Ustawienia optymalne przy zapisie - nie tylko w Vegasie.
#1
Przepraszam, że pytanie trochę mało mające wspólnego z Vegasem, ale może ktoś byłby uprzejmy i pomógł bo wyczerpałem już wszystkie pomysły. A mianowicie, staram się nagrywać i robić relacje z wydarzeń najczęściej sportowych z mojej miejscowości, zrobiłem już tego trochę, ale nie potrafię w końcowej fazie, czyli w zapisanym filmiku w pliku FLV, wydobyć pełnej ostrości, jest jak by trochę rozmyte, w szczególności postacie, na granicy postaci, a tła jest takie rozmydlenie. Próbowałem już chyba ze wszystkimi rozdzielczościami , ustawieniami, kalkulatorami, nie potrafię tego zoptymalizować. Już sam nie wiem, czy tego się nie da zrobić, czy może przy relacjach z meczy jest za dużo koloru zielonego, czy ma to coś wspólnego. Nadmienię że chciałbym to zoptymalizować tak, żeby obraz był na prawdę ostry, ale żeby użytkownik, z przeciętną szybkością netu, mógłby to spokojnie oglądać. Cały czas szukam błędu w ostatnim już zapisie do pliku FLV, bo przed wykonaniem tej czynności obraz mam czyściutki i ostry, ale może wcześniej wykonuje jakiś błąd, który skutkuje w ostatnim zapisie.Więc tak pokrótce, moje czynności to: zapis na powiedzmy półprofesjonalnej kamerce w rozdzielczości 1280x720 do pliku MOV (mogę też do MP4), pliki wychodzące z kamery są za duże i żaden program ich nie obsługuje (za wyjątkiem Final Cuta, ale to inna para kaloszy), więc przerabiam ich w programie mik digital, na MOV, ale takie które już czyta każdy program. Taki plik wrzucam do programu MPGE Video Wizard DVD, jest bardzo prosty i szybki do cięcia i sklejania relacji, jak mam pocięty i posklejany zapisuje go w formacie MPGE-2 w rozdzielczości 1280x720, Frame rate 25, bit rate i tu mam problem bo sugeruje mi 18300, nie wiem dlaczego, metodą prób i błędów ustaliłem że 6000 jest optymalne, ale też nie wiem czy nie za dużo, audio jest ok, więc zapisuje. Taki plik przerabiam na plik FLV w programie Swish, tu zmniejszam mu rozdzielczość na 800x450, lub kwadratowy 640x480, bitrate próbowałem już od sugerowano 700 do 1200, czy kalkulatorowych 1439,1798, wynik klatek na sekundę- jak w źródle, zaznaczam deinterlace , oraz kodowanie 2 krotne (bo przy takich ustawieniach wychodziło mi najostrzej, ale może się mylę)i zapisuję. Niestety mimo kilkudziesięciu prób, a może i więcej efekt jet niezadowalający. Tu jest przykład http://nadarzyn.tv/pl/sekcja/pilka_nozna...escie.html pierwszy film 4:3, (640x480) drugi 16:9 (800x45). Przepraszam za tak długi opis problemu, ale może ktoś znajdzie mój błąd.
Odpowiedz
#2
1. Wielokrotnie pogarszasz jakość taką metodą konwersji.
2. Te flashe są całkiem przywoite, nie wiem czego oczekujesz, ale...
3. ...ale użyj w Swishu kompresji h264 (nie pamiętam, czy SwishVideo 2 ma tę opcję, na pewno ma SwishVideo 3 po dodatkowej drobnej opłacie. W zasadzie tylko ta opcja da Ci dobry efekt.
Odpowiedz
#3
1.Na razie tylko tak umiem, może jakaś podpowiedź, jak skrócić ilość konwersji.
2.Oczekuje większej ostrości, jakoś tak ambitnie do tego podchodzę, czasami oglądam takie filmiki, że żyleta, a śmigają bez jakichkolwiek zatrzymań. (przepraszam bo może nie dopisałem ale chodzi mi o ostrość przy pełnym ekranie )
3. Mam swish video 3 i rzeczywiście ta opcja h264 jest, niestety nieaktywna,(obecnie wykorzystuję opcję flash 8) ale czy przy nim inne ustawienia zostają po staremu, zmienia się tylko rodzaj konwersji???????
Odpowiedz
#4
1. Dlaczego nie obrobisz tego wprost w Vegasie? Nie otworzysz i nie zapiszesz jako mov? Swish z tego co zajrzałem obsluguje mov.
2. No żeby na pełnym ekranie wyglądały jak żyleta to jednak byś wyrenderować tego flasha też w HD. No i punkt 3
3. Zmienia się rodzaj konwersji, który cholernie dużo daje - przy tym samym bitrate dostaniesz dużo lepszy obraz. Do tego aktywne staje się obie opcje, czyli deep motion i multipass. Niestety za h264 trzeba dopłacić $15, co więcej, śmiem twierdzić że bez h264 Swisha można o kant dupy rozbić.
Zobacz, jak będzie Ci "leżał" ten program http://www.erightsoft.com/SUPER.html
Tak jeszcze na marginesie - oba filmiki które pokazałeś są skopane. Jeden ma zły aspekt ratio i wszystko jest ściśniete w pionie, drugi dostał letterboxa a powinien być po prostu "czystą" panoramą.
Odpowiedz
#5
Oj czeka mnie jeszcze dużo nauki. Na Vegasie nie robię, bo niestety jestem początkujący, na razie nawet cięcie wydaje mi się tu bardziej pracochłonne niż tam. Zapewne jest to kwestią czasu, tam ten program niby prosty, a też z początku wydawał mi się skomplikowany. Po za tym Vegas nie czyta tych plików bezpośrednio z kamery więc i tak muszę robić conwert. Co do Swisha to już zamówiłem ten dodatek tak dokładnie to 58zł kosztuje. Co do filmików to tak jak napisałem wszystko nagrywam w panoramie 16:9, więc jak zrobiłem z tego 4:3 to musiało ścisnąć, chociaż sam nie wiem, jestem totalnym amatorem i dopiero wszystkiego się uczę, (takie hobby sobie wymyśliłem ;-)))) ), a dlaczego dostał letterboxa w ogóle nie mam pojęcia ustawiłem rozdzielczość 800x450 , więc nie wiem co go poszerza, chyba że ten stosunek rozdzielczości jest zły. Nie wiem o co chodzi z tym linkiem , bo albo ja coś źle zrobiłem albo nie wiem, ale ściągnął mi się player FLV?????
Odpowiedz
#6
1. Zmień rozszerzenie Twojego pliku z mov na mp4 i zobaczy czy wtedy go Vegas poprawnie zassa.
2. "Super" ściąga się w dosyć zakręcony sposób, na trzecim czy czwartym ekranie, autorzy zabezpieczyli się dosyc skutecznie przed hotlinkowaniem. Ale obawiam się, czytając Twój poprzedni wpis, że może być trochę zbyt trudny ten program dla Ciebie.
Odpowiedz
#7
Nie od razu Kraków zbudowano, ale szybko się uczę ;-) , na razie jeszcze za mało czasu poświęciłem Vegasowi, ale po woli już chwytam, o co chodzi, do tej pory udało mi się zrobić jakieś tam filmiki na iMove i te relacje na MPGE Video, więc może i tu po woli będę próbował z resztą muszę z racji takiej głupiej sprawy jak cenzura twarzy, czy tablic rejestracyjnych, a z tego co udało mi się wyczytać, to mam do wyboru Vegasa, Adobe i Final Cuta. Vegas ma chyba najlepsze forum informacyjne i sporo filmików do nauki, no i nawet udało mi się już poznać jak robi się tą cenzurę więc może dam radę.Jak byś mógł mi jeszcze powiedzieć o co chodzi z tym trzecim czy czwartym ekranem to spróbuje, przestawić w kamerze na MP4 i zassać go bezpośrednio, bo nie za bardzo rozumiem.???
Odpowiedz
#8
Dzięki efix za pomoc, ta opcja h264 na prawdę sporo daje, zrobiłem filmik (szybką relację) w rozdzielczości 940x540, bitrate ustawiłem na poziomie ok1600 (kalkulator coś tam wyliczył) i filmik w necie śmiga, a jakość jest na prawdę zadowalająca, chociaż był kręcony w nocy z lampą trochę lepszą od latarki.
Miałbym jeszcze prośbę o to co wcześniej pytałem co to jest ten 3- 4 ekran, bo chciałbym spróbować już bezpośrednio z kamery wrzucać pliki na Vegasa i na nim próbować już coś montować????
Odpowiedz
#9
3-4 ekran to był komentarz do downloadu programu "Super", takiego multikonwertera (darmowego). Oni mają na stronie tak durnowato to rozwiązane, że nie masz wprost klawisza "download". Czytasz przydługi tekst, gdzieś na końcu strony masz link niby do pobierania, który przenosi Cię na kolejną stronę itd. i dopiero na którejś - zdołasz zassać ten konwerter.
Ale spróbuj wciągnąć filmy ze swojej kamery wprost do Vegasa i napisz co Vegas na to. Gdybyś nie miał obrazu (tylko audio) zrób eksperyment i tym plikom mov z kamery zmień rozszerzenie na mp4, jak to nie pomoże to będziemy się zastanawiać dalej.
Jak przygotowujesz materiał do Swisha, to dobierz rozdzielczość najlepiej tak, by była podzielna przez 16, w najgorszym przypadku przez 4.
Odpowiedz
#10
A to niespodzianka dla mnie, nagrałem na kamerze kawałek pliku w formacie mp4 (zamiast w mov) i Vegas radzi sobie z nim bez mrugnięcia okiem!!!!!!!!!!?????????? ( wcześniejsze programy na których próbowałem coś robić miały taki sam problem z mov jak i z mp4 Vegas sobie radzi). Jeżeli możesz mi jeszcze powiedzieć, bo to że rozdzielczość dzieli się przez 16 to już gdzieś słyszałem, ale jakoś rzadko spotyka się opisy, albo stwierdzenia że rozdzielczość ma 944 x 528 . Nawet czasami programy podpowiadają 940x540, czasami 940x528 więc o co chodzi ???????? W kalkulatorze do którego dałeś mi linka jest nawet podpowiedz do 944>531, którego już w ogóle nie rozumiem.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Ustawienia projektu/renderu przy różnych plikach video Stach 5 657 01-05-2016, 0:10
Ostatni post: Stach
  Ustawienia PROFILE i LEVEL przy renderowaniu Piwosz 2 934 06-26-2014, 17:35
Ostatni post: Piwosz
  Problem z SV przy zapisie bezpośrednim na DVD senso 8 1,118 10-16-2013, 19:13
Ostatni post: senso
  Sony zawiesza tylko przy usuwaniu, cofaniu pliku na timeline SYRUSZ200 5 1,642 08-29-2012, 1:05
Ostatni post: walerka
  Ustawienia przy renderowaniu. Neta 4 2,297 09-08-2011, 17:08
Ostatni post: Neta
  Skrócony film po zapisie. cinus1 0 634 08-28-2011, 21:06
Ostatni post: cinus1

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości