Największe forum o Sony Vegas Pro w Polsce. Tutoriale, pomoc, efekty, rendering.

Pełna wersja: blend fields - podgląd Vegasa - jak zmienić?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W Vegasie (wersja 10a), mam problem z paseczkami podczas ruchu na filmie. To jest wina kodeku, który mam w systemie, tylko jak to zmienić. Po renderowaniu jest okej, gdyż w opcjach projektu jest:
Deinterlice methon: blend fields
Problem tylko występuje przy podglądzie (preview).
Ustaw we właściwościach projektu że jest bez przelotu na ten przykład...
Jak tak robię, to nic się nie zmienia prócz tego, że wyrenderowany film wygląda tak samo jak podgląd, czyli z paskami.
A Field order ustawiłeś na None?
Nie działa nic z tego.
Może to wina kodeka MPEG.
Bo tylko filmiki z kamery (MPEG) mają blend fields na podglądzie.
Jak na przykład robię snapshota z osi czasu, z filmiku kamery to gdy uchwycę akcję (ruch, czyli te widoczne paseczki) to Vegas usuwa do tego Snapshota te paski... Coś z ustawieniami, nie wiem co zrobić. Troszkę to denerwuje przy edytowaniu wideo...
A sprawdź jeszcze w ustawienia samego kodeka - czasem w jakis specyficznych właściwościach włącza się lub wyłącza pewne rzeczy, może mieszać jakieś zupełnie inny program itd. Trudno zdiagnozować na odległość.
Trochę późno, ale może ktoś inny będzie miał ten sam problem co kolega z pierwszego postu.
Przeplot w Vegasie:

1. Ustawienie usuwania przeplotu w projekcie (Blend - Zlewanie, lub Interpolacja) - Działa tylko w trybach Good i Best (w preview nie usuwa)

2. Kolejna sprawa to zobacz jakie są parametry pliku źródłowego (wrzuć go na timeline, prawym na nim - properties - i zobacz jak ma ustawiony field order, jak none, to zmien na Upper lub Lower) - niektóre pliki mimo, że są z przeplotem Vegas widzi jako progresywne i trzeba to ręcznie zmienić w właściwościach danego pliku na timeline - dopiero wtedy usuwanie przeplotu będzie działać.

Podobnie jest z innymi parametrami pliku źródłowego, czasami trafi się taki co jest np 16/9 w przeplocie, a Vegas rozpozna go jako 4/3 progressive - taki stan rzeczy też korygujemy we właściwościach danego pliku wrzuconego na timeline...
Przekierowanie