Problem - nie można dodać transitions
#1
Witam w drugim temacie tutaj...
mam problem, który mnie denerwuje i którego nie potrafie rozwiązać, dlatego zwracam się do Was o pomoc...

otóż wyrenderowałem sobie filmik - intro do większego projektu...
plik ma format .wmv
otwieram nowy projekt, wkładam w ścieżkę ten zrenderowany filmik i chciałem wstawić zaraz po nim fotki porozdzielane róznymi przejściami...
wszystko ok, tylko że jak wstawiam transitions jakiś między ten zrenderowany filmik - intro a pierwsze zdjęcie to nigdy nie pojawia mi się to przejście...
nie wiem czemu, bo tak poza tym to wszystko działa idealnie...
podejrzewam że jest coś o czym nie mam pojęcia, a co trzeba ustawić lub zrobić...

Dzięki za jakąkolwiek pomoc w tej kwestii...
Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Zacznijmy od tego, że WMV nadaje się wyłącznie do ostatecznego renderowania a i z tym nie radzi sobie najlepiej. Przestaw się na coś mniej stratnego a do takiej pracy najlepiej renderuj do avi bez kompresji. Bardzo dużo zajmują takie pliki, ale jakość jest zadowalająca.
Transitions - za filmem wstaw owo zdjęcie i całym zdjęciem wjedź na klip z filmem. Nałożą się na siebie a w miejscu łączenia powstaną dwie linie symbolizujące przenikanie. Właśnie na ten fragment nałóż transitions. Powinno działać.
Jeśli robisz tak, jak napisałem, to szczerze mówiąc nie mam pomysłu na rozwiązanie problemu.
Odpowiedz
#3
Wyrenderuj do avi bez kompresji, zobaczysz że zadziała.
Odpowiedz
#4
Właśnie, może na początek zrzuć screena jak to zrobiłeś. Może problem tkwi w samym timeline, bo szczerze to tak jak kolega ender77 nie mam pojęcia czemu nie widać przejścia, jeżeli poprawnie je zamieściłeś.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#5
Hmmm...dziwne ale podziałało...
może czegoś nie zrozumiałem...
wcześniej jak robilem film ze zdjęciami samymi to nie musiałem naciągać na siebie poszczególnych fotek, żeby dodać przejście - wystarczyło przeciągnąć odpowiednie w miejsce gdzie obie klatki łaczyły się ze sobą i zawsze działało...
czy jak jednym z elementów które mają być połączone jest film to zawsze trzeba naciągać na siebie??
bo jeśli tak to wszystko jasne i po prostu przeoczyłem sprawę...
w każdym razie ogromnie dziękuję bo zadziałało tak jak napisaliście...

co do wmv to wiem że nei jest najlepsze. w przypadku nieskompresowanego avi nawet nie miejsce jest problemem (filmik 2 min zajmował mi np 800MB) a raczej czas renderowania...
filmik który zrobiłem trwa dokładnie 33 sek, ale jest dośc dynamiczny jeśli chodzi o tekst i renderowanie przy wmv zajęło mi "tylko" 1h, podejrzewam że gdyby to było nieskompresowane avi to skończyłbym jako pył i kości przy kompie :))
nadmienię tylko, że sprzęt mam całkiem niezły, a przynajmniej tak mi się zdaje i z wielu programów, jakie mam - od adobe photoshopa, indisigna, poprzez Fruity Loops i inne muzyczne programy to SV jest jedynym, który sprawia mojemu lapkowi problem...

POzdrawiam
Odpowiedz
#6
Cytat:lapkowi problem...
Lapki same z siebie to gówno, raz kupiłem i już więcej tego nie powtórzę :))
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#7
Witam,
mój problem jest dziwny aczkolwiek podobny, otóż chodzi o to że mam dwa filmy i chce je nałożyc na siebie aby powstały owe dwa krzyżyki i żeby nakładać miedzy nimi efekty przejścia, jednakże jeden filmik, który łapie jest traktowany przez sony vegasa nadrzędnie i jak nakladam go na drugi film to tak jakbym ten drugi ucinał po prostu wchodzi mi obraz za niego a żadne przejścia nie powstają..
tydzień temu to elegancko działało, dziś już nie. Znając życie pewnie coś kliknęłam..
będę wdzięczna za pomoc!
Pozdrawiam!
Odpowiedz
#8
Zobacz, czy nie wyłączyłas sobie "automatic crossfade"

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości