SV 9 pro zamula.
#1
Witam otóż mam taki problem mianowicie gdy pracuje w vegasie i zacznę prace nad klipem(avi czy tam innymi) to program niesamowicie się tnie. Nie nadąża podgląd za filmem, kliknąć na coś myszką też ciężko. CPU wskakuje mi do 50% i więcej!
Mam włączony tryb turbo z TuneUp
Odłączony internet
Wyłączony antyvirus i wszystkie inne programy co coś robią.
Włączony jest sam vegas.
Vista sp2 3gb ram procesor 2x 2.80GHz 32bity.
Mogę dodać że problem występuje przeważnie jak zaczynam prace nad wklejonymi klipami różnych formatów konwertowane w VDM przy pomocy Xvid i h.264 jak pracuje rzeczami wbudowanymi w vegasa to działa jak złoto.
Odpowiedz
#2
Cytat:Mogę dodać że problem występuje przeważnie jak zaczynam prace nad wklejonymi klipami różnych formatów konwertowane w VDM przy pomocy Xvid i h.264 jak pracuje rzeczami wbudowanymi w vegasa to działa jak złoto.
No właśnie. Te kodeki są dobre, ale do materiały wyjściowego. Jak chcesz obrabiać to najlepiej na surowych plikach albo przynajmniej na jakiejś normalnej kompresji :P Hmm, Vista. Miałem na samym początku jak kupiłem kompa, ale już pierwszego dnia mnie tak irytowała, że wróciłem do XP, a potem z uczelni na 7 się przesiadłem ;) Vista tak zamulała... dalej tak jest?

Zmień jeszcze wygląd windowsa, powróć do normalnych ustawień okienek, bez tych wszystkich słitaśnych przejść, etc. Serio dużo to daje ;)
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#3
Napisałem że mam tryb tuebo w TuneUp zmienia to wygląd do podstawowego takiego szarego ;p
Wyłącza wszystkie zaplanowane kopie, zegarki, skany, i wiele wiele innych by zwiększyć wydajność.
Pracować na surowych klipach?
One mają po 300mb (fraps) ale zaraz zobacze.
Odpowiedz
#4
Jak dla mnie i Visty to trochę mało ram`u. A jak się będziesz przesiadał na W7 to polecam x64 - widzę wyraźną różnicę w płynności pracy.
Odpowiedz
#5
Problem rozwiązany. Wrzucam surowe klipy i śmiga fajnie ;p
Odpowiedz
#6
To po co najpierw konwertowałeś do czegokolwiek skoro na surowych Ci śmiga idealnie?
A ja Ci powiem ciekawostkę, że mi NA SUROWYCH klipach z kamery właśnie ścina a tych po konwersji nie.

P.S.
Ja też mam wszelkie bajery wyłączone. Mam XP'ka z SP3 i działa należycie, nie narzekam.
Vistami rzygam, sam nie miałem - widziałem u kolegów.
[Obrazek: n13.gif]
Odpowiedz
#7
Vegas wcale nie zamula ani Vista . Co prawda vista nie byla idealna (ja teraz pracuje na W7 64-bit) ale nigdy nie mialem z nia problemow ani nikt z moich znajomych , wykluczajac tych ktorzy do starych slabych kompow zainstalowali viste (nowe to trzeba miec , nie wazne ze nie wykorzystam) nie biorac pod uwage wzrastajacych wymagan przez nowe systemy. Vegas potrzebuje 64-bitowego systemu i duzo pamieci , ale i adekwatnego sprzetu . Zdarzaja sie od czasu do czasu jakies bledy , ale ogolnie vegas dziala na piatke.

Do profesjalnego programu trzeba adekwatnego kompa i jakiej wiedzy by to smigalo sprawnie , przeciez nikt do jamnika nie podlaczy kolumny Crystala. No chyba nie?
Odpowiedz
#8
Korzystam teraz z klipów mpeg4 i pojawia się znów ten problem tnięcia jak przy klipach h.264...
Na jakich formatach wy pracujecie i wam śmiga równo?
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości