materiał org. AVCHD => rendering AVCHD
#11
To znaczy, że jak jest skompresowany "tylko" przez kamerę, to znaczy że nie jest skompresowany? Rozwiń tę teorię.
Zaczyna być interesujące.
A na kompie - nie, nie możesz skompresować do m2ts. Za to możesz opakować w m2ts, ale wybrać któryś z dozwolonych formatów kompresji, czyto mpeg2, avchd, czy VC1.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#12
Witam, jako że to mój pierwszy post na tym forum.

Tło:
Kamerę (sony cx115) mam od niedawna, vegasa (Pro 9,0 e 64bit) też.
Mam nagrany materiał (ok 1,5h) w formacie AVCHD (pliki *.MTS), teraz chciałbym zrobić z tego film do oglądania na TV (hd ready, 32'').

Mam następujący problem/pytanie:
wrzucam pliki do vegasa i trochę to tnie, czytałem tu na forum że do tego trzeba mieć jakieś monstrualne maszyny a ja mam c2duo 2,66 i 4gb ramu. Dlatego pracuje się na innych formatach plików (konwersja/kompresja)? Czy najpierw się konwertuje do "roboczego" formatu a później na wyjściowy?
Do jakiego formatu powinienem to skonwertować/skompresować/cokolwiek? Do dyspozycji na procesowanie plików mam ok 150GB miejsca (w razie potrzeby i 200 :/). Na koniec dobrze jakby zamknęło się to w ok 4-5GB.
Ważne jest dla mnie aby zachować jakoś obrazu.

Czy da się wszystko od początku do końca zrobić w vegasie? z tego co tu czytałem ludzie często odsyłają do innych narzędzi. "To zrób w tym, a to w tamtym", chciałbym tego w miarę możliwości uniknąć i skupić się na nauczeniu się tego konkretnego narzędzia.

Wiem że brakuje mi podstawowych informacji i jeżeli macie jakieś odsyłacze do podstawowych informacji których potrzebuję, przed zabieraniem się do czegokolwiek to proszę o wklejenie.

Przepraszam, że się doklejam ale nie mam uprawnień żeby założyć nowy temat.

Właściwości pliku:
Kod:
General
    Name:            00003.MTS
    Folder:          C:\Users\...\Pictures
    Type:            MPEG-2 Transport Stream
    Size:            185,57 MB (190 021 632 bytes)
    Created:         27 września 2010, 22:01:07
    Modified:        9 września 2010, 02:23:22
    Accessed:        27 września 2010, 22:01:07
    Attributes:      Archive

Streams
    Video:           00:01:28,400, 25,000 fps interlaced, 1920x1080x12, AVC
    Audio:           00:01:28,400, 48 000 Hz; Stereo, Dolby AC-3

ACID information
    ACID chunk:      no
    Stretch chunk:   no
    Stretch list:    no
    Stretch info2:   no
    Beat markers:    no
    Detected beats:  no

Other metadata
    Regions/markers: no
    Command markers: no

Media manager
    Media tags:      no

Plug-In
    Name:            compoundplug.dll
    Folder:          C:\Program Files\Sony\Vegas Pro 9.0\FileIO Plug-Ins\compoundplug
    Format:          MPEG-2 Transport Stream
    Version:         Version 1.0 (Build 779) 64-bit
    Company:         Sony Creative Software Inc.


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#13
Problem może leżeć po stronie np. dysku twardego, który jest za wolny. Co masz ustawione w oknie podglądu? Preview? Good? Best? Pozmieniaj i sprawdź czy będzie dalej się zacinało. Jak tak to wypluj to do jakiegoś avi, tyle, że wtedy więcej miejsca na dysku CI to zajmie.
Nie udzielam odpowiedzi na PW.
Odpowiedz
#14
dzięki za odp.

dysk WDC WD2500KS-00MJB0 (250GB, ATA, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache) nie widzę żeby się dusił

Idzie lepiej, lżej, procek na 85%.

Cytat:jakiegoś avi
oznacza save as type: Wideo for Windows? A jaki Template?

Mam w sumie 13GB MTS (ale na pewno część z tego będzie wycięta) ile mogę potrzebować do tego miejsca?[/quote]
Odpowiedz
#15
Mam ten sam problem a nie znalazłem odpoiwiedzi w tym wątku

Jak większość ma problem z renderowaniem ( zamianą pliku obrobionego w tym programie na format wyjściowy, który obrabiałem ) obrobionego materiału w programie vegas studio hd platinium 10.0 . Mam kamerke panasonic sd90 nagrałem na niej filmy w formacie avchd (mts opis tych plików z programu vegas to HD 1080-50i (1920x1080; 25,000 fps) ) pliki wyjściowe zajmowały ok 5 GB ( po cięciach powinny zajmować połowe tego ) kiedy wybieram opcje render as pojawia mi się w polu save as type : "video for windows ( avi ) " mogę też wybrać inne opcje - ale nie wiem jakie żeby miał plik wyjściowy z kamerki oraz w pozycji template " HD 1080-50i, using Sony YUV codec " ( moge wybrać inne ). Po renderowaniu na tych opcjach film zajmuje ponad 100 GB !! i nie jest zgodny z plikiem wyjściowym !! ( a ja chce obriobiony film zgrać na karte sd włożyć do kamery i z niej odtwarzać film na tv )

Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Odpowiedz
#16
To dlaczego wybierasz AVI? Wybierz Sony AVC.
Odpowiedz
#17
Wybrałem i faktycznie mniej miejsca zajmuje, ale jest jeden problem, gdy zgrałem ten plik do mojej kamery ( na karte sd - czyta ona pliki mts ) panasonic sd90 ona wogóle go nie widziała, a obraz jest najlepszy jak puszczam go z kamery wprost na tv ( lcd samsunga ) a tak jestem zmuszony odtwarzać zrenderowany plik ( 2mts ) z kompa na tv i obraz jest znacznie gorszy ( chociaż na samym kompie nie jest tak żle ) czy zna ktoś rozwiązanie tego problemu, może vegas pro 10 będzie mógł zrenderować do plików które używa moja kamera ? ( mts)
Odpowiedz
#18
(05-06-2011, 0:21)tytus napisał(a):  Wybrałem i faktycznie mniej miejsca zajmuje, ale jest jeden problem, gdy zgrałem ten plik do mojej kamery ( na karte sd - czyta ona pliki mts ) panasonic sd90 ona wogóle go nie widziała, a obraz jest najlepszy jak puszczam go z kamery wprost na tv ( lcd samsunga ) a tak jestem zmuszony odtwarzać zrenderowany plik ( 2mts ) z kompa na tv i obraz jest znacznie gorszy ( chociaż na samym kompie nie jest tak żle ) czy zna ktoś rozwiązanie tego problemu, może vegas pro 10 będzie mógł zrenderować do plików które używa moja kamera ? ( mts)

Przepisz plik m2ts programem TSMuxer na taki sam m2ts i nie kopiuj pliki na kartę metodą "kopiuj" - "wklej" jak z dysku na dysk tylko użyj dołączonego oprogramowania do kamery i "wyeksportuj" ten wynikowy plik m2ts z kompa na kartę pamięci w kamerze, możesz podłączyć kamerę do kompa przez port USB lub z czytnika kart, ale poamiętaj aby na karcie była struktura katalogów jaką tworzy twoja kamera na karcie pamięci przed rozpoczęciem nagrywania. Możesz spróbować nie używać TEMuxera tylko wyeksportuj ten plik m2ts programem jaki napewno masz dołączony do kamery, a nie kopiuj-wklej. Pozdrawiam.
Odpowiedz
#19
wielkie dzięki za podpowiedź naprawdę doceniam. Ale jest kolejny problem ( jak zwykle ) dołączony do mojej kamery program HD Writer AE 3.0 po uruchomieniu go pada ( wgrywałem go kilka razy ) a jesto niezrozumialem gdyż mam nowego ( z X 2010 r. ) i przyzwoitego laptopa. Wiec nie mam wyboru i musze wgrać na kamere plik wyjściowy z sony vegas z pominieciem dołączonego oprogramowania ( jak można to zrobić?)
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  AVCHD – zapis bez rekompresji – parę pytań... mihuu 45 18,557 11-07-2013, 12:37
Ostatni post: mateuszszar
  Problem z AVCHD Skender 11 6,600 04-06-2012, 19:34
Ostatni post: mateuszszar
  [problem] kodowanie z AVCHD do DVD Vasquez 42 28,291 11-07-2011, 19:37
Ostatni post: marmix
  AVCHD-render pod BR na DVD DL - help brutus76 23 9,873 05-09-2011, 20:17
Ostatni post: maciekr88@op.pl
  Film HD - AVCHD czy MPEG-2? latet 2 3,040 06-12-2010, 0:44
Ostatni post: latet
  AVCHD i export do Blue-ray grafpol 0 1,375 01-18-2010, 13:04
Ostatni post: grafpol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości