Aktualny czas: 05-20-2012, 16:03 Witaj! (LogowanieRejestracja)

Odpowiedz 

Jak ładnie zakryć logo telewizji.
03-12-2010, 0:11
Jak ładnie zakryć logo telewizji.
Pierwsze co powinieneś wiedzieć na wstępie: nie da się łatwo i przyjemnie usunąć czy wyciąć logo z filmu, po to właśnie wymyślono znaki wodne, abyś nie mógł przywłaszczać sobie danego materiału. Zapamiętaj, że zawsze zostanie jakiś defekt.

Pierwsze co musisz zrobić to wejść na tą stronę i ściągnąć Pluginpac oraz zainstalować na swoim komputerze. Jak już zainstalujesz odpalasz Vegasa.

Wrzucasz na timeline jakiś klip, ja będę robił to na takim przykładzie:
[Obrazek: tv.png]

Także o co nam chodzi? Chcielibyśmy usunąć logo TVP2 oraz znaczek po lewej stronie, który informuje, iż ten film mogą oglądać osoby powyżej 12 roku życia.

Klikamy w zakładkę Video FX i odnajdujemy plugin pod nazwą PluginPac PixelStretch. Klikamy i przeciągamy na nasz klip, powinno wyskoczyć Ci takie okienko:
[Obrazek: 1-1.png]

Jak widać niezbyt satysfakcjonuje nas ów efekt. Tam gdzie masz czerwone punkty możesz je złapać i przeciągnąć w odpowiednie miejsce.
[Obrazek: 2-2.png]

W takim razie ustawiasz je tak, aby zasłonić tylko logo po prawej stronie. Powinno wyjść coś takiego:
[Obrazek: 3-1.png]

To samo robisz ze znaczkiem ograniczenia wiekowego. Przeciągasz efekt na klip i strzałkę ustawiasz mniej więcej tak:
[Obrazek: 4.png]

To na tyle, pamiętaj o tym, aby strzałka była zwrócona w odpowiednią stronę, abyś nie otrzymał np. takiego efektu:
[Obrazek: 5.png]

Oczywiście jest to tylko przykład, podobne efekty można zrobić na miliony sposobów, lecz ten jest szybki i nie wymaga od nas ogromnej wiedzy dotyczącej program, nie trzeba się bawić w maskowanie i temu podobne rzeczy.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-13-2010, 13:08
RE: Jak ładnie zakryć logo telewizji.
Bardzo dobry tutorial, myślę, że przyda się wielu osobom.
05-26-2010, 20:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-26-2010 20:49 przez zeluu.)
link nie dziala ;/ jesli mogłbyś zuploadować ten plik jescze raz to byłbym bardzo wdzieczny ;)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
05-26-2010, 21:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-26-2010 21:52 przez efix.)
Chciałbym tylko dodać, że ten plug już jest jakiś czas nierozwijany, to zabawka z 2002 roku. Na jego miejsce wszedł Wax, do zassania tutaj http://www.debugmode.com/wax/download.htm.
To kolejne zastrzeżenie - Wax jakby to powiedzieć... też jest lekko wiekowy i czasem się wali, za to można przy jego pomocy i używać filtry VirtualDuba i całą masę innych np. http://freeframe.sourceforge.net/gallery.html

Szybka edycja: jeszcze sprawdziłem na wszelki wypadek - z nowymi Vegasami (soft jest do Vegas 4...) tak średnio się te dodatki lubią. Częściowo się wali, częściową nie potrafi się dogadać. Słowem - trochę szkoda czas na dręczenie starocia...
01-23-2011, 20:44
Niestety nie działa już link do pobrania pluginu.
03-05-2011, 11:22
Pluginpac'a można teraz pobrać np. stąd. A sama metoda działa dobrze tylko wtedy, gdy w tle nie ma zbyt wielu szczegółów. Gdy materiał źródłowy ma proporcje 4:3, polecam przerobić go na 16:9 ucinając górną i dolną część nagrania.
01-03-2012, 12:56
Witam. Próbowałem zainstalować na Sony Vegas 11 ale nie idzie ten plugin... Macie jakieś pomysły co dalej??
01-04-2012, 16:41
(05-26-2010 21:20)efix napisał(a):  jeszcze sprawdziłem na wszelki wypadek - z nowymi Vegasami (soft jest do Vegas 4...) tak średnio się te dodatki lubią. Częściowo się wali, częściową nie potrafi się dogadać. Słowem - trochę szkoda czas na dręczenie starocia...

Możliwe, że jest niekompatybilny z nowym vegasem
01-04-2012, 18:34
(01-03-2012 12:56)radziak napisał(a):  Witam. Próbowałem zainstalować na Sony Vegas 11 ale nie idzie ten plugin... Macie jakieś pomysły co dalej??

Mam jak najbardziej, czyli virtualdub plus to logoremower , działa wyśmienicie.
01-04-2012, 18:45
Albo wtyczka BCC7 Wire Remover.

Odpowiedz 

Skocz do:

Polskie tłumaczenie © 2007-2012 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2012 MyBB Group.
mybbv3 designed for MyBB