nie satysfakcjonująca jakość filmu po renderingu i tym bardziej po wgraniu na YT
#1
Witam,
posiadam Nikona D750 (lustrzanka pełna klatka) + obiektyw Tamron 24-70, f2.8, których używam do filmowania. Od długiego czasu zmagam się z problemem dotyczącym jakości filmów, które wychodzą po przetworzeniu (renderingu) w Sony Vegas. Obecnie używam Sony Vegas Pro 14.0 i Windows 10 Home. Filmy nagrywam lustrzanką w formacie mov w 25 klatkach, w rozdzielczości 1920x1080. 

Doskonale wiem, że film w oryginalnym surowym materiale (mov) jest dużo lepszy niż ten, który powstanie po przetworzeniu w formacie mp4, ale bez przesady. Oglądając czyjeś filmy na Youtube często widzę obraz jak żyleta i odnoszę wrażenie, że te filmy chyba nie były w ogóle kompresowane albo ja po prostu robię coś źle. Ten Nikon przecież nie jest chyba aż tak "zły", tym bardziej, że oryginalny materiał jest całkiem dobry. 

Poniżej wklejam link nagrane tym Nikonem D750, na którym widać nagranie zapisane w mov (tak mi się wydaje, że wrzuciłem to na vimeo jako mov, nie wiem jak to sprawdzić):



A tutaj wrzucam link mojego krótkiego klipu ślubnego, na którym widzę diametralną różnicę jakości pomiędzy tym co jest w 1 linku a tym, co jest w drugim linku:


A poniżej jeszcze link do tego samego klipu zamieszczonego na YT (po małej korekcie):


Oczywiście filmik pod 1 linkiem jest o niebo lepszy od tego drugiego. 

Do posta dołączyłem zrzuty ekranu z moich ustawień projektu Sony Vegas (Project Video Properties) & z ustawień renderingu. W renderingu wybrałem: Sony AVC/MVC (*.mp4; *.m2ts;*.avc) i z tej listy wybrałem bodajże Internet 1920x1080-25p i zapisałem to pod nazwą 1920x1080-25p - NEW2 (ale to już nie ma większego znaczenia). 


Czy może ktoś mi z Was pomóc ustawić ten program Sony Vegas pro 14 tak, żeby ta jakość była lepsza? Z góry dziękuję za pomoc.


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#2
Filmujesz w 25 klatkach to czemu projekt jest w 50 i dlaczego format pixel 32 bit?
Odpowiedz
#3
(09-06-2018, 20:11)daruncio1 napisał(a):  Filmujesz w 25 klatkach to czemu projekt jest w 50 i dlaczego format pixel 32 bit?


Aaa, już wiem, ponieważ kilka sampli miałem w 50 i jak dodałem sample w 50, to on się o coś zapytał po angielsku, niestety nie zanotowałem tego, ale domyślam się, że chodziło o to, czy ma coś przestawić sobie i zatwierdziłem, że ma.

Dlaczego 32 bit? Coś dzisiaj próbowałem, właśnie nie wiem jak powinno być dobrze. Dlatego piszę na forum zapytanie żeby ktoś mi pomógł ;).
Odpowiedz
#4
32bit używamy, jak chcemy bardzo ingerować w kolor. Albo jak pracujemy na RAWach.
Materiał masz nagrany 8bit, i renderujesz do 8bit, więc najlepiej tak zostawić.

Jak przestawisz projekt w 25p, to musisz sobie ustawić, żeby domyślnie włączone było "disable resample" (w ustawieniach projektu).

Na moje oko materiał po renderingu nie wygląda źle. Jest źle pokolorowany (przesycone kolory, skóra jest czerwona, suknia przepalona). To też wpływa na jakość renderingu.
Odpowiedz
#5
(09-07-2018, 10:56)mateuszszar napisał(a):  32bit używamy, jak chcemy bardzo ingerować w kolor. Albo jak pracujemy na RAWach.
Materiał masz nagrany 8bit, i renderujesz do 8bit, więc najlepiej tak zostawić.

Jak przestawisz projekt w 25p, to musisz sobie ustawić, żeby domyślnie włączone było "disable resample" (w ustawieniach projektu).

Na moje oko materiał po renderingu nie wygląda źle. Jest źle pokolorowany (przesycone kolory, skóra jest czerwona, suknia przepalona). To też wpływa na jakość renderingu.

Co masz na myśli pisząc "jak przestawisz projekt w 25p"? Czy mógłbyś krok po kroku podać gdzie mam wejść żeby to przestawić i w jakim celu miałbym to zrobić?

A drugie pytanie: no właśnie ta biel przepalona mnie wkurza. Co z tą bielą można zrobić? Wiem, że jest coś takiego jak filmowanie w trybie flat coś tam... To lepiej tak filmować i wtedy wszystko ręcznie korygować w postprodukcji? Wtedy biel będzie normalniejsza?

A porównałeś materiał z bombkami z klipem? Wg mnie jest diametralna różnica. 

Ktoś mi coś kiedyś mówił, że jest jakiś kodek na literę H.... ale nie wiem co i jak, i podobno on jest lepszy. Ktoś? Coś wie na ten temat?
Odpowiedz
#6
Notabene, nie kolorowałem tego filmu prawie wcale. Nie filmowałem również w tzw. płaskim profilu kolorów.
Odpowiedz
#7
25p ustawisz w ustawieniach projektu.
Poczytaj o "disable resample" - też jest w ustawieniach projektu.
Krok po kroku nie napiszę bo na tel nie mam vegasa.

Co do kodeka na h, to nie wiem co miał kolega na myśli. H264 to avc (wg specyfikacji sony).

Profil flat jest właśnie po to, żeby rozszerzyć zakres dynamiczny w materiale. Flat daje kilka razy szerszy zakres (zależy od firmy). Masz zapas - więc nie przepalisz tak łatwo materiału.
Oczywiście później muisz to pokolorować. I jak to zrobisz umiejętnie to będzie o niebo lepsza jakość (biel bez przejarania a skóra twarzy nie czerwona).

Trudno porównywać materiał który przedstawia zupełnie inne sceny. Na dodatek na innych portalach. Wiesz, że nawet przeglądarka może Ci przekłamywać gammę?
Odpowiedz
#8
(09-07-2018, 20:39)mateuszszar napisał(a):  25p ustawisz w ustawieniach projektu.
Poczytaj o "disable resample" - też jest w ustawieniach projektu.
Krok po kroku nie napiszę bo na tel nie mam vegasa.

Co do kodeka na h, to nie wiem co miał kolega na myśli. H264 to avc (wg specyfikacji sony).

Profil flat jest właśnie po to, żeby rozszerzyć zakres dynamiczny w materiale. Flat daje kilka razy szerszy zakres (zależy od firmy). Masz zapas - więc nie przepalisz tak łatwo materiału.
Oczywiście później muisz to pokolorować. I jak to zrobisz umiejętnie to będzie o niebo lepsza jakość (biel bez przejarania a skóra twarzy nie czerwona).

Trudno porównywać materiał który przedstawia zupełnie inne sceny. Na dodatek na innych portalach. Wiesz, że nawet przeglądarka może Ci przekłamywać gammę?

A wiesz może jak wgrać ten kodek: H264 to avc (wg specyfikacji sony)? Jakiś tutorial? coś?

W polskim Internecie jest bieda jeśli chodzi o jakąś pomoc, wszystko po eng, a ja bardzo słabo znam eng. 


A nie możesz mi napisać co to jest "disable resample"? Wygooglowałem i wszystko po angielsku :/.
Odpowiedz
#9
h264 jest natywnie wgrane do Vegasa. Nie potrzebujesz nic wgrywać.
Nawet jak masz czysty system operacyjny i zainstalujesz Vegasa, to on będzie obsługiwał h264 (czyli AVC - bo tak to sony nazywa).


Disable resample, to jest opcja w ustawieniach projektu (project properties [alt+enter]).

   

Funkcja ta mówi o tym, co ma się dziać, jeśli klatkaż materiału nie pokrywa się z klatkażem projektu. Jeśli ustawisz "disable resample", to program dopasuje najbardziej pasujące klatki materiałów źródłowych do projektu, a pozostałe (nadmiarowe) klatki, program będzie pomijał. W 99% przypadków, tak będzie najlepiej.
Domyślnie jednak, jeśli klatkaż się nie pokrywa, program miksuje sąsiednie klatki w taki sposób, aby żadna informacja nie została pominięta (każda klatka zostanie wyświetlona). Zwykle efekt jest taki, że pojawiają się "duchy" (dziwnie rozdwojone krawędzie).

Patrzę jeszcze raz na Twoje przykłady i prawie jestem pewien, że odpowiednie pokolorowanie materiału wpłynie pozytywnie na jakość (włącz waveform i pilnuj, aby wartości nie przekraczały luminacji 100, oraz na Vectoroscope, wykres nie wychodził poza największe koło (o wartości 100).
Odpowiedz
#10
(09-10-2018, 20:53)mateuszszar napisał(a):  h264 jest natywnie wgrane do Vegasa. Nie potrzebujesz nic wgrywać.
Nawet jak masz czysty system operacyjny i zainstalujesz Vegasa, to on będzie obsługiwał h264 (czyli AVC - bo tak to sony nazywa).


Disable resample, to jest opcja w ustawieniach projektu (project properties [alt+enter]).



Funkcja ta mówi o tym, co ma się dziać, jeśli klatkaż materiału nie pokrywa się z klatkażem projektu. Jeśli ustawisz "disable resample", to program dopasuje najbardziej pasujące klatki materiałów źródłowych do projektu, a pozostałe (nadmiarowe) klatki, program będzie pomijał. W 99% przypadków, tak będzie najlepiej.
Domyślnie jednak, jeśli klatkaż się nie pokrywa, program miksuje sąsiednie klatki w taki sposób, aby żadna informacja nie została pominięta (każda klatka zostanie wyświetlona). Zwykle efekt jest taki, że pojawiają się "duchy" (dziwnie rozdwojone krawędzie).

Patrzę jeszcze raz na Twoje przykłady i prawie jestem pewien, że odpowiednie pokolorowanie materiału wpłynie pozytywnie na jakość (włącz waveform i pilnuj, aby wartości nie przekraczały luminacji 100, oraz na Vectoroscope, wykres nie wychodził poza największe koło (o wartości 100).


Czy możesz mi jeszcze napisać jak znaleźć ten h264? Jak rozumiem w ustawieniach renderingu mam coś wybrać... ale co konkretnie?


Ja mam prawie zawsze surowy materiał w dwóch opcjach: 25 klatek i 50 klatek - czyli najlepiej zawsze ustawiać w ustawieniach projektu "disable resample" dla takiego układu dwóch klatkarzy? Notabene, kręcę czasami w 50 klatach by robić slow motion w post produkcji. 


Nie bardzo rozumiem to:
"włącz waveform i pilnuj, aby wartości nie przekraczały luminacji 100, oraz na Vectoroscope, wykres nie wychodził poza największe koło (o wartości 100)". Czy mógłbyś mi napisać bardziej konkretnie (przysłowiowo jak "Abel krowie")?

Z góry dziękuję za poprzednie Twoje odpowiedzi etc.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  przerywanie video po renderingu filmu Wiktor150 5 302 05-11-2018, 14:01
Ostatni post: Wiktor150
  YouTube psuje jakość filmu macieko 2 563 04-01-2018, 22:29
Ostatni post: mateuszszar
  Wszystkie pliki w Vegasie stają się bardziej czerwone. VanThePlayer 1 279 11-14-2017, 19:13
Ostatni post: mateuszszar
  Jakość filmu LudekRasta 7 2,315 11-01-2017, 14:35
Ostatni post: Duży_Joe
  Jakość filmu po renderowaniu Crime1 11 4,603 10-14-2015, 11:46
Ostatni post: mateuszszar
  Zacinanie filmu po renderingu Tobik 19 4,578 09-08-2015, 16:04
Ostatni post: Tobik

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości