Aktualny czas: 05-22-2012, 10:33 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 

Problemy z renderowaniem
07-30-2010, 21:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-31-2010 14:54 przez YacuubPL.)
Problemy z renderowaniem
Witam!
Właśnie wróciłem z wakacji i zabrałem się za obróbkę wideo z wczasów. I mam pewien problem. Zmontowałem pierwszą i jedyną minutę filmu. Film nagrany został w formacie .mov rozdzielczość 1440x1080 więc HDV. Chciałem też w takiej rozdzielczości wyrenderować film. Zacząłem renderować do formatu .wmv 1440x1080. i po kilkunastu procentach zapisu wyskakuje taki komunikat: [Obrazek: komp1m.jpg]
Więc powyłączałem wszystkie programy (został włączony tylko avast, sony vegas). Ponowiłem zapis a tu znów taki sam komunikat. Przy następnych próbach od razu przy włączaniu guzika zapisu znów wyskakiwał komunikat. Komputer nawet jakby nie próbował coś zrobić. Renderowałem do różnych rozdzielczości (720p) i różnych formatów. Wcześniej renderowałem filmy w HD i nie było takiego problemu. Parametry mojego kompa to Windows XP Service Pac 3, Intel Core 2 Duo CPU E7500 2,93 GHz, 3 Gb Ramu, 1000Gb Dysk Twardy, NVIDIA GeForce 9300 / nForce 730i. Co może być przyczyną? Renderowałem tylko krotki 1 minutowy klip, a nie długi film więc komp powinien sobie poradzić. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-30-2010, 21:53
RE: Problemy z renderowaniem
Wszystkim jest winny zbyt długi kabel zasilający komputer, przez co przy połączeniu ramów z procesorem pojawiają się lagi. Więc Tnij k^%$a tnij!

A tak w ogóle to Avasta też wyłącz, rozłącz internet nierenderuj do wmv. Spróbuj wyrenderować tylko ten kawałek na którym pojawia się błąd.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-30-2010, 22:09
Nakładałeś jakieś filtry? Przez ten blur nic nie widać, jeśli nic nie mieszałeś filtrami to renderuj do tego samego co pliki wejściowe i projekt też ma być o tych samych parametrach. Pojawi się sympatyczny komunikat, że kompresja nie jest wymagana i pójdzie raz dwa.
07-30-2010, 23:03
Ja mam ten sam błąd. Zmontowałem filmik z wakacji jakieś 60min, raz na samym początku wywali ten błąd raz na 20% renderowania, obojętnie czy to w 720p czy w PAL 16:9 ale podejrzewam że to wina mojego kompa, Intel pentium dual core 2,80 GHz 2 Gb ramu dysk 500GB GeFoece GT220. Pozamykałem wszystkie programy antywirusy i inne ale to samo wywala. Jakoś go wyrnderowałem po kawałku, wyszło 4 części.
07-31-2010, 14:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-31-2010 14:51 przez YacuubPL.)
Ten jednominutowy kawałek filmu zawiera 16 klipów każdy po ok. 4 sekundy na początku i końcu każdego klipu jest zastosowany efekt "fade offset", na każdym klipie jest zastosowany efekt "Soft Contrast ---> Warm Vignette". Na każdym klipie jest "velocity" zminione na 50%. Film ma rozdzielczość 1440x1080. Myślicie, że te ustawienia i efekty tych klipów, które dają jednominutowy film nie pozwalają na wyrenderowanie tego filmu? A jeżeli podzieliłbym ten film na dajmy 20 sekundowe klipy i po kolei je renderował w jakości HDV (1440x1080) a potem wyrenderowane wszystkie klipy spowrotem wrzucił do Sony Vegas i znów wyrederował w jakości HDV (chodzi mi oto, żeby SV je połączył ale już nie męczył się z efektami), to czy by te klipy mocno utraciły na jakości jeżeli będą 2 razy renderowane? I jeszcze pytanie do użytkownika "RaF02" czy w tym 60 minutowym filmie, który renderowałeś w 4 częsciach to dużo użyłeś efektów i innych bajerów? W końcu ty renderowałeś w częsciach, które miały po 15 minut, a ja będę musiał po 20 sekund więc jest różnica. A w parametrach kompa się dużo nie różnimy dlatego szukam przyczyny tych problemów. Podejrzewam, że to od ilości właśnie efektów itp. mam problem z renderowaniem filmu.
Pozdrawiam
07-31-2010, 15:55
A sprawdźcie w czasie renderingu, czy Wam się czasem miejsce na dysku wskazanym jako tymczasowy nie kończy. Vegas robi sporo tymczasowych plików. To sam o dotyczy samego Windowsa.
08-02-2010, 12:09
Raczej to nie jest związane z brakiem miejsca na dysku, bo ja mam 600gb wolnego miejsca i nadal nie renderuje. To może jest problem formatu który wybrałem? Jakiś inny polecacie?
08-02-2010, 12:32
To może zrób tak wybierz w podglądzie "Best>>Full" i renderuj do ram (shift+b), przy renderowaniu format mov, najlepiej ten przy którym będzie "znak równości(=)"
08-03-2010, 15:20
A może "surowe" filmy będę konwertował do jakiegoś innego formatu np. .avi, .wmv i wtedy te filmy obrabiał w Vegasie? Czy to coś pomoże? Jakiego programu używać do konwertowania filmów? Do jakiego formatu konwertować, żeby można było obrabiać w Vegasie? Przy konwertowaniu do .avi jakiego kodeka używać (Divx, Xvid, MPEG2)?
08-03-2010, 15:24
M-JPEG - dużo ważą ale masz pewność, że vegas cię nie zawiedzie.

Odpowiedz 

Skocz do:

Polskie tłumaczenie © 2007-2012 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
mybbv3 designed for MyBB