Problem Betacam > .mov
#1
Witam.
Wie ktos jak rozwiazac problem typu: Po zgraniu materialu z bety do formatu .mov i wrzuceniu do SV9Pro mam czrny obraz. Dzwiek jest OK.
Czy SV9Pro przyjmuje przekonwertowane pliki?
Z tego co pamietam kiedys przekonwertowalem z avchd>.avi i byl ten sam problem.
Mam nadzieje, ze cos zle robie a nie jest to wina SV.
Odpowiedz
#2
Vegas nie rozpoznaje kodeka m(mov to tylko pojemnik, zależy co jest w środku). Dlatego masz czarny obraz. Masz zainstalowany Quicktime?
Zrób jeszcze jeden trick - zmień rozszerzenie na mp4 i napisz co Vegas na to.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#3
QT wersji 7.6 - (takiej używam i jest ok - z najnowszą są problemy - zresztą gdzieś jest o tym na forum)
Odpowiedz
#4
Wszyscy tak radzą, nie mam na czym spróbować za bardzo, ale wydaje mi się, że to nie do końca tak. W którymś momencie zaobserwowałem zjawisko, że "pod starym chodziło, pod nowym nie". Jedna było tak tylko wtedy, gdy kolejne upgrady nakładały się jeden na drugi.
Kiedy odinstalowałem do zera QT i wyczyściłem rejestr z jego resztek, po zainstalowaniu nowiutkiego QT wszystko działało jak należy.
Wydaje mi się, że problemy z tym formatem wymagają z windowsowego burdelu i błędów w samy QT.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#5
Posiadam QT 7.6.7 (1675)
Probowalem zmienic nazwe na .mp4, ale SV nie moze otworzyc pliku.

Info, ktore posiadam na temat pliku: video zgrane z kamery betacam na kompa, zapisane w formacie .mov
W nazwie pliku znajduje sie info 169i dv pal.
45minut zajmuje 10GB
Odpowiedz
#6
Dziwne, czyli teoretycznie DV opakowane w MOVie a nie czary mary z h264. Powinno działać. A normalnie playerem QuickTime możesz to odtworzyć?

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#7
Tak, moge odpalic QT. Jest wizja i fonia.
Odpowiedz
#8
No to pewnie jak radzi efix QT do odinstalowania - czyszczenie Windowsa - jak już wyczyścisz zrób "punkt przywracania systemu" i spróbuj ze starszą wersja QT (np 7.6.0) powinno się udać.
Odpowiedz
#9
Ale lipa, wyrenderowany przeze mnie kiedys material do .mov wrzucam do SV i dziala OK, Material zgrany z kasety beta...nie dziala. Kiedys tak jak wyzej pisalem przekonwertowalem material z AVCHD>.avi za pomoca Format Factory i... przekonwerowany nie dziala :/
Ahhh, nie lubie czegos takiego...
Odpowiedz
#10
Dla mnie wszystko co wiąże się z "nadgryzionym jabłkiem" jest z gruntu podejrzane :) Spróbuj jednak przeinstalować QT. Zainstaluj np. wer. 7.6.0. i napisz jak zmagania.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości