Nie ma obrazu
#1
Okej, więc chcę z filmu wyciąć kilka klipów, żeby je ładnie poskładać jak ja chce, dodać muzyczkę i voilà, zachwycać się swoim dziełem.
Więc najpierw muszę ten film wrzucić do Sony Vegas, a później poodcinać różne fragmenty. (slip)
Ale on w ogóle nie odczytuje dłuższych filmów. Wszystkie, które wrzucałam są avi, sprawdzałam. Jest sam dźwięk, bez obrazu.
Żeby móc zrobić własny filmik z klipów z długiego filmu, muszę nagrać na aparat cyfrowy interesujące mnie jego fragmenty. One są krótsze i je odczytuje.
Ale to dużo roboty i do tego jakość jest do kitu bo nagrywana cyfrówką.
Baardzo prosze o pomoc..
Odpowiedz
#2
Wow :) puszczasz film na ekran i zgrywasz cyfrówką??? gratuluję pomysłowości :D ale naprawdę takich sztuczek nie trzeba :)
Jak to są na pewno aviki, to spróbuj pociąć je virtualdubem (tylko włącz direct stream copy), jeśli będą problemy, to zrekompresuj - też tym narzędziem.
[Obrazek: i15.jpg]
Odpowiedz
#3
Virtualdub nie odczytywał filmów, bo są XVID, ale ciekawe jest to, że jak wzięłam film avi to go też nie odczytał, a ten był napeewno avi, bo go niedawno ściągnęłam z you tube i konwertowałam z flv na avi..
Być może się na tym nie znam i gadam od rzeczy... poszukam czegoś jeszcze w internecie.
Odpowiedz
#4
Jeśli virtualdub nie jest w stanie odczytać avika to znaczy, że albo avik jest uszkodzony, albo po prostu brakuje kodeka(lub kodek jest zbyt stary). Zakładając, że to jest ta druga opcja, spróbuj znaleźć na stronie xvid.org najnowszy kodek pod windows i go zainstaluj, jak nie pomoże, to jednak może być to pierwsza opcja lub jakiś ogólny bałagan z kodekami(i warto uśmiechnąć się do jakiegoś kolegi-informatyka aby z tym problemem pomógł).
[Obrazek: i15.jpg]
Odpowiedz
#5
Zainstalowałam kodeki, ale to nic nie dało. Po zainstalowaniu Virtualdub, który mi nie odczytywał filmów, zainstalowałam Avidemux, wszyscy go wychwalają, ale dla mnie to porażka bo kompletnie nie wiem co, gdzie i jak (?).
Szukałam w necie i tam wszyscy pisali, że ucinają filmy w Virtualdub i im to pomaga, ja natomiast nie mogę ucinać filmów w tym programie bo mówi mi, że nie widzi XVID, kiedy to jest avi!!
Włączam sobie filmik, ten który zrobiłam w Vegasie z fragmentów nakręconych cyfrówką. Trwa ponad 2minuty. Klikam właściwości i jest napisane; winamp media file, otwieranie za pomocą; winamp.
Wrzucam do Sony Vegasa i działa pięknie, obraz, dźwięk, wszystko.
Klikam na film, który ma 1:13 czasu, jest o wiele krótszy od poprzedniego, wciskam właściwości i jest napisane; winamp media file, otwierane za pomocą; winamp. Wrzucam do Vegasa, nie działa obraz, jest sam dźwięk. ;|
Można robić filmy cyfrówką, ale jakość jest okropna, mimo, że przy renderowaniu ustawiłam na najlepszą. A mi właśnie zależy na dobrej jakości. Muszę dopomnieć, że to nie chodzi tylko o Vegasa, wcześniej miałam Pinnacle Videospin, również ten sam problem, chociaż tam nawet dźwięku nie czytał, brakowało jakiegoś klucza. ;| Nie mam nikogo znajomego znającego się na tym, niestety. Jakbym miała, oczywiście bym sie spytała o wszystko. Dlatego to forum jest moją jedyną szansą. *.*
Odpowiedz
#6
1. XVID to kodek a avi to format(trochę mylisz pojęcia:D)
2. Wina w 100% siedzi po stronie kodeków - instalowałaś jakieś codeck-packi (klite etc)
Odpowiedz
#7
No, to przynajmniej wiem z czym mam do czynienia.
I co mam zrobić w związku z tym, żeby naprawić te kodeki?
Odpowiedz
#8
Cytat:I co mam zrobić w związku z tym, żeby naprawić te kodeki?
Cytat:Zainstalowałam kodeki, ale to nic nie dało.
Podaj jakie instalowałaś.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#9
XP Codec Pack 2.4.4
Odpowiedz
#10
Ha! I tu jest problem - nie instaluj kodeck paków. Musisz osobno ściągać wszystkie kodeki, dzięki czemu masz 100% pewność, że są aktualne i działające.
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości