Vegas Pro 10 dziwne zjawisko
#21
A jak sie zachowuje bluray zrobiony z takiego materiału?
Odpowiedz
#22
Witam ponownie rankiem. Sprawa ma się tak. Jeżeli te tnące sie pliki m2ts wyeksportuje programem PMB spowrotem na kartę pamięci ze strukturą katalogów Sony , jaką sobie robi kamera na tej karcie i włożę tą kartę do kamery i odtwarzam ten film z kamery VG10 to film idzie płynnie bez problemów. Nie mam jeszcze nagrywarki blu ani odtwarzacza stacj. w domu, ale robiłem płyty DVD ze strukturą BD programem PMB i później te płyty DVD próbowałem odtworzyć na kompie, to równierz szło bez zastrzeżeń. Z tego wynika, że każdy program inny niż Vegas, jeżeli przeliczy tan plik ponownie, to go naprawia. A spróbuję wrzucić ten plik do Vegasa Pro 10 i przeliczyć go jeszcze raz , zobaczę co będzie po powtórnym przeliczeniu do m2ts. Vegas Pro wciąga te pliki , tylko Studio się wywala na tych plikach. Pisaliście, że przeliczaliście ten mój plik z serwera i wychodził dobrze, więc może po ponownym przeliczeniu u mnie też będzie dobrze.
Kto mi odpowie dlaczego, jeżeli zrobię vegasem plik m2ts zgodny z projektem i później wciągam go do tego samego projektu i chcę zrobić taki sam plik nie dokonując w nim żadnych zmian , to on go ponownie przelicza? Od wersji pro wymagał bym przepisania pliku i wydaje mi się, że coś trzeba zmienić w ustawieniach.
Niestety, ale jest to samo . Wydałem 2 tyś. na program, więc chyba Sony musi się tym zająć. Moje komponenty komputera są popularne i sprawdzonych firm istniejących na rynku od lat, więc żadnech wynalazków w komputerze nie posiadam. Tym bardziej, że są też inni, co mają taki sam problem. Trzeba było by zobaczyć, co mam wspólnego z innymi użytkownikami , którzy mają ten problem. A czy koledzy efix i Pinto testują też na Win7 Pro 64bit??
(04-08-2011, 0:25)Bunch napisał(a):  
Cytat:Prawdę mówiąc jestem trochę za bardzo "doświadczony życiowo" jak na przedszkole.
To pewne. W końcu końcówka "BI" w nazwie, nie znalazła się bez przyczyny :)

Pozdrawiam Bukowski Ireneusz
Odpowiedz
#23
Testowałem na Win Pro 7 64 bit, na XP Pro 32 bit, testował też jeden z trenerów Sony z Włoch na swoich maszynach. Nie udało nam się wygenerować takiego pliku, który daje taki efekt jak ten Twój.
Próbowałem i z Vegasem Studio i z Pro.
Tak nawiasem mówiąc to musisz mieć coś ekstra zainstalowane, bo Windows Media Player na czystej windzie nie rozpoznaje plików mts/m2ts a jak wymusisz żeby jednak próbował - zachowuje się dziwnie. Ogólnie WMP jesli to naprawdę czysta instalacja Windows nie ma prawa odtwarzać tych plików.
Myślę, że niedługo wyjdzie nowy update do pro, spróbujesz na nim.
Co do wydania 2 tysięcy złotych - zanim wydam dolara, najpierw testuję program. Raz w życiu tego nie zrobiłem dokładnie i do dziś żałuje, bo jestem w plecy od 200 dolców.
Vegas jest dostępny w wersji 30 dniowej, mogłeś potestować.
Co do przeliczania - no niestety, ten typ tak ma, trochę z winy samego formatu i pewnej wolnej amerykanki (mnogość rozwiązań jeśli chodzi o avchd). Może kiedyś...

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#24
(04-08-2011, 9:18)efix napisał(a):  Testowałem na Win Pro 7 64 bit, na XP Pro 32 bit, testował też jeden z trenerów Sony z Włoch na swoich maszynach. Nie udało nam się wygenerować takiego pliku, który daje taki efekt jak ten Twój.
Próbowałem i z Vegasem Studio i z Pro.
Tak nawiasem mówiąc to musisz mieć coś ekstra zainstalowane, bo Windows Media Player na czystej windzie nie rozpoznaje plików mts/m2ts a jak wymusisz żeby jednak próbował - zachowuje się dziwnie. Ogólnie WMP jesli to naprawdę czysta instalacja Windows nie ma prawa odtwarzać tych plików.
Myślę, że niedługo wyjdzie nowy update do pro, spróbujesz na nim.
Co do wydania 2 tysięcy złotych - zanim wydam dolara, najpierw testuję program. Raz w życiu tego nie zrobiłem dokładnie i do dziś żałuje, bo jestem w plecy od 200 dolców.
Vegas jest dostępny w wersji 30 dniowej, mogłeś potestować.
Co do przeliczania - no niestety, ten typ tak ma, trochę z winy samego formatu i pewnej wolnej amerykanki (mnogość rozwiązań jeśli chodzi o avchd). Może kiedyś...

Przyjacielu, nic nie instaluje. Twierdzenie, że muszę coś instalować jest niepoważne. Nie jestem dzieckiem i wiem co robię, więc jeżeli mamy żetelnie coś wyjaśniać to traktujmy się poważnie. Być może sterowniki karty graficznej GT430 coś instalują, ja wybieram opcję aby zostały zainstalowane tylko sterowniki z dołączonej płyty razem z grafiką. Teraz już nie pamietam czy pliki były widoczne po zainstalowaniu windy, czy dopiero po zainstalowaniu Vegasa. Wydaje mi się, że dopiero po zainstalowaniu Vegasa. Zaraz załaduję screen co mam zainstalowane w kompie. Powtarzam jeszcze raz, instaluję windę z kompletem sterów i Vegasa i wychodzi jak wychodzi, a pliki m2ts są rozpoznawalne przez MP po tych instalacjach.
Odpowiedz
#25
Usiłuję znaleźć przyczynę. Na razie nikomu nie udało się powtórzyć tego efektu i nie pisz mi, że jestem niepoważny, bo poświęciłem na ten problem już sporo czasu. Być może to jest wina Vegasa, ale jak mówię - póki co nikt tego nie potwierdził, łącznie z Sony.
Będzie dostępny update - sprawdzisz. Chyba, że wcześniej ktoś dojdzie, co jest przyczyną.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#26
Nikt tego nie potwierdził?
A tutaj: http://sonyvegas.info/Temat-m2ts-po-rend...5?pid=4408

Może moja wersja jest coś inna , pobrałem ją ze strony Sony, jest to wersja 10.0c , może macie starszą?

Oto screen co mam zainstalowane, dodam, że jak testowałem, to Corela nie było, flash playera równierz:

[Obrazek: Programy.jpg]

Czy przy tych programach jakie mam zainstalowane, to jest ten bug w vegasie, czy go nie ma? Powtórzę: nic innego nie doinstalowywałem jak tylko stery z oryginalnych płyt do urządzeń na pokładzie, a z urządzeń mam niewiele, płyta główna H67Ma-D2H, dźwięk napokładze, kontroler fire-wire, grafa nvidii GT430 no i chipsety intela na płycie.
A mam takie pytanie , dlaczego pliki MP4 odtwarzają się prawidłowo, pliki AVC też chodzą płynnie jest to ta sama kategoria wybrana z Vegasa "Sony AVC" , tylko inny kontener. Pliki o rozszerzeniu MP4 chodzą prawidłowo, czyż nie udowadnia to tego , że kodek jest taki sam, ale kontener inny, więc ewidentnie Vegas coś źle zapisuje.
Odpowiedz
#27
Kurcze, musiałbym z powrotem zainstalować 10c, testowałem to na nowszej becie. No nic, pomęczę jeszcze trenera, on ma więcej "środowisk testowych", ale pewnie dopiero po weekendzie mi odpowie.
Z innej beczki - jesteś przekonany, że Norton Antyvirus to najlepszy antywirus do środowiska edycji wideo? Może coś poprawiono, ale zrób eksperyment, odepnij się od sieci, wywal Nortona całkowicie (obawiam się, że bez jakiegoś narzędzia do rejestrów się nie obędzie) i porównaj obciążenie procka i pamięci (i czas renderingu).
Wiesz co? Wiem, że to brzmi absurdalnie, i ktoś zapyta jaki to ma związek z antywirusem itd. Może żaden, ale nie ufam Symantechowi :)
Wyrenderuj m2ts jak zwykle (zmierz przy okazji czas), wywal Nortona i wyrenderuj drugi raz, ale wszystko identyczne ustaw.
Porównaj potem oba pliki, wielkość, a najlepiej sumę kontrolną. Co prawda nie jestem przekonany, że każdy render wyjdzie identyczny za każdym razem, ale zobacz choć "na oko" czy te pliki się różnią.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz
#28
(04-08-2011, 9:18)efix napisał(a):  Tak nawiasem mówiąc to musisz mieć coś ekstra zainstalowane, bo Windows Media Player na czystej windzie nie rozpoznaje plików mts/m2ts a jak wymusisz żeby jednak próbował - zachowuje się dziwnie. Ogólnie WMP jesli to naprawdę czysta instalacja Windows nie ma prawa odtwarzać tych plików.

To jak wytłumaczysz, że mój czysty Win7 64-bit odtwarza nie tylko mts-y ale i movy z mojej lustrzanki? W obydwu przypadkach mamy do czynienia z kodekiem AVC, który jest w Win7 wbudowany.
Odpowiedz
#29
(04-08-2011, 12:49)efix napisał(a):  Kurcze, musiałbym z powrotem zainstalować 10c, testowałem to na nowszej becie. No nic, pomęczę jeszcze trenera, on ma więcej "środowisk testowych", ale pewnie dopiero po weekendzie mi odpowie.
Z innej beczki - jesteś przekonany, że Norton Antyvirus to najlepszy antywirus do środowiska edycji wideo? Może coś poprawiono, ale zrób eksperyment, odepnij się od sieci, wywal Nortona całkowicie (obawiam się, że bez jakiegoś narzędzia do rejestrów się nie obędzie) i porównaj obciążenie procka i pamięci (i czas renderingu).
Wiesz co? Wiem, że to brzmi absurdalnie, i ktoś zapyta jaki to ma związek z antywirusem itd. Może żaden, ale nie ufam Symantechowi :)
Wyrenderuj m2ts jak zwykle (zmierz przy okazji czas), wywal Nortona i wyrenderuj drugi raz, ale wszystko identyczne ustaw.
Porównaj potem oba pliki, wielkość, a najlepiej sumę kontrolną. Co prawda nie jestem przekonany, że każdy render wyjdzie identyczny za każdym razem, ale zobacz choć "na oko" czy te pliki się różnią.

Jak testowałem Vegasa, to Antywirusa nie było, był tylko sam Win7+stery i nic więcej. I dalej było to samo. Dziwi mnie tylko dlaczego rozszerzenie MP4 odtwarza się dobrze i nic się nie dzieje, .avc równierz działa dobrze i nic się nie dzieje, a tylko .m2ts ma takie kłopoty. Przecierz kodec w tych opcjach jest taki sam. Następne co mnie dziwi, jeżeli nawet mam problem z jakimiś sterami, to dlaczego nie przeszkadza to muxerowi, który robi to prawidłowo. Odpowiedź jest tylko jedna: bug w Vegasie. A swoją drogą Symantec miał swoje lata niepowodzeń, ale teraz uważam go za najlepszy program antywirusoawy. Wszyscy, co zraziili się nim w latach do 2008, niech wypróbują go teraz , w/g mnie jest extra i wcale nie obciąża systemu jak kiedyś. Render Vegasem przed instalacją Symanteca trwał tyle samo, co i po instalacji.
Z tego wynika, że nie testowałeś wersji 10c. Jest to najnowsza jaką oferuyje na swijej stronie Sony. Mam na płycie oryginalnej starszą wersję ale jak instaluje to pyta się czy ściągnąć nowszą, a że ją mam na dysku to instaluję z tej nowszej, może tu jest błąd? Kurcze spróbuję jeszcze zainstalować tą wersję z płyty.
Nawiązując do tego, że mogłem najwpierw potestować wersję trial, zanim kupiłem Pro , to powiem, że bardzo mi podpasował Vegas, a szczególnie Pro 10 i wiedząc o tym problemie i możliwości jego pokonania TSMuxerem i tak postanowiłem już na tym programie pracować. Wiesz jak ciężko jest się przesiadać na inne stajnie (nawyki), więc uważając, że sony nie zaprzestanie rozwoju tego projektu, postanowiłem związać się z nim, chyba już do końca mojego albo jego. Nie mam już sił ani czasu testować inne programy, poprostu chcę spokojnie pracować na sofcie, który mi pasuje. Myślę, że tak będzie po wyeliminowaniu pewnych niedogodności z tym softem.

Pozdrawiam szczególnie tych cierpliwych.
Odpowiedz
#30
(04-08-2011, 13:09)Pinto napisał(a):  To jak wytłumaczysz, że mój czysty Win7 64-bit odtwarza nie tylko mts-y ale i movy z mojej lustrzanki? W obydwu przypadkach mamy do czynienia z kodekiem AVC, który jest w Win7 wbudowany.

Dosyć prosto - niedokładnym sprawdzeniem, mój błąd, w pracy mam win 7 64, w domu XP.

Irek - OK, być może to bug Vegasa, ale jeśli tak, to gdzie leży przyczyna? Dlaczego na Twoim komputerze on występuje, na moim, Pinto, Rocco i paru innych nie? Żeby choć raz udało się wygenerować taki błąd, powtórzyć... Pisałeś że wysłałeś maila do Sony, no to poczekajmy na odpowiedź. Widziałem już różne cuda, np. inne kolory renderów 3d w zależności od... procesora.
Jak się nic nie wyjaśni do poniedziałku wrzucę to jak obiecałem na forum Sony, ale jak mówiłem - bez odtworzenia warunków powstania błędu trudno coś zrobić.

Maciej Lewandowski - efix.pl
Odpowiedz



   


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sony Vegas 13 -dziwne piski przy montażu filmu. klinone 20 3,895 10-22-2015, 1:12
Ostatni post: Andrzey
  Sony Vegas Pro 11 dziwne błędy po renderingu. Mr_Death 17 2,606 02-09-2015, 18:39
Ostatni post: Mr_Death
  AVCHD dziwne obraz w Vegas 12 neolatowicz 21 5,790 11-23-2014, 20:15
Ostatni post: neolatowicz

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości