Aktualny czas: 05-22-2012, 10:54
Witaj! (Logowanie — Rejestracja)
|
Pierwsza kamera
|
|
09-20-2010, 19:10
|
|||
|
|||
|
Pierwsza kamera
(Proszę o przeniesienie do działu sprzęt, gdyż nie mogłem tam napisać wątku)
Mam 14 lat i chcę się wziąć za kręcenie filmów. Jeszcze nie miałem, większej styczności z kamerami i nie wiem jaką wybrać. Niestety nie stać mnie aby dać trzech tysięcy na kamerę. Mam na razie 2oozł i szybko sobie dozbieram. Na kamerę chciałbym przeznaczyć do 500zł. Filmy chcę kręcić na YT więc nie muszą być jakiejś kinowej rozdzielczości. Myślę, że wystarczyła by mi taka jaką Bunch używał do kręcenia Solvay EKSPLORERS, albo i lepsza :) Kamera ma być oczywiście cyfrowa z wejściem na karty. Jakieś propozycję. Zaznaczam, że mam dopiero 14 lat i zaczynam przygodę z kamerą, i dla sprostowanie nie jestem żadnym dzieckiem neo czy coś takiego. |
|||
|
09-20-2010, 22:28
|
|||
|
|||
|
RE: Pierwsza kamera
A musi być koniecznie HD? Za 5 stów nie kupisz nic sensownego i szczerze mówiąc. Tu np. jest całkiem fajna kamerka, droższa o 200 zł ale firmowa i jak najbardziej na YT. http://allegro.pl/panasonic-sdr-s26-kart...96055.html
Fakt, nie jest HD. Ale uważam, że lepiej wydać 700 zł na w miarę przyzwoitego Panasonica SD, niż na jakieś gówniana Toshibę z HD, a potem jeszcze się wkurzać obróbką tego. |
|||
|
09-22-2010, 19:27
|
|||
|
|||
|
Patrzałem na jakoś tej kamery i jest fatalna. Gorsza niż te Buncha, a on sam mówi, żę ma kamery za 400zł.
Jeżeli miał bym już kupować kamer za większą cenę to myślę, że ta by była dobra http://allegro.pl/kamera-praktica-dvc-5-...87031.html Co o niej sądzicie? |
|||
|
09-22-2010, 20:34
|
|||
|
|||
|
Ta kamera nie ma nic. Jeżeli chodzi o podstawy: firma prawie no-name, interpolowane hd, brak stabilizacji etc. Jeżeli lubisz się męczyć z stabilizacją obrazu i niską jakością ta kamera jest dla ciebie.
|
|||
|
09-22-2010, 20:49
|
|||
|
|||
|
No nie przesadzajmy, Practica to ie no-name :)
Ale wracając do tematu - po czym wnioskujesz, że ten Panasonic jest gorszy od kamery Buncha, pomijając, że nie jest HD? |
|||
|
09-23-2010, 3:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-23-2010 3:30 przez Bunch.)
|
|||
|
|||
|
filipka96 - ja uważam, że taka kamera jak ja Ci wystarczy. Jakość jest w porządku. Jeśli oglądałeś/aś mój film (bo widzę, że się odnosisz) to pocieszę Cię, że był on w słabej jakości. Kamera nagrywa do 1280x720 a ja renderowałem do 640x360 - niższa rozdzielczość, więc obraz domyślny będziesz miał 2x lepszy. Ale uprzedze Cię, że - przynajmniej ja - każdy materiał muszę z tej kamery konwertować czyli przetwarzać na inny format bo się go montuję tak przyjemnie jak w końcówce mojego podpunktu o Vegasie w swym Degustatorze 6.
Ale kto wie? Może Ty nie będziesz mieć problemów? Ogólnie rozdzielczość HD męczy kompa. I tam gdzie obraz z normalnej kamery nie nagrywającej w HD montuje się przyjemnie, tam wysokie HD już może popsuć krew. Zrób tak jak ja - przed kupnem swej kamery, powiedziałem gościowi by przysłał mi fragment filmu i sprawdzę jak on się w Vegasem będzie miewał. Bo rozumiem że to w Vegasie będziesz potem montować chciał/a? Problemów nie było więc się zdecydowałem. A potem dramat jak tylko pomieszasz ze sobą klipy z kamery z materiałami z neta. Userzy z tego forum testowali - jak i ja wtedy - fragment nagrania i problemów też nie mieli. Ale one pojawiają się znienacka. Ja Ci powiem od siebie tak - ale wiedzy nie mam więc bazuj na opinii innych tu obecnych - jak weźmiesz kamerę z przyzwoitą jakością a nie HD to będzie Ci się przyjemnie pracować. Jak połakomisz się na HD to doznasz potem PRAWDOPODOBNIE problemów, bo a to komputer za słaby, a to coś ścina, a to mi Vegas projekt psuje. Jak chcesz kupić taką jak ja kamerę, identyczną. To mogę Ci nawet wysłac surowy klip do sprawdzenia. Ja osobiście wychodzę z założenia takiego, że nie opłaca się kupować kamer za 1500zł i w granichach. Bo czym one się różnią od np. mojej "kieszonkowej" HD? Stabilizacja obrazu (i to nie w każdej), duży zoom i co więcej? No co więcej? Oto i ona: http://images.trustedreviews.com/images/...HDimg3.jpg A kosztowała mnie 400 złotych. Teraz pewnie jest jeszcze tańsza. nagrywa w 1280x720. Może też w mniejszych rozdzielczościach. Ma funkcję nagrywania samego głosu. Nawet wporządku baterie. Plug-and-play w komputerze. Slot na karty SDHC do 32 GB aż itd. Zdjęcia ładne nawet potrafi robić w słoneczny dzień. Pilota ma nawet! Zoom tylko mały. I ja się pytam CO WIĘCEJ TRZEBA? Płaci się 400 złotych i masa frajdy a kamera banalna w obsłudze. Mnie oczywiście wkurza swymi przyciskami itd ale to osobliwa kwestia. Ludzie bulą po 1000-2000 PLN za coś co jest prawie takie samo tylko z bajerami. Jeszcze mające te przeploty i inne uprzykrzające rzeczy. Ja stwierdziłem że KOMPLETNIE nie opłąca mi się uzbierac i kupić jakieś gówienko za 1500 zł bo byłoby neiwiele lepsze. Mega zoom? Namiastka stabilizacji czy opcja nagrywania w nocy? I za to ponad 1000 więcej? Strata kasy i zła decyzja. Jeżeli miałbym się przesiadać to interesowałby mnie zakup kamery za 5000 zł. Tutaj różnica by była odczuwalna. O, np ta: http://allegro.pl/kamera-full-hd-canon-l...79073.html Na szybkiego znalazłem. Ja tylko marszczę brwi z racji faktu, że mam kieszonkową kamerę godną vlogera a nagrywam nią rozmaite i wielkie projekty bo nie mam pieniędzy na inną. Kiedy inny facio siedzi sobie w domku i składa zdania do ekranu swej wypasionej kamery. Ale to jest już rodzaj "wylania żółci" i mego "żalu do całego świata". Więc patrzcie przez palce na te ostatnią wypowiedź. Tutaj mówię ogólnie. Nie mam nikogo na myśli by rozwiać wątpliwości. |
|||
|
09-23-2010, 15:27
|
|||
|
|||
|
No właśnie chyba kupię kamerę Buncha! Mam kompa dość dobrego więc go nie oszczędzam. Tylko przeglądałem te Toshiby i w opisie nic nie pisało o PILOCIE! Rzecz, która bez wątpienia jest przydatna. aaa i jeszcze chciał bym poprosić o "surowy" klim nagrany tą kamerą.
Dzięki, że się tak dla mnie rozpisałeś. Pozdro! |
|||
|
09-23-2010, 18:06
|
|||
|
|||
|
A ja bym prosił, byś mimo wszystko odpowiedział, dlaczego uważasz, że ten panaś jest fatalny.
|
|||
|
09-23-2010, 19:26
|
|||
|
|||
|
Ja Ci się przyznam, że tę kamerę nie kupowałem z myślą by mi służyła przez lata.
Normalnie ganiałem i kręciłem filmiki w stylu 'Bunch Action EDWARD Movie" aparatem fotograficznym ojca. Więc musiałem uważać, nie mogłem go brać i brudzić w lesie itp. Więc jedyne na co było mnie stać to tania kamera, zarobiłem i kupiłem co było. Coś najtańszego mającego najlepszą możliwą jakość. Jeżeli natomiast Wam ma posłużyć rodzinnie kamera to może rodzice dorzucą z jakieś 200zł i kupicie coś dla Was poręczniejszego i odpowiedniego, jak to co Efix tu wrzucił? Tu klip surowy z mojej kamery (mój kot Cię pozdrawia przy okazji): http://hotfile.com/dl/71287138/154e90f/F...6.MP4.html Ja czuję, że się napaliłeś "akurat-na-taką" kamerę :) |
|||
|
09-24-2010, 14:05
|
|||
|
|||
|
Bunch (czysto teoretycznie) jeśli interesuje Cię zakup kamerki za 5 tys. to ja Ci odradzam i polecam wydać mniej bo ok 4 tys. na Canona 550D z obiektywem - jakość filmów, głębia ostrości - nieporównywalne.;D
|
|||
Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc