Wyrenderowany fragmovie zajmuje mi dużo miejsca
#1
Witam

Czasem robię jakiś fragmovie z gry UT3 i w następnej kolejności wrzucam go na YouTube (format .avi). Dla przykładu 7:56 min. filmik, w rozdziałce 1280x720, zajmował mi 203 MB (konkretnie chodzi o to:
). Gdzie popełniam błąd, że wychodzą mi takie ciężkie pliki? Jak zmniejszyć ich wagę chociaż o 40%, nie tracąc przy tym jakości obrazu i dźwięku? Naturalnie na YT chcę mieć je na pełen ekran. Pewna osoba zza granicy zrobiła ostatnio fragmovie (http://www.ut3darkclan.com/forum/index.php?topic=1271.0) i przy takich samych kodekach i ustawieniach jak moje wyszło jej 4:13 min. filmu przy wadze 251 MB.

Oto ustawienia, jakich używam.

http://img838.imageshack.us/gal.php?g=39460120.jpg

Przy zrzutach Frapsem ustawiam rozdzielczość w grze jako 1280x720. Następnie renderuję zmontowany już fragmovie SV 9.0 jako uncompressed, by potem zmniejszyć jego wagę VirtualDubem (kodek x264 - H264/AVC encoder) - x264 nie działa mi w Vegasie, stąd potem używam jeszcze VD.

Odpowiedz
#2
Zdradź mi dwie rzeczy - dlaczego jesteś kolejną osobą która ustawia 29,97fps, dwa dlaczego nie skorzystasz z kodowania do h264 firmowo zaimplementowanego w Vegasie? I od kiedy filmy panoramicznie nie zajmują całego ekranu? Ogólnie nie za bardzo zrozumiałem Twój list. Możesz jeszcze raz powoli, po kolei? Jakie miałaś wcześniej ustawienia, jakie masz teraz, co działało a nie działa.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
(10-13-2010, 10:59)efix napisał(a):  Zdradź mi dwie rzeczy - dlaczego jesteś kolejną osobą która ustawia 29,97fps, dwa dlaczego nie skorzystasz z kodowania do h264 firmowo zaimplementowanego w Vegasie?

29,97fps nie ustawiam, domyślnie mi się tak wyświetla. Przyznam bez bicia, że nie znam się za dobrze na kompresji plików video, bo jest tego nieskończona ilość kombinacji, nauczyłam się dawać takie ustawienia jak na obrazkach jpg i się tego trzymam (czyli pierwotna obróbka Vegasem, wtórna - VirtualDubem). Ponadto kiedyś testowałam różne ustawienia i nieraz wysypywały mi się błędy.

Cytat:Ogólnie nie za bardzo zrozumiałem Twój list. Możesz jeszcze raz powoli, po kolei? Jakie miałaś wcześniej ustawienia, jakie masz teraz, co działało a nie działa.

Przepraszam, jeśli namieszałam. Postaram się napisać teraz klarownie.

Kiedyś ustawiałam tak:
http://img143.imageshack.us/gal.php?g=czteryx.jpg
Po całkowitej kompresji pliki video miały zadowalający ciężar, jednak pojawiał się na YT obraz panoramiczny i parę osób zwróciło mi na to uwagę - czyli te czarne paski na górze i na dole, chociaż dawałam wymaganą na YT rozdzielczość 1280x720 --> http://img89.imageshack.us/i/panoram.jpg/

Inni jakoś mieli filmy na cały ekran, więc pomyślałam, czemu mam mieć inaczej i postanowiłam również dawać filmiki na pełen ekran. Ktoś mi podpowiedział, że wcześniej wyświetlała mi się ta czarna "panorama" na YT, bo miała inne ustawienia w properties projektu (Project -->Properties), a inne dawałam gdy ustawiałam rendering (Project -->Render As), zwłaszcza nie ustawiałam w Project -->Properties pixel aspect ratio na 1,0. Zaczęłam więc dawać takie ustawienia: http://img713.imageshack.us/gal.php?g=cztery.jpg
No i osiągnęłam, co chciałam, obraz na pełen ekran --> http://img411.imageshack.us/i/dobrze.jpg/
Jednak przy tych ustawieniach ( http://img713.imageshack.us/gal.php?g=cztery.jpg ) moje fragmovies kolosalnie przybrały na wadze.

Podam przykład.
1. Na szybkiego zrobiłam przed chwilą dwu-sekundowe avi z gry.
Przy tych ustawieniach http://img143.imageshack.us/gal.php?g=czteryx.jpg po wyrenderowaniu pliku otrzymałam nieskompresowany avi o wadze 235 MB. Następnie odpaliłam program VirtualDub i skompresowałam go przy pomocy kodeka x264 - H264/AVC encoder do rozmiaru 2,52 MB. Końcowa waga pliku jest więc ok... ale na YT będę mieć te czarne paski, a tego nie chcę (czyli jest to ta wspomniana przez Ciebie stara metoda)

2. Kiedy użyłam tych ustawień http://img713.imageshack.us/gal.php?g=cztery.jpg po renderacji w VS miałam również 235 MB avi, lecz po skompresowaniu VirtualDubem był rozmiar 3,11 MB.

Jeśli to przeliczy się na 7-8 minutowy fragmovie, to w drugim przypadku będę mieć strasznie ciężki plik.

A w całości posta chodzi mi o to, by mieć ten głupi pełny ekran na YT, lecz mały rozmiar mojego fragmovie i dobrą jakość dźwięku oraz obrazu, jak ta osoba http://www.ut3darkclan.com/forum/index.php?topic=1271.0.

Proszę więc o podanie mi takich ustawień, by mieć pełen ekran na YT, plik o rozsądnej wadze i dobrej jakości ;)
Odpowiedz
#4
Możesz wystawić gdzieś na sieci te dwa pliki (ale nie na YT) tak jak wyrenderowałaś? Ten 2,5 i 3,11? Takie żywcem?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
Proszę.

http://wyslijplik.pl/download.php?sid=AdPvsVIW
Odpowiedz
#6
Ok, tak nie mogłem przez chwilę wyłapać, czemu CI się robi coś nie tak, ale już widzę. Generalnie ustawiasz wszystko totalnie bez sensu, prawdopodobnie na ślepo kopiując z jakiegoś amerykańskiego tutoriala.
Jestem przeciwny zarazie jaką są fragmovies ;), ale spróbuj tak:
1) Utwórz projekt korzystając z presetu "HDV 720-25p (1280x720; 25,000 fps)"
2) Zrób co tam masz do zrobienia
3) Wyrenderuj korzystając nie z AVI tylko Sony AVC i wybierz preset o nazwie "Internet 16:9 HD 25p"

Opowiedz co wyszło i czy jesteś zadowolona z rezultatu.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#7
Dzięki wielkie za poświęcony czas, spróbuję :)
Nie wiem, kiedy teraz będę mieć czas na renderowanie tych filmów, odpiszę, co wyszło, jak tylko będę go mieć.

Ja tam lubię czasem obejrzeć/zrobić jakiś fragmovie. Za jakiś czas będzie z tego pamiątka ;)
Odpowiedz
#8
Obiecane ustawienia:
Zakładka wideo
   

Audio
   

i System
   

Możesz spróbować zmienić bitrate na większy, w ostatniej zakładce (albo w projekcie) jakoś renderingu można zmienić na BEST.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#9
Ale super, dzięki.

To już wiem, na czym problem polegał - muszę mieć okrojoną wersję programu lub niedobór kodeków, bo nie mam tego "Internet 16:9 HD 25p" w Template.

http://img193.imageshack.us/gal.php?g=37469861.jpg

Lecz po zrobieniu Twoich ustawień z obrazków (na "best" zawsze zamieniam), z tym że zamiast "Internet 16:9 HD 25p" jest "Default template", testowy filmik wygląda tak.


4s i 2,82 MB. Czyli bardzo ładnie :) No i odbyło się bez wtórnego renderingu VirtualDubem... bo wszystkie moje pliki (fragmovie ok. 10 minut) zapisane jako uncompressed miały początkowo po 70 GB :]]]]]]] Bardzo mi więc pomogłeś.
Odpowiedz
#10
No to się cieszę, że działa.
Niekoniecznie musisz mieć okrojoną wersję (chyba, ze masz ehmm ten tego... legalny inaczej...), ale ja na dysku mam zarówno wersje 9 jak i 10, w takich wypadkach zdarza się, że wersje widzą nawzajem swoje presety (co nie oznacza, że ustawienia działają...).

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości