Forum o Sony Vegas Pro - Tutoriale, pomoc, efekty, rendering, etc.

Pełna wersja: Jak renderować filmiki na YT.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Wyjaśnię tutaj co i jak bo już mam dosyć tych tematów dotyczących jakości filmów ;]

Pamiętaj!

Dobra jakość = większa waga pliku.


Tak jest, było i będzie przynajmniej w najbliższej przyszłości. Jak można się domyśleć po nazwie tematu poradnik będzie dotyczył renderowania pod YT. Tak więc na początek garść informacji dotyczących formatów jakie najlepiej sobie przyswaja jutube.

Wideo:
  • Maksymalny rozmiar pojedynczego filmu: 2GB,
  • Rozdzielczości: 480x360, 640x480, 1280x720, 1920x1080 (1080p),
  • Kodeki: najlepiej używać H.264 oraz MPEG-2,
  • Liczba klatek: najlepiej taka sama jak w filmie, który zaimportowaliśmy do projektu. Youtube najlepiej sobie radzi z 24-25 klatkami na sekundę.

Dźwięk:
  • Kodeki: MP3 oraz AAC,
  • Częstotliwość próbkowania: 44,1 kHz,
  • Kanały: 2 (stereo); na chwilę obecną 5.1 na Youtube jest niedostępny i jakoś w sumie nie słyszałem, żeby zmieniło się to w najbliższej przyszłości.

Okej. Teraz jeszcze coś na temat formatów 4:3 oraz 16:9. Wielu ludzi popełnia błąd i próbują robić sztuczne 16:9 w np. rozdzielczości 640x480. O ile na komputerze może to jeszcze jako tako wyglądać to na Youtube tak nie jest! Dlaczego? Dlatego, że rozmiar odtwarzacza na stronie jest stały. Jeżeli przesyłasz film w rozdzielczości 640x480 to jest on w formacie 4:3 i taki ma pozostać. 16:9 uzyskasz poprzez ustawienie rozdzielczości np. na 1280x720.

To podstawy mamy za sobą, teraz czas na praktykę. Przedstawię dwa sposoby. Jeden to jak uzyskać format 4:3, drugi to jak uzyskać format 16:9.

Najpierw musimy ustalić sobie na początek w jakim formacie chcemy mieć film. Jeżeli w 4:3 to najlepiej korzystać z rozdzielczości: 320x240, 480x360, 640x480, 768x576, 800x600. Jeżeli w 16:9 to najlepiej jest korzystać z 853x480, 1280x720 oraz 1920x1080.

Jeszcze taki mały tips :) Jeżeli chcesz np. zrobić film w innej rozdzielczości niż te standardowe i chcesz, aby YT poprawnie to wyświetlał. Musisz podzielić pierwszą liczbę odpowiadającą szerokości przez druga liczbę, która odpowiada za wysokość. Powinno Ci wyjść 1,333333 dla formatu 4:3 lub 1,777777778 dla formatu 16:9. Jest też prostszy sposób. Dla 4:3 mnożysz pierwszą liczę powiedzmy razy 170 i wychodzi Ci 680, po czym robisz tak z drugą liczbą czyli 3*170 i wychodzi Ci 510. Analogicznie postępujesz z formatem 16:9. Tylko po co? :P Tak jakby kogoś to interesowało, albo chciał po prostu robić coś w innej rozdzielczości, nie wiem film na komórkę czy coś.

Dobra, przejdźmy w końcu do tego jak to mam zrobić, aby mieć dobrą jakość na YT.



Format 4:3

Ustawienia projektu:
[Obrazek: 43projekt.png]

Opcje renderingu:
[Obrazek: 43render.png]

I tak robimy w każdym przypadku formatu 4:3. Jeżeli chcemy film w rozdzielczości 800x600 to zmieniamy tylko rozdzielczość. Reszta pozostaje taka sama.



Format 16:9

Ustawienia projektu:
[Obrazek: 169projekt.png]

Opcje renderingu:
[Obrazek: 169render.png]

Uwaga!
Powyższe ustawienia są dla rozdzielczości 1280x720 jak łatwo zauważyć. Jeżeli robisz film w rozdzielczości 1920x1080 musisz zmienić w opcjach projektu oraz renderingu pole Pixel aspect ratio na 1,3333 (HDV 1080)

Jeszcze jedno, kodek XviD można pobrać z oficjalnej strony. Jeżeli macie jakieś pytania to śmiało pytać. Tylko bez kolokwializmów :P No i oczywiście, aby nie wyskakiwały różne dziwne błędy na Youtube to w Event Pan/Crop też musicie ustawiać 4:3 lub 16:9 w zależności od tego w jakim formacie chcecie renderować. Róbcie tak, aby nie było rzeczy tego typu:
[Obrazek: siema.png]

Tutaj np. jest format 4:3, ale w Event Pan/Crop ustawione jest na 16:9.
TAK SIĘ NIE ROBI.


Okej, to już chyba koniec. Jak coś będzie jeszcze nie zrozumiałe to będę edytował temat.
Cześć!

Świetny temat, dzięki Tobie wiem w jaki sposób przetwarzać filmy w dobrej jakości (mowa o 1280x720). Wyskoczyły jednak dwa problemy, których pragnąłbym się pozbyć. Mam nadzieję, że posiadasz wiedzę (lub ktokolwiek, kto zdecyduje się odpowiedzieć), dzięki której mógłbym im zaradzić:

1. W lewym górnym rogu wyświetlają mi się białe napisy. Cyferki, literki, coś tam mierzą. Nie chciałbym, aby coś takiego się pojawiało. Co dziwniejsze, w formacie 1920x1080 nie mam takiego problemu.

2. Obraz jest, hmmm, ściśnięty, nie taki, jak w wersji surowej.

A. 1280x720 [attachment=69]

vs.

B. 1920x1080 [attachment=70]

Dodatkowo, z programu "Xvid Status" jest brak odpowiedzi (mam najnowszy, ściągnięty ze stronki, którą podałeś), jednak filmik renderuje się normalnie. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić i czy w ogóle muszę sobie jakkolwiek radzić, czy może zostawić.

Dzięki za odpowiedź.
Nie ustawiłeś czasami w tym programie w którym odtwarzasz filmy, że ma zachować proporcje 4:3 albo 5:4? Bo tak to wygląda, sprawdź jeszcze czy przy renderowaniu masz zaznaczoną opcję Stretch video to fill output frame size (do not letterbox). Musisz ją odznaczyć.
Eeee, odznaczyć? Chyba zaznaczyć?
Erm, to już w sumie zależy od tego co tam kolega namieszał w tym filmie. Jeżeli na początku projektu ustawiasz 1280x720 i 1,0 pixel aspect ratio to potem jak dodajesz filmiki musisz im ustawiać w Event Pan/Crop 16:9. Mam nadzieję, że tak robiłeś? Jeżeli tak, to wtedy ta opcja może, ale nie musi być odznaczona. Przynajmniej u mnie nie widać, żadnej różnicy wtedy. Widać ją natomiast podczas, gdy już masz część projektu zrobioną i nagle sobie zmieniasz rozdzielczość z powiedzmy 800x600 na te 1280x720, wtedy mogą wyskoczyć błędy i trzeba zmieniać w Event Pan/Crop znowu na 16:9. Dlatego jak tworzysz projekt to już musisz wiedzieć co to ma być, już mieć jakiś podstawowe, założenia.
(04-17-2010, 18:41)tomislater napisał(a): [ -> ]Erm, to już w sumie zależy od tego co tam kolega namieszał w tym filmie. Jeżeli na początku projektu ustawiasz 1280x720 i 1,0 pixel aspect ratio to potem jak dodajesz filmiki musisz im ustawiać w Event Pan/Crop 16:9. Mam nadzieję, że tak robiłeś? Jeżeli tak, to wtedy ta opcja może, ale nie musi być odznaczona. Przynajmniej u mnie nie widać, żadnej różnicy wtedy. Widać ją natomiast podczas, gdy już masz część projektu zrobioną i nagle sobie zmieniasz rozdzielczość z powiedzmy 800x600 na te 1280x720, wtedy mogą wyskoczyć błędy i trzeba zmieniać w Event Pan/Crop znowu na 16:9.

Gdzie w takim razie jest ta opcja Event Pan/Crop, żeby ją wziąć na 16:9?
Aha, czyli rozumiem, że robisz projekt w 16:9, ale w klipach zostawiłeś 4:3? Przejrzyj dział tutoriale. Tam znajdziesz odpowiedź.
(04-17-2010, 20:21)tomislater napisał(a): [ -> ]Aha, czyli rozumiem, że robisz projekt w 16:9, ale w klipach zostawiłeś 4:3? Przejrzyj dział tutoriale. Tam znajdziesz odpowiedź.

Wszystko miałem dobrze. Co prawda miałem opcję "(Default)", ale ona się niczym u mnie nie różni od 16:9, bowiem nagrywam filmy już w tym formacie - w rozdzielczości 1920x1080.

I teraz popatrz, jak różnie ten sam film wygląda:

A. Tutaj jest w poglądzie Sony Vegas - wskazuje na to, że wszystko w porządku [attachment=72]

B. Tutaj mamy, gdy odtwarzam Media Player Classic Home Cinema. Wygląda, jakby rozdzielczość była odwrócona na 720x1280 [attachment=73]

C. Tutaj mamy w ALL Player i wszystko w porządku [attachment=74]

D. Real Player znowóż odwraca rozdzielczość [attachment=75]

E. Niestety, YouTube także odwraca [attachment=76]

Skąd ten błąd się bierze? Zaznaczam, że robiłem wszystko tak, jak w Twoim tutorialu, jeżeli chodzi o ustawienia projektu i renderowania. Surowe filmy są normalnie odtwarzane za pomocą każdego programu.

I skąd pojawiają się te białe napisy w lewym górnym rogu ekranu?
Te napisy to raczej coś z ustawieniami kodeka w systemie. Na 100% coś zmieniasz w opcjach renderingu. Skoro w podglądzie masz dobrze to i takie opcje powinieneś wybrać podczas renderingu. Możesz zapodać kilka screenshotów z opcja jakie tam poustawiałeś (wraz z głównym oknem opcji renderingu)?
(04-17-2010, 22:37)tomislater napisał(a): [ -> ]Te napisy to raczej coś z ustawieniami kodeka w systemie. Na 100% coś zmieniasz w opcjach renderingu. Skoro w podglądzie masz dobrze to i takie opcje powinieneś wybrać podczas renderingu. Możesz zapodać kilka screenshotów z opcja jakie tam poustawiałeś (wraz z głównym oknem opcji renderingu)?

Wiesz co, totalnie mój błąd - w opcjach ustawiania Xvida, w tym największym okienku, nie było wartości "W 1,00". Heh, że też dojście do tego zajęło mi 3 godziny... także prosiłbym o wykasowanie moich postów i dzięki za pomoc :-)
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35