasy..

Bardzo prosze o podpowiedz.. jak sie tego pozbyc?

Pozdrawiam,
Marcin
Odpowiedz
#6
No to podaj jakiekolwiek ustawienia jakie ustawiasz, a wtedy powiemy Ci gdzie leży błąd... Powklejaj screeny projektu oraz ustawień renderu.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#7
(12-03-2010, 12:05)tomislater napisał(a):  No to podaj jakiekolwiek ustawienia jakie ustawiasz, a wtedy powiemy Ci gdzie leży błąd... Powklejaj screeny projektu oraz ustawień renderu.

Ok, zrobie to jak tylko wroce z pracy. Dzieki serdeczne za pomoc.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości