Zła jakość po wyrenderowaniu filmu i wrzuceniu na YouTube..
#11
(02-09-2012, 20:25)mateuszszar napisał(a):  Co do ilości klatek, sprawdzałem MediaInfo - jest 59.94fps (prawie nie ma różnicy między 60, ale jednak...).

Co do zwalniania, to ok, większa ilość klatek w materiale źródłowym jest przydatna, ale dalej nie rozumiem renderu z większą ilością klatek jak 30fps.

Jeśli chodzi o bitrate, to jak już pisałem, youtube przyjmuje maksymalnie około 4-4.5Mbps, więc wszystko co jest wrzucane do YT i ma większy bitrate, jest przerabiane przez serwis. Osobiście wolałbym przygotować samemu domyślny format, bo nie wiadomo, czym oni to przekodowywują... Myślę, że raczej przykładają uwagę do szybkości a nie jakości.

Co do formatów, to nie ważne, czy jest to M2TS, MP4 - wszystko jest zakodowane przez kodek AVC, a w czym upakowane, zależy, jaki program/urządzenie to tworzy. Ale faktycznie urządzenie do nagrywania może np. dobierać różne kodowania (bitrate) do różnych formatów. Tak czy inaczej, to chyba mało istotne. Nagrywaj najlepszą jakością.

Co do Twojego problemu z jakością, jest tylko jedno wyjście: musisz coś źle robić.

1. Faktycznie różnica jest, najlepiej ustawiać projekt z taką samą ilością klatek jak pliki wejściowe, a przy różnych źródłach zastanowić się nad tym 2 razy.
2. Render na Youtube - tylko 24/25fps - więcej niestety ten serwis nie odtworzy więc nie ma sensu mu więcej pchać.
3. Nie wiem skąd masz informację o bitrate więc nie będę tego komentował. ;)
-----
Wyrenderowałem: http://speedy.sh/2HnUT/Hauppauge-HD-PVR-PS3-CoD-BO.M2TS
Bez żadnych efektów, po prostu czysto przez SV i na Youtube to wygląda tak:
(film przy bitrate 4Mbps się i tak przetwarza, a jadę na zalecanych ustawieniach YT)


PS: http://tidzu.pl/2010/12/jak-renderowac-f...internetu/
Odpowiedz
#12
Co do wielkości bitrate, to ktoś tu na forum testy robił, ile maksymalnie można wrzucić, aby serwis nie przerabiał.
A co do przetwarzania, to u Ciebie przetwarzało? Czy tylko analizowało? Bo jest różnica.
Jeśli zaraz po wrzuceniu mozna od razu oglądać, to film nie jest przetwarzany.
Ja renderuję do Sony AVC z ustawieniami jak wyżej już pisałem, i YT nie przetwarza (tzn. wiadomo, że na potrzeby stworzenia mniejszej rozdzielczości... ale film od razu jest do oglądnięcia). Chwilę tylko trzeba czekać, aż pojawią się lepsze rozdzielczości. Zwykle kilka sekund.
Odpowiedz
#13
Dziękuję za bardzo długie odpowiedzi, tylko dręczą mnie pytania.
Część filmików jest przetwarzana.

1) Czemu kiedyś mając ten sam sprzęt, software itd. przy ustawieniach, dzięki którym w dobrej jakości wyrenderowałem filmik, a teraz niestety, nie mogę normalnie wyrenderować w dobrej jakości, aby na YT to wrzucić mimo, że wszystko robię tak samo.

2) Przerobiłem mnóstwo tutoriali, jak mówiliście nie sugerować się tym. Okej, ale czemu, w żadnym z nich nie mogę uzyskać chociaż podobnej jakości, a na ich quality test wygląda super. Niektórzy użytkownicy, którzy skorzystali z tych tutoriali mówią, że jest OK i sami ich używają, niektórzy narzekają, że jest źle. Nie wydaje mi się, aby każdy z nich robił fake tutki.

3) Wiem, że YT tylko 30 FPS przyjmuję, ale jeżeli wyrenderuję w tej ilości klatek, mam wrażenie, że film się przycina. Zresztą część osób, którzy wrzucają filmiki jeżeli chodzi o te z HD PVR wrzucają z 59,94 FPS i dobrze one wyglądają. Wrzucałem nawet na swój kanał te sample bez renderowania z 59,94 FPS i jakość nie jest taka zła, chociaż jak mówicie przez tą większą ilość klatek jest pogorszona jakość.

4) Twoje ustawienia są bardzo w porządku mateuszszar tylko prosiłbym o screeny wszystkiech ustawień.

5) Może być wyrenderować film z dużą wagą i jakością, ale potem przekonwertjąc pewnym programem z profilem od YouTuba, aby był lepiej strawiany?

6) Film wyrenderowany wg. ustawień mojego kumpla wygląda tak samo gdy on go wyrenderuje jeżeli oglądam go na komputerze, ale po wrzuceniu obu filmików właśnie ta jakość na YT się różni.

7) Czy kodeki mają coś do tego? Znajomy mówił, że żadnych nie instalował i jest OK.

Filmik wyrenderowany przez Piciu:

Tutaj mateuszszar wyrenderował wg. swoich ustawień:


Tutaj jest ta najlepsza, nie wiem jak jak on osiągnął:


Zależy mi na the best jakości, wyrenderowana przez was jest OK, ale zależy mi na tej którą podałem wyżej.

Kiedyś wyrenderowałem filmiki w tej jakości nie wiem jakim cudem:



Quality Test z samego sampla:
(M2TS)
(MP4)

Kolejne dwa wyrenderowane dzięki pewnym ustawieniom od innych (nawet nieźle, ale nie tak jak u nich):



Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Odpowiedz
#14
Ściągnij sobie dodatek "extensions" do vegasa "Video4youtube" i zainstaluj. Ściągnij "Mp4box" wypakuj do jakiegoś katalogu na np" dysku C.
Ustaw dokładnie projekt do plików źródłowych. Odpal dodatek "Video4youtube" zaptaszkuj "prepare to internet streaming", wskaż plik *.exe gdzie jest wypakowany "mp4box". Ustaw projekt do twoich potrzeb, wpisz hasła i loginy do YT i inne duperele resztę zrobi za ciebie vegas. Prościej już nie można jeśli nie masz wiedzy o ustawieniach kodeków itp.
Odpowiedz
#15
Dzięki za radę, ale niestety i to nie pomogło. ;/
Odpowiedz
#16
(02-10-2012, 22:28)mateuszszar napisał(a):  Co do wielkości bitrate, to ktoś tu na forum testy robił, ile maksymalnie można wrzucić, aby serwis nie przerabiał.
A co do przetwarzania, to u Ciebie przetwarzało? Czy tylko analizowało? Bo jest różnica.
Jeśli zaraz po wrzuceniu mozna od razu oglądać, to film nie jest przetwarzany.
Ja renderuję do Sony AVC z ustawieniami jak wyżej już pisałem, i YT nie przetwarza (tzn. wiadomo, że na potrzeby stworzenia mniejszej rozdzielczości... ale film od razu jest do oglądnięcia). Chwilę tylko trzeba czekać, aż pojawią się lepsze rozdzielczości. Zwykle kilka sekund.

Nie przyjrzałem się, być może tylko analizowało. Nie czekałem długo.
---
Jeśli jakość tego co wrzuciłem Cię zadowala to renderuj według poradnika tidzu i po problemie. ;)
Nie zapomnij ustawić plików na disable resample, quality na best (przy dłuższych możesz dać inną) i po problemie ;)
Odpowiedz
#17
(02-11-2012, 1:53)Screen-PL napisał(a):  Dzięki za radę, ale niestety i to nie pomogło. ;/

spróbuj wrzucić ten plik na YT
link
i powiedz jaka jakość?
Odpowiedz
#18
@Piciu
Jakość jest dobra, zadowalająca. Dzięki za namiary.

@walerka
Ta jakość jest po prostu super, nic nie trzeba zmieniać poza efektami CC, Sharpen i Unsharpen mask, które sam po swojemu muszę ustawić, ale w każdym bądź razie lepiej chyba być nie może. Aby osiągnąć tą jakość, jak tutaj:

Wystarczy tylko tak mi się wydaje ustawić kilka efektów, więc jest super.
Film wyrenderowany przez Ciebie:


Prosiłbym o namiary.
Odpowiedz
#19
Jakie namiary?
Widzę że garbujesz to przy pomocy HD PVR. Za bardzo nie znam tego urządzenia, ale czy jest możliwość przechwytu w 720p 50fps?
Odpowiedz
#20
Urządzenie przechwytuje w 59,94 FPS i z innych gier 29,97. Tylko nie wiem jak zmieniać tak, aby raz renderować dla klipu co ma 59,97 FPS czy 29,97 FPS.
Namiary czyli ustawienia renderu, ponieważ chyba nic zmieniać nie trzeba bo jest super chyba, że możesz uzyskać jeszcze lepszą jakość.

A i którą wersją Vegasa renderowałeś?

Dzięki za pomoc!
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  YouTube psuje jakość filmu macieko 2 271 04-01-2018, 22:29
Ostatni post: mateuszszar
  Jakość filmu LudekRasta 7 2,166 11-01-2017, 14:35
Ostatni post: Duży_Joe
  Słaba Jakość po wrzuceniu na YT PSK1665 17 1,668 01-05-2017, 19:45
Ostatni post: mateuszszar
  Jakość filmu po renderowaniu Crime1 11 3,569 10-14-2015, 11:46
Ostatni post: mateuszszar
  "Pixeloza" po wyrenderowaniu filmu Kruchy 3 1,022 02-20-2015, 23:37
Ostatni post: mateuszszar
  Youtube psuje mi jakość filmu dnarec 24 8,229 12-14-2014, 23:35
Ostatni post: dnarec

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości