Problem z renderingiem - crasch'e, bugi i krzaki... Pomocy!
#1
Witam Szanowną Brać Filmowców :-)

Jako że jest to mój pierwszy post pragnę się przywitać!
Ma wypowiedź będzie krótka - acz treściwa.

Od kilku dobrych miesięcy marzyłem o Vegasie, o dobrym kompie do montażu amatorskich filmików - i co mam? No nic... gó*no mam!

Dziś przylazłem ze sklepu, dzierżąc w ręku oryginalny egzemplarz Sony Vegas Platinum 9 Pro Pack, zainstalowałem, zadowolony - przystąpiłem do montażu mojego pierwszego próbnego filmiku.

Pliki wsadowe - klasyczne AVCHD z Canona HG20 (1920x1080 24p) oraz kilka fotografii jpeg, spędziłem ponad 4 godziny na dopieszczaniu materiału filmowego - i powiem szczerze, że jak na pierwszy raz całkiem sprawnie mi poszło, obsługa Vegasa jest dość intuicyjna. Dołożyłem kilka efektów, poza tym trochę zabawy przy Pan/Crop

Ustawiłem w projekcie 1280x720p, bo w takiej rozdziałce miałem zamiar renderować materiał wyjściowy..i... GUZIK !

Render staje - prędzej czy później, ale staje. Przy niektórych kodekach w ogóle krzaczy się już na samym starcie.

Próbowałem renderować wszelkimi możliwymi kodekami, jedynie przy PAL Widescreen projekt JEDEN RAZ wyrenderował mi się do samego końca. Później już nie udało mi się powtórzyć tego manewru.

Dodam, że najbardziej mnie interesuje wyjściowy RAW, czyli nieskompresowany obrazek :-)

Nosz qrde, człowiek płaci 350zł za legalny soft, a tu takie rzeczy...

Dla dociekliwych mój konfig:
Pentium i7 2,95Ghz (Turbo)
8 GB RAM DDR Patriot
Asus Radeon 5870 OC
Dysk SSD 320 GB
Dysk HDD 1,5TB
Windows 7 Home Premium

Teraz pytanie - wywalić tego vegasa przez okno czy mi pomożecie?:-)

Pozdrawiam
Kuba
Odpowiedz
#2
Pokaż na screenach ustawienia renderingu. Do jakiego formatu renderujesz? Jakimi kodekami próbowałeś? Masz jakieś codec packi na kompie?
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#3
Czołem wojowniku Nocy :-) Ja też spać nie mogę - walczę z tą zarazą.

Z codec packów na dysku jedynie K-lite Codecs, ale trzymam je w ryzach, aktywne jedynie te bardzo "egzotyczne" - resztę kodeków obsługują wbudowane w Media Playera HC kodeki wewnętrzne DXVA. Także nie widzę związku...

Wejściowy
AVCHD (25 mbit/s video AVC, 24 klatkowy progresywny, audio 2 kanałowe AAC)

Wyjściowy:
Rendering (Good, ale wolałbym Best)
AVI Uncompressed, 1280x720, progresywnie, 25 klatek PAL, proporcje pixela 1.0 (kwadrat, tak jak w materiale wejściowym).
Audio - PCM, 44100, 16 bitów, 2 kanały.

Próbowałem z kodekiem AVC od Sony'ego, ale krzaczy się na "dzień dobry".
Screeny z opisem:

[Obrazek: fullf.jpg]
Główne okno projektu

[Obrazek: zrodlowy.jpg]
Metryczka jednego z plików wejściowych

[Obrazek: source1.jpg]
Ustawienia projektu

[Obrazek: docel.jpg]
A tak bym chciał żeby to działało :-)

Dodam, że gdy ustawię nieskompresowanego AVIka to raz na 100 renderów przejdzie do końca, ale pod warunkiem, że powyłączam prawie wszystkie FXy i wywalę wszystkie JPEGi z prezentacji.

Przed chwilą właśnie udało mi się wyrenderować cały film w nieskompresowanym AVI, ale tak jak móiłem - obciąłem prawie wszystkie efekty, cropy i wywaliłem wszystkie JPEGi.
Dla chętnych - przykładowo -


Powieszę się jeśli ten soft nie będzie ze mną współpracował.
Nosz qwa... to już Windowsowski Movie Maker był deczko stabilniejszy :-)

Dzięki Admin za szybką odpowiedź - jutro zerknę czy coś wymyśliłeś.

P.S.
Jeszcze tak na goraco - najczęściej program krzaczy się gdy przychodzi moment na JPEGa - jednoczesne powiększanie zdjęcia (Pan/Crop) i nakładanie gaussian blura.
Ja rozumiem ze program nie jest Pro, i nie jest z tych najnowszych ale... coś tu jest nie tak :-)

Przepraszam że lay rozjechałem na forum - myślałem że skrypt sam zmniejszy zdjęcie :-/
Odpowiedz
#4
Cytat:Przepraszam że lay rozjechałem na forum - myślałem że skrypt sam zmniejszy zdjęcie :-/
Nie rozjeżdża się, to jest skrypt JS i po napisaniu posta musisz przeładować stronę, aby zaczął działać ;p

A próbowałeś wybrać format AVI i tam Uncompressed? Bo ktoś się ostatnio skarżył na tego Sony AVC, że coś mu nie pasuje i wywala błędy "z dupy". Teraz na linuxie jestem i nie mam dostępu do Vegasa, jak tylko będę miał dostęp to zobaczę czy u mnie podobne błędy nie wyskakują.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#5
Okej, jestem na kompie z Vegasem. Zrób tak jak napisałem poniżej i powiedz, czy się poprawiło.

Ustawienia projektu:
[Obrazek: projekt.png]

Ustawienia Template renderingu:
[Obrazek: render1.png]

Kliknij potem na Custom. Wyskoczy nowe okienko, poustawiaj tak jak jest poniżej:
[Obrazek: render2.png]

Zakładka Audio:
[Obrazek: render3.png]

W zakładce Project zmień sobie na Best lub Good. Po tym zabiegu powinno Ci normalnie renderować z tym, że materiał wyjściowy może zajmować baaaardzo dużo miejsca. Jak chcesz, możesz zawsze ustawić w zakładce Video po wybraniu Video format kodek Xvid MPEG-4. Potem klikasz na guzik Configure..., klikasz w nowym okienku na guzik Load Defaults i na górze okna tam gdzie masz Target quantizer zmieniasz tą 4 na np. 2 czy 1.5.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#6
Guzik, zrobiłem wszystko wg Twojego poradnika i nadal kicha.
Program się wykrzacza i grzecznie sam (nawet nie pyta o zgodę) wychodzi do Windowsa nie zgłaszając żadnego błędu.

Co do Avi Uncompressed - tylko ten format wyjściowy mnie interesuje, bo mam świetne kodeki H264 którymi przerabiam RAW Video (Nieskompresowane) na H264 :-)

Rzecz dzieje się w momencie kiedy w linię renderingu wchodzi JPEG z nałożonym efektem blurra (pomniejszony do rozmiaru projektu za pomocą Pan/Crop).

Wychodzi na to że program krzaczy się tylko na tych nieszczęsnych JPEGach.

tomislater, przyjacielu - masz może GG? Byłbym na prawdę dozgonnie wdzięczny :-)
Ewentualnie podeślę ten feralny plik JPEG i zobaczysz czy u Ciebie render się nie wykrzaczy na nim.
Odpowiedz
#7
Dobra, jak na razie stanęło na tym:
Wyłączenie wszystkich kompozycji wizualnych w Win7 pomogło wyrenderować cały materiał do nieskompresowanego AVIka, jednak nadal nie działa kompresja z użyciem jakiegokolwiek kodeka.

Może znajdę przyczynę... na razie szukam, i drążę...
Odpowiedz
#8
Witam, niestety ...

Mam ten sam problem ... vegas dosłownie wybiera sobie najlepszy moment w którym może stanąć podczas renderingu i koniec...

albo wychodzi do windowsa poprostu - bo ma taką zachciankę
albo się zacina na iluś tam procentach i stoi, a pozniej pozostaje tylko ctrl+alt+delete.

Tak mnie to irytuje, że KONIEC!

Nie wiecie czego to może być przyczyna ?

Wcześniej było dobrze, teraz nagle zaczęło się tak dziać.

POMOCY!
Odpowiedz
#9
A zrób prosty eksperyment - jpg jako taki był, jest i będzie gównianym formatem. Przekonwertuj go na coś innego po prostu, np. bmp czy png i zobacz, co się stanie. W sumie mógłbyś renderować do Huffy albo Lagaritha, jedno i drugie bezstratne, mniej dysk zabija...
Zobacz czy ustawiłeś dobrze miejsce na pliki wymiany, tymczasowe itd. I przede wszystkim powyłączaj te wszystkie pierdoły co wiszą koło zegara. Ze skypem na czele.
Odpowiedz
#10
Osobiście z problemem tymczasowo się uporałem.
Za namową admina wywaliłem pakiet kodeków K-Lite, nie instalowałem żadnych innych (kodeki DX załatwiają sprawę w MPCHC).

Poza tym, u siebie zauważyłem, iż dużą poprawę w stabilności pracy aplikacji daje kompletnie wyłączenie wizualizacji windowsowskich (wszelkie animacje, popupy). Najlepiej ustawić "Klasyczny Windows".

Później format wyjściowy - zawsze wybieram nieskompresowanego AVI, z nieskompresowanym dźwiękiem PCM. Do rekodowania posiadam o wiele lepszy i szybszy program - który bezproblemowo obsługuje mój ulubiony kodek H264 ;-)

Wyrenderowałem w ten sposób już ponad 20 klipów, jak na razie aplikacja się nie wykrzaczyła.

Jako element humorystyczny - moim zdaniem program powinien się wieszać razem z programistą, nie użytkownikiem :-)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  MainConcept AVC/AAC - każdorazowy problem z renderingiem Bunch 15 4,305 09-02-2016, 10:40
Ostatni post: vm-rexor
  problem z renderingiem zdjęć Kamyk79 4 364 06-10-2016, 23:17
Ostatni post: Kamyk79
  Problem z renderingiem FreaQ 4 1,550 06-26-2009, 13:10
Ostatni post: FreaQ

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości