Wczoraj render szedł, a dziś nie idzie
#1
Zmontowałem jakiś tam film. Nie było w nim żadnych wtyczek. Wczoraj zrobiłem render do sony avc. Render poszedł. Dziś dodałem jedno ujęcie i na niektóre dodałem bcc brightens contrasct. Chciałem znowu renderować i vegas wywala mi się przy 37% z takim błędem:
Kod:
Problem Description
  Application Name:    VEGAS Pro
  Application Version: Version 14.0 (Build 270) 64-bit
  Problem:             Unmanaged Exception (0xc0000005)
  Fault Module:        C:\WINDOWS\WinSxS\amd64_microsoft.vc90.crt_1fc8b3b9a1e18e3b_9.0.30729.9279_none_08e667efa83ba076\MSVCR90.dll
  Fault Address:       0x00000000683BE293
  Fault Offset:        0x000000000001E293

Fault Process Details
  Process Path:        D:\Program Files\VEGAS\VEGAS Pro 14.0\vegas140.exe
  Process Version:     Version 14.0 (Build 270) 64-bit
  Process Description: VEGAS Pro
  Process Image Date:  2017-06-12 (Mon Jun 12) 13:41:58
Info o plikach:
Kod:
Ogólne
Pełna ścieżka                           : Z:\_na 2,5 dysk zewnętrzny\z d5500\2017-10-01 700 90 lat osp\DSC_4404.MOV
Format                                  : MPEG-4
Profil formatu                          : QuickTime
ID kodeka                               : qt  
Rozmiar pliku                           : 306 MB
Czas trwania                            : 1 min.
Całkowita przepływność bitów            : 22,1 Mb/s
Zdekodowana data                        : UTC 2017-10-01 11:47:38
Znakowana data                          : UTC 2017-10-01 11:47:38
NCDT                                    : NCTG

Wideo
ID                                      : 1
Format                                  : AVC
Format/Informacja                       : Advanced Video Codec
Profil formatu                          : High@L4.1
Ustawienia formatu, CABAC               : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy          : 2 klatki
Format_Settings_GOP                     : M=3, N=12
ID kodeka                               : avc1
ID kodeka/Informacja                    : Advanced Video Coding
Czas trwania                            : 1 min.
Przepływność bitów                      : 20,6 Mb/s
Szerokość                               : 1.920 pikseli
Wysokość                                : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu                        : 16:9
Tryb wyświetlania klatek                : Stały
Szybkość wyświetlania klatek            : 25,000 kl/s
ColorSpace                              : YUV
ChromaSubsampling                       : 4:2:0
BitDepth/String                         : 8 bitów
Rodzaj skanu                            : Progresywny
bity/(piksele*ramki)                    : 0.397
Rozmiar strumienia                      : 285 MB (93%)
Język                                   : Angielski
Zdekodowana data                        : UTC 2017-10-01 11:47:38
Znakowana data                          : UTC 2017-10-01 11:47:38
colour_range                            : Full
colour_primaries                        : BT.709
matrix_coefficients                     : BT.601
colour_primaries_Original               : BT.709
transfer_characteristics_Original       : BT.470 System M
matrix_coefficients_Original            : BT.601

Audio
ID                                      : 2
Format                                  : PCM
Ustawienia formatu, bez endiana         : Little
Ustawienia formatu, znak                : Signed
ID kodeka                               : sowt
Czas trwania                            : 1 min.
Rodzaj przepływności                    : Stała
Przepływność bitów                      : 1.536 Kb/s
Kanały                                  : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów                  : Front: L R
Częstotliwość próbkowania               : 48,0 KHz
BitDepth/String                         : 16 bitów
Rozmiar strumienia                      : 21,2 MB (7%)
Język                                   : Angielski
Zdekodowana data                        : UTC 2017-10-01 11:47:38
Znakowana data                          : UTC 2017-10-01 11:47:38
A takie mam ustawienia projektu i renderu:
[Obrazek: vegasNbZzA_d_wgCm.jpg]
Wczorajszy render szedł na bitrate 9 000 000, dziś po dodaniu nowej sceny zmniejszyłem do 8 900 000
Zastanawia mnie czemu dziś się wywala, a wczoraj nie. Zrobiłem test i zrenderowałem klika sekund w okolicy wystąpienia błędu, i poszło. Zrobiłem drugi test i rednerowałem ponad 10 minut z tej samej okolicy i znowu nie poszło. Wygląda na to, że błąd występuje po jakimś czasie renderowania (nie wiem czy zawsze takim samym), a nie w konkretnym miejscu projektu. Jak renderowałem całość, to padło przy 37% (nie pamiętam ile to trwało), ale jak renderowałem trzeci raz ponad 10 minutowy fragment, to padło chyba przy 87% po ok 20 minutach renderowania przy innej klatce niż poprzednio.
Odpowiedz
#2
Okazało się, że wtyczka bcc brightenss contrasct była powodem problemu. Wywaliłem ją z projektu i przeszedł render.
Będę musiał sprawdzić czy vegasowa wtyczka brightness contrast albo ignite brightness contrast będzie działać czy będzie to samo.
Odpowiedz
#3
Z vegasowym brightness contrast render poszedł jak burza. Nie wiem czemu z bcc nie chciał. Na krótszych odcinkach idzie normalnie, ale chyba jak już suma użyć tej wtyczki w projekcie jest większa niż 10 minut, to się wywala.
Odpowiedz
#4
A wtyczka wspiera GPU? Można wyłączyć? I najważniejsze - wtyczka aktualna?
Odpowiedz
#5
Wtyczka nie ma żadnej konfiguracji odnośnie gpu. W opcjach vegasa wyłączyłem kartę graficzną i przy renderze używałem tylko cpu. Wtyczka pochodzi z pakietu bcc8, więc jest już dość stara. Nie wiem dokładnie czy był nowszy build od mojego.
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  53% dalej nie idzie.. kiciorek1036 15 2,724 04-25-2015, 13:08
Ostatni post: mateuszszar
  W nagraniu z gry ścieżka dźwiękowa nei idzie równolegle z video Cirmius 4 1,750 08-14-2013, 22:55
Ostatni post: Cirmius
  Pytanka na dziś :) piodes 3 1,220 05-13-2013, 14:00
Ostatni post: piodes
  Idzie zrobić? Dimek 3 1,423 12-15-2010, 22:55
Ostatni post: tidzu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości