Paski po bokach
#1
Siemka, mam mały problem. Z filmu nagranego w 16:9 powstają mi paski po bokach
[Obrazek: obrazek.jpg]
Renderuje w rozdzielczości 1280:720
Na koniec mogę dodać, że nagrywany z xboxa nagrywarką dvd w jakości HQ. Na TV wygląda tak jak powinno być.
Jakieś pomysły co z tym zrobić.
Odpowiedz
#2
Pisz tak dalej :D Więc tak: Nic nie napisałeś. Napisz więcej: rozdzielczość plików wejściowych, jakie ustawienia projektu, do czego renderowałeś.
Odpowiedz
#3
Heh myślałem, że wystarczy coś z rozdzielczością zrobić ale skoro tak noto zmieniam styl pisania ;]
rozdzielczość wejściowa 1280:720 (śmieszna sytuacja bo nie miałem pojęcia, że taka wysoka), rozszerzenie wejściowe .avi (musiałem przekonwertować bo jak wrzucałem w .VOB to śmieszne sytuacje wychodziły np. 10 minutowy filmik miał 2 minuty), renderowałem do .wmv
ustawienia projektu: rozdzielczość 720:480 (nie wiem dlaczego)
rate 29,970
pixel ratio 0,9091 (NTSC DV)
pixel format 8 bit
Odpowiedz
#4
Cytat: renderowałem do .wmv
ustawienia projektu: rozdzielczość 720:480 (nie wiem dlaczego)
rate 29,970
pixel ratio 0,9091 (NTSC DV)
Tu masz problem. Poczytaj forum, znajdziesz odpowiedź.
Odpowiedz
#5
Chodzi o rozdzielczość? Jak już znasz odpowiedź to mógłbyś powiedzieć :-) Tak czy inaczej dzięki za pomoc, pobawię się z tym zaraz.
EDIT: Chyba chodzi ci o pixel ratio na Widescreen ale to nie pomaga
Odpowiedz
#6
Cytat:renderowałem do .wmv
ustawienia projektu: rozdzielczość 720:480 (nie wiem dlaczego)
rate 29,970
pixel ratio 0,9091 (NTSC DV)
Na czerwono zaznaczyłem, co masz źle. Może pomoże.

&edit:
Doszłem do wniosku, że podając odpowiedzi 'na tacy' niczego się nie nauczysz, i pewnie będziesz zadawał kolejne pytania. A tak to poczytasz, dowiesz się więcej i w 50% nie założysz kolejnego postu o jakieś banalne pytanie. Ot co.
Odpowiedz
#7
Na to żeby zmienić rozdzielczość na 1280:720 i pixel ratio na WS to dawno wpadłem co do reszty to nie miałem pojęcia, że to może być przyczyna. Tak czy inaczej paski dalej są, zauważyłem, że gdy puścimy obraz w zwykłym odtwarzaczu to są tam te paski czyli wygląda, że film nie nagrał się w 16:9 (chyba) na TV jest 16:9 a gdy otworze na PC powstają te paski. Wygląda, że problem nie tkwi w SV i odp powinienem szukać na innym forum. Tak czy inaczej dzięki za pomoc, chyba, że się mylę to proszę o poprawienie i napisanie odpowiednich ustawień.
Odpowiedz
#8
renderowałem do .wmv - wmv to syf, najlepiej do avi lub innego programu
ustawienia projektu: rozdzielczość 720:480 - powinna być taka jak pliki wejściowe
rate 29,970 - tak jak pliki wejściowe, ale standard TV w Polsce to 25
pixel ratio 0,9091 (NTSC DV) - o ile się nie mylę powinno być 1.0
I jak takie ustawienia dasz w projekcie i renderowaniu powinny nie pojawić się problemy.
Odpowiedz
#9
Dzięki za pomoc i za cierpliwość :-) niestety nie jest tak jak być powinno, wygląda na to, że coś jest nie tak z plikiem wejściowym. Poszukam odp w necie.
Odpowiedz
#10
Jak renderujesz zaptaszkuj opcje "Stretch video to fill output frame size (no not letterbox). Po tej operacji powinny zniknać czarne paski, ale jesli masz zniekształcony obraz bedzie musial popracowac albo nad proporcjami obrazu, albo piksela.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości