The system is low on memory
#1
"An error occured starting Vegas Pro.

The system is low on memory. You may be able to reduce memory usage by closing other applications."
Taki error wyskakuje mi podczas uruchamiania Vegasa, zarówno wersji 8 jak i 9. Konfiguracja systemu:

Windows 7
Phenom 9550
4GB RAM (3,25 dostępne)
GF 9600

Dodam, że na pewno nie jest to problem faktycznego braku pamięci, bo podczas uruchamiania w menedżerze zadań użycie pamięci jest wskazywane na ok. 1,3 GB. Próbowałem zmiany uprawnień w rejestrze, nic nie dało. Co ciekawe na Windows XP wszystko pięknie działa. After Effects i Premiere chodzą za to bez problemów na 7. Wygląda to na jakiś problem z dostępem do pamięci, czy coś w tym stylu. Jakieś pomysły?
Odpowiedz
#2
Nie masz czasem burdelu na dysku? Tam gdzie się pliki Temp mają zapisywać z Vegasa. Wykasuj może całą zawartość tego katalogu.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#3
A który to folder?
Odpowiedz
#4
A skąd ja mam wiedzieć jaki folder sobie ustawiłeś? :-) W opcjach Vegasa poszperaj. Defaultowo z tego co pamiętam to do profilu użytkownika gdzieś się wbija.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#5
A jak mam wejść w ustawienia Vegasa, jak nie chce mi sie uruchomić? :D
Odpowiedz
#6
No to poszukaj w katalogach swojego użytkownika. U mnie na 7 jest w: C:\Users\Tomek\AppData\Local\Sony\Vegas Pro\9.0\

Nie wiem, nigdy takiego błędu nie miałem. Ale domyślam się pewnie jest to spowodowane przez burdel na kompie. Ja próbuje utrzymywać w miarę porządek i mi coś takiego jeszcze raz powtórzę nie wyskoczyło. Nie instaluję miliarda niepotrzebnych kodeków, programów, których używam raz na osiem lat. Albo crack Ci coś zepsuł (>^^)> <(^^<)
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#7
Witam i od razu chce się przywitac bo to moj pierwszy post na tym forum i niestety od razu uderzam z problemem. Z Vegasem pracuje kilka miesiecy na roznych wersjach trialowych. Mialem V8Pro na winXP i na nim pracowalo sie bezblednie, pozniej przez dlugi czas go nie uzywalem. Zainstalowalem Win7 32bit i probowalem cos robic na vegasie ale przy renderingu (zaraz po kliknieciu zapisu) wyskakuje problem "the system is low memory...", myslalem ze to wina systemu i powrocilem do winXP ale problem wciaz ten sam. Dokladnie jak na tym filmie:



Obecnie uzywam V9Pro i problem ten sam. Znalazlem na zagranicznym forum informacje ze mozna to naprawic zmieniajac ustawienia RAM preview w Options>Preferences>Video i ustawic "Dynamic RAM preview" na wartosc "0" i to pomoglo, renderowalem material HD i bylo ok, ale dzisiaj znow chcialem zrobic render i problem sie zaczal powtarzac pomimo wartosci ktore wpisalem. Zmienialem tez opcje systemowe pamieci wirtualnej i nic. Czasami pomaga renderowanie za pomoca "Render using network computer" ale i tak bardzo czesto przerywa renderowanie po kilku procentach albo nawet jezeli sie uda to na filmie (i na podgladzie w projekcie rowniez) pluginy wariują np wtyczka "cookie cutter" tak jakby wlacza sie i wylacza a niektore pliki (mov) podczas odtwarzania w podgladzie sa czerwone (czerwony ekran). Po wylaczeniu i wlaczeniu programu ponownie pliki sa ok. Po probie renderingu wszystko zaczyna sie od nowa.

Prosze o pomoc bo nie mam juz pomyslow. Przeinstalowalem kilka razy program, net framework itp i nic a film wyrenderowac musze.

Dodam ze moj komputer spelnia wymagania sprzetowe:

Athlon X2 5400
4GB Ram

Pracowalem juz z materialem HD w vegasie i przed formatem nie mialem zadnych problemow
Odpowiedz
#8
Przyłączam się do pytania kolegi wyżej. Mam identyczny problem z vegasem 9.0c, próbuję go już rozwiązać od kilku tygodni, z bardzo marnym skutkiem.

Pierwszym moim krokiem było dokupienie RAMu (obecnie 3gb, WinXP 32bit i tak wiele więcej nie wykryje, więc myślę, że to powinno wystarczyć). Następnie próbowałem wszystkich rad na jakie udało mi się natknąć w poszukiwaniu odpowiedzi. Zwiększyłem plik stronicowania nawet do 10gb (próbowałem umieszczać go na osobnym dysku, ponoć poprawia wydajność). Po tej operacji, błąd przestał wyskakiwać na początku renderowania, a dopiero po kilku minutach (wyskakuje jednak zawsze, nigdy nie udaje się wyrenderować do końca). Słabe to pocieszenie. Grzebanie w ustawieniach projektu w vegasie też nie przyniosło żadnych skutków.

W akcie desperacji, zamówiłem na piratebay windowsa 7, żeby sprawdzić, czy nie jest to wina systemu. Niestety, problem dokładnie ten sam.

Dodam, że błąd wyskakuje niezależnie od formatu i jakości pliku jaki wybiorę do zapisu. Nawet, gdybym chciał, pracując na materiale fullhd, wyrenderować to w jakości DVD, to program się wysypuje.

Nie mam już kompletnie pomysłów, jestem załamany. Liczę, że ktoś rzuci chociaż jakimś pomysłem, który nakierowałby mnie na rozwiązanie tego problemu. :)
Odpowiedz
#9
Problemu pamieci nie rozwiazalem, ale okazalo sie ze mam uszkodzona jedna kosc pamieci, w programie memtest pokazuje bledy. Teraz pracuje na jednej kosci 2GB, blad "system is low memory..." nadal wystepuje.

Ale druga sprawa. Pliki mov przekonwertowalem na mpeg i vegas je dobrze odczytuje, ale gdy nakladam na timeline wraz z filmem napis to w tym miejscu na podgladzie mam czerwony ekran. Pozatym program caly czas sie wylacza i wyskakuje blad z plikiem mcmpegin.dll a dokladnie tak to wyglada:

[Obrazek: error2n.th.jpg]

Przeinstalowalem program i nic, sciagnalem sam plik z neta na podmianke i nic, kodeki przeinstalowane (ffdshow). Nic nie pomaga, za kazdym razem wyskakuje blad i Vegas sie wylacza.

Czekam na pomoc i wskazowki bo rece opadaja tym bardziej, ze musze wyrenderowac plik 4minutowy. Sama praca w Vegasie jest przyjemna i mam nadzieje ze pomozecie mi dojsc do ładu z tym programem.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#10
Panowie, a sprawdźcie to na innych wersja Vegas, najlepiej na 9c, nie 9d, czy jest ten sam efekt. Sprawdźcie też, czy nie ma zdublowanych tych bibliotek co się wywalają.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony Vegas - The system is low on memory YankeS 6 2,993 11-08-2011, 20:13
Ostatni post: mateuszszar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości