Renderowanie trwa wieki
#1
Na początku chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post... Witam :-)

Mam mały problem z renderowaniem, gdy zapisuje plik czas bez przerwy się wydłuża a nie zostaje przetworzony nawet 1%. Co więcej na podglądzie też nic się nie dzieje, przez godzinę nawet o klatkę nie przeskoczył. Wiem, że istnieje podobny temat ale wcale mi nie pomógł.
Myślę, że wina leży w czym innym niż samo renderowanie, ponieważ wklepałem chyba z 1000 rożnych ustawień z poradników i za każdym razem to samo (inne filmy renderują się szybko ostatni 2 min- 40 min. Napracowałem się z 5 godz i nie chce żeby poszło to na marne.
PS: W montażu tylko pociełem parę innych filmów dodałem 2xflash, 2xnapisy, muzyka i komentarz mikrofonem (pocięty na kilka części)
Jakieś pomysły jak to naprawić?
Odpowiedz
#2
Nic nie napisałeś o ustawieniach projektu, formatach tych pociętych filmów, użytych kodekach...
Mogę się tylko domyślać, że te filmy znacząco się od siebie różnią i SV sobie z tym nie radzi. Proponowałbym najpierw wszystkie filmy przekonwertować do jednego formatu (włączając w to rozdzielczość i fps) używając jednego kodeka i potem próbować ponownie.
Odpowiedz
#3
Wszystkie filmy są w .wmv i mają taką samą rozdzielczość (oprócz intra które jest w .mpg ale trwa 7sek) co do ustawień to nie mam co się rozpisywać bo próbowałem z 1000 różnych opcji (same poradniki z pozytywnymi komentarzami na YouTube) jednak dzięki za rade jutro spróbuje przekonwertować może coś pomoże ale raczej wątpię. Ma ktoś jeszcze jakieś rady?? Jakikolwiek sposób na zapis tego co zrobiłem.
Odpowiedz
#4
Cytat:Wszystkie filmy są w .wmv
:-) Już znasz przyczynę? Nie patrzcie na ten format w ogóle. Lubię jak się ludzie sugerują "no, ale filmy w wmv mało ważą". Wow, i co z tego, że mało waży? Coś kosztem czegoś. Najlepiej sobie przeznaczyć jakiś dodatkowy dysk tylko i wyłącznie na filmy, i tam trzymać jakieś surowe pliki czy jakikolwiek inny format niż WMV. To tak jak masz do wyboru słuchawki, jedne za 120+zł i drugie za 9,90zł w biedronce. Kupisz te z biedronki bo są tańsze i się rozwalą po 3 tygodniach, zero gwarancji, etc. Nie należy się kierować tylko i wyłącznie jednym kryterium.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#5
Dzięki, spróbuje przekonwertować na .avi albo coś innego. Napisze czy pomogło ;]
Odpowiedz
#6
Przekonwertowałem na avi zmontowałem ponownie i jest to samo. Może ilość warstw ma coś z tym wspólnego.
SCREEN
Odpowiedz
#7
A do czego renderujesz - tego jeszcze nie napisałeś
Odpowiedz
#8
Próbowałem różnie .avi, .wmv, .mpg, .mp4 właściwie łatwiej by było napisać do czego nie renderowałem :-)
Odpowiedz
#9
Spróbuj wyrenderować kilka krótkich fragmentów z kilku różnych miejsc. Może tylko na początku Vegas sobie z czymś nie radzi? Widzę w Project Media pliki WMA, spróbuj wyrenderować tylko obraz, bez dźwięku. Kto wie, czy właśnie w plikach dźwiękowych nie leży przyczyna.
Nigdy nie zawadzi uporządkowanie kodeków.
Odpowiedz
#10
też miałem cos w tym stylu ... ściagłem inną wersje vegasa i mi śmiga elegancko
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości