Jak renderować filmiki na YT.
#1
Wyjaśnię tutaj co i jak bo już mam dosyć tych tematów dotyczących jakości filmów ;]

Pamiętaj!

Dobra jakość = większa waga pliku.


Tak jest, było i będzie przynajmniej w najbliższej przyszłości. Jak można się domyśleć po nazwie tematu poradnik będzie dotyczył renderowania pod YT. Tak więc na początek garść informacji dotyczących formatów jakie najlepiej sobie przyswaja jutube.

Wideo:
  • Maksymalny rozmiar pojedynczego filmu: 2GB,
  • Rozdzielczości: 480x360, 640x480, 1280x720, 1920x1080 (1080p),
  • Kodeki: najlepiej używać H.264 oraz MPEG-2,
  • Liczba klatek: najlepiej taka sama jak w filmie, który zaimportowaliśmy do projektu. Youtube najlepiej sobie radzi z 24-25 klatkami na sekundę.

Dźwięk:
  • Kodeki: MP3 oraz AAC,
  • Częstotliwość próbkowania: 44,1 kHz,
  • Kanały: 2 (stereo); na chwilę obecną 5.1 na Youtube jest niedostępny i jakoś w sumie nie słyszałem, żeby zmieniło się to w najbliższej przyszłości.

Okej. Teraz jeszcze coś na temat formatów 4:3 oraz 16:9. Wielu ludzi popełnia błąd i próbują robić sztuczne 16:9 w np. rozdzielczości 640x480. O ile na komputerze może to jeszcze jako tako wyglądać to na Youtube tak nie jest! Dlaczego? Dlatego, że rozmiar odtwarzacza na stronie jest stały. Jeżeli przesyłasz film w rozdzielczości 640x480 to jest on w formacie 4:3 i taki ma pozostać. 16:9 uzyskasz poprzez ustawienie rozdzielczości np. na 1280x720.

To podstawy mamy za sobą, teraz czas na praktykę. Przedstawię dwa sposoby. Jeden to jak uzyskać format 4:3, drugi to jak uzyskać format 16:9.

Najpierw musimy ustalić sobie na początek w jakim formacie chcemy mieć film. Jeżeli w 4:3 to najlepiej korzystać z rozdzielczości: 320x240, 480x360, 640x480, 768x576, 800x600. Jeżeli w 16:9 to najlepiej jest korzystać z 853x480, 1280x720 oraz 1920x1080.

Jeszcze taki mały tips :) Jeżeli chcesz np. zrobić film w innej rozdzielczości niż te standardowe i chcesz, aby YT poprawnie to wyświetlał. Musisz podzielić pierwszą liczbę odpowiadającą szerokości przez druga liczbę, która odpowiada za wysokość. Powinno Ci wyjść 1,333333 dla formatu 4:3 lub 1,777777778 dla formatu 16:9. Jest też prostszy sposób. Dla 4:3 mnożysz pierwszą liczę powiedzmy razy 170 i wychodzi Ci 680, po czym robisz tak z drugą liczbą czyli 3*170 i wychodzi Ci 510. Analogicznie postępujesz z formatem 16:9. Tylko po co? :P Tak jakby kogoś to interesowało, albo chciał po prostu robić coś w innej rozdzielczości, nie wiem film na komórkę czy coś.

Dobra, przejdźmy w końcu do tego jak to mam zrobić, aby mieć dobrą jakość na YT.



Format 4:3

Ustawienia projektu:
[Obrazek: 43projekt.png]

Opcje renderingu:
[Obrazek: 43render.png]

I tak robimy w każdym przypadku formatu 4:3. Jeżeli chcemy film w rozdzielczości 800x600 to zmieniamy tylko rozdzielczość. Reszta pozostaje taka sama.



Format 16:9

Ustawienia projektu:
[Obrazek: 169projekt.png]

Opcje renderingu:
[Obrazek: 169render.png]

Uwaga!
Powyższe ustawienia są dla rozdzielczości 1280x720 jak łatwo zauważyć. Jeżeli robisz film w rozdzielczości 1920x1080 musisz zmienić w opcjach projektu oraz renderingu pole Pixel aspect ratio na 1,3333 (HDV 1080)

Jeszcze jedno, kodek XviD można pobrać z oficjalnej strony. Jeżeli macie jakieś pytania to śmiało pytać. Tylko bez kolokwializmów :P No i oczywiście, aby nie wyskakiwały różne dziwne błędy na Youtube to w Event Pan/Crop też musicie ustawiać 4:3 lub 16:9 w zależności od tego w jakim formacie chcecie renderować. Róbcie tak, aby nie było rzeczy tego typu:
[Obrazek: siema.png]

Tutaj np. jest format 4:3, ale w Event Pan/Crop ustawione jest na 16:9.
TAK SIĘ NIE ROBI.


Okej, to już chyba koniec. Jak coś będzie jeszcze nie zrozumiałe to będę edytował temat.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#2
Cześć!

Świetny temat, dzięki Tobie wiem w jaki sposób przetwarzać filmy w dobrej jakości (mowa o 1280x720). Wyskoczyły jednak dwa problemy, których pragnąłbym się pozbyć. Mam nadzieję, że posiadasz wiedzę (lub ktokolwiek, kto zdecyduje się odpowiedzieć), dzięki której mógłbym im zaradzić:

1. W lewym górnym rogu wyświetlają mi się białe napisy. Cyferki, literki, coś tam mierzą. Nie chciałbym, aby coś takiego się pojawiało. Co dziwniejsze, w formacie 1920x1080 nie mam takiego problemu.

2. Obraz jest, hmmm, ściśnięty, nie taki, jak w wersji surowej.

A. 1280x720    

vs.

B. 1920x1080    

Dodatkowo, z programu "Xvid Status" jest brak odpowiedzi (mam najnowszy, ściągnięty ze stronki, którą podałeś), jednak filmik renderuje się normalnie. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić i czy w ogóle muszę sobie jakkolwiek radzić, czy może zostawić.

Dzięki za odpowiedź.
Odpowiedz
#3
Nie ustawiłeś czasami w tym programie w którym odtwarzasz filmy, że ma zachować proporcje 4:3 albo 5:4? Bo tak to wygląda, sprawdź jeszcze czy przy renderowaniu masz zaznaczoną opcję Stretch video to fill output frame size (do not letterbox). Musisz ją odznaczyć.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#4
Eeee, odznaczyć? Chyba zaznaczyć?
Odpowiedz
#5
Erm, to już w sumie zależy od tego co tam kolega namieszał w tym filmie. Jeżeli na początku projektu ustawiasz 1280x720 i 1,0 pixel aspect ratio to potem jak dodajesz filmiki musisz im ustawiać w Event Pan/Crop 16:9. Mam nadzieję, że tak robiłeś? Jeżeli tak, to wtedy ta opcja może, ale nie musi być odznaczona. Przynajmniej u mnie nie widać, żadnej różnicy wtedy. Widać ją natomiast podczas, gdy już masz część projektu zrobioną i nagle sobie zmieniasz rozdzielczość z powiedzmy 800x600 na te 1280x720, wtedy mogą wyskoczyć błędy i trzeba zmieniać w Event Pan/Crop znowu na 16:9. Dlatego jak tworzysz projekt to już musisz wiedzieć co to ma być, już mieć jakiś podstawowe, założenia.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#6
(04-17-2010, 18:41)tomislater napisał(a):  Erm, to już w sumie zależy od tego co tam kolega namieszał w tym filmie. Jeżeli na początku projektu ustawiasz 1280x720 i 1,0 pixel aspect ratio to potem jak dodajesz filmiki musisz im ustawiać w Event Pan/Crop 16:9. Mam nadzieję, że tak robiłeś? Jeżeli tak, to wtedy ta opcja może, ale nie musi być odznaczona. Przynajmniej u mnie nie widać, żadnej różnicy wtedy. Widać ją natomiast podczas, gdy już masz część projektu zrobioną i nagle sobie zmieniasz rozdzielczość z powiedzmy 800x600 na te 1280x720, wtedy mogą wyskoczyć błędy i trzeba zmieniać w Event Pan/Crop znowu na 16:9.

Gdzie w takim razie jest ta opcja Event Pan/Crop, żeby ją wziąć na 16:9?
Odpowiedz
#7
Aha, czyli rozumiem, że robisz projekt w 16:9, ale w klipach zostawiłeś 4:3? Przejrzyj dział tutoriale. Tam znajdziesz odpowiedź.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#8
(04-17-2010, 20:21)tomislater napisał(a):  Aha, czyli rozumiem, że robisz projekt w 16:9, ale w klipach zostawiłeś 4:3? Przejrzyj dział tutoriale. Tam znajdziesz odpowiedź.

Wszystko miałem dobrze. Co prawda miałem opcję "(Default)", ale ona się niczym u mnie nie różni od 16:9, bowiem nagrywam filmy już w tym formacie - w rozdzielczości 1920x1080.

I teraz popatrz, jak różnie ten sam film wygląda:

A. Tutaj jest w poglądzie Sony Vegas - wskazuje na to, że wszystko w porządku    

B. Tutaj mamy, gdy odtwarzam Media Player Classic Home Cinema. Wygląda, jakby rozdzielczość była odwrócona na 720x1280    

C. Tutaj mamy w ALL Player i wszystko w porządku    

D. Real Player znowóż odwraca rozdzielczość    

E. Niestety, YouTube także odwraca    

Skąd ten błąd się bierze? Zaznaczam, że robiłem wszystko tak, jak w Twoim tutorialu, jeżeli chodzi o ustawienia projektu i renderowania. Surowe filmy są normalnie odtwarzane za pomocą każdego programu.

I skąd pojawiają się te białe napisy w lewym górnym rogu ekranu?
Odpowiedz
#9
Te napisy to raczej coś z ustawieniami kodeka w systemie. Na 100% coś zmieniasz w opcjach renderingu. Skoro w podglądzie masz dobrze to i takie opcje powinieneś wybrać podczas renderingu. Możesz zapodać kilka screenshotów z opcja jakie tam poustawiałeś (wraz z głównym oknem opcji renderingu)?
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#10
(04-17-2010, 22:37)tomislater napisał(a):  Te napisy to raczej coś z ustawieniami kodeka w systemie. Na 100% coś zmieniasz w opcjach renderingu. Skoro w podglądzie masz dobrze to i takie opcje powinieneś wybrać podczas renderingu. Możesz zapodać kilka screenshotów z opcja jakie tam poustawiałeś (wraz z głównym oknem opcji renderingu)?

Wiesz co, totalnie mój błąd - w opcjach ustawiania Xvida, w tym największym okienku, nie było wartości "W 1,00". Heh, że też dojście do tego zajęło mi 3 godziny... także prosiłbym o wykasowanie moich postów i dzięki za pomoc :-)
Odpowiedz



   


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości